Hlavní obsah

Útulná novostavba parafrázuje pohádku o chytré horákyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novostavba v malé jihočeské vesnici jako by parafrázovala pohádku o chytré horákyni. V centru obce a přece u lesa, nevysoká a přece patrová. Jednoduše chytře vymyšlený, praktický a k tomu architektonicky zajímavý dům.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Ze západní strany je stavba dvoupodlažní, fasáda je v obou podlažích plně prosklená na celou výšku patra. Balkón a přesahující střešní desku podpírají subtilní ocelové sloupky, které nenarušují výrazné horizontální linie zábradlí a atiky.

Článek

Majitelé chtěli zprvu koupit starší dům a upravit ho, jenže žádný vhodný nemohli dlouho najít. Rozhodli se tedy pro koupi pozemku a novostavbu. Ale jako by se mělo naplnit přísloví, že vše má svůj čas, ani koupě pozemku nevypadala nadějně. „Pozemek jsme našli na internetu, na první pohled se nám líbil, je uprostřed vesnice, kousek od nákupního střediska, ale zároveň na druhé straně obklopen lesem. Je sice orientován na severozápad, ale nabízí výhled na krásné západy slunce," popisuje majitel.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Vstupní a příjezdová plocha jsou upraveny zámkovou dlažbou. I na východní fasádě se uplatňuje prvek přesahující střechy, takže z garáže lze přejít do domu suchou nohou.

Když ho však chtěli koupit, dozvěděli se, že je už prodaný. Na internetu se opět objevil k prodeji asi po roce, a protože majitelé jiný vhodný do té doby nenašli, koupili ho. Mezitím se poohlíželi po vhodném domě. Ve hře byly i typové projekty, ovšem žádný z nich neodpovídal představám investorů.

„Protože už jsme trochu znali způsob práce architekta Rýznera, rozhodli jsme se nakonec pro něj. Mně osobně se líbí funkcionalistické domy, ale konkrétní představu jsme neměli, jen jsme chtěli, aby dům měl souvislost s místem a krajinou," doplňuje majitel.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Interiér vyzařuje minimalistického ducha. Na teplé dřevěné plovoucí podlaze spočívá chladně elegantní nábytek z nerez oceli a skla, křesla jsou čalouněna kůží. Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek a nerez oceli navrhl architekt Rýzner.

Dům je koncipován tak, aby nenarušoval stávající zástavbu. Je dobře dostupný po místní komunikaci, z ulice se jeví jako jednopodlažní, protože je v mírně sklonitém pozemku zapuštěn do svahu. Prosvětlení je na této straně také velmi diskrétní, naopak na obrácené straně se díky velkému prosklení přes dvě podlaží zcela otevírá do zahrady. V této části přetínají plochu domu po celé délce kryté terasy, na něž je přístup z přilehlých pokojů.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) chodba 2) bazén 3) technologie, vytápění 4) šatna 5) koupelna 6) WC 7) šatna 8) ložnice 9) ložnice 10) zahradní technika 11) terasa.

Velkou předností projektu je bezprostřední kontakt vnitřních prostor s exteriérem. „Hmota objektu je posunuta do středu pozemku, což napomáhá přirozenému začlenění novostavby do okolního prostředí. Půdorys ve tvaru podlouhlého obdélníku je ve venkovské zástavbě obvyklý, tím ovšem podobnost s venkovskou stavební typologií končí, neboť moderní vzhled i vnitřní uspořádání vycházejí ze současných požadavků na komfortní bydlení," vysvětluje architekt Luděk Rýzner.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Bazén lemují dvě prosklené stěny, které jej oddělují od zahrady a sousední schodišťové haly.

Ani výběr užitých materiálů (dřevo, kov, sklo) není náhodný, nýbrž vychází z charakteru místa. Sklo a dřevo dominují ve venkovních plochách objektu - s prosklením v obou podlažích korespondují dřevěné terasy podél domu, akcentem celku jsou hliníková okna.

Do domu se vstupuje ze strany příjezdové komunikace v prvním podlaží. Součástí stavby v této úrovni terénu je dvougaráž. Není s domem propojena přímo, aby se do něj odtud nedostávaly výfukové plyny, i tak ale lze přejít od garáže do domu suchou nohou, neboť vchody jsou vedle sebe a kryje je atika. Za hlavním vstupem se nachází zádveří, odkud se vchází do ústředního obytného prostoru. Ústřední část tvoří kuchyně, jídelna a obývací pokoj, celý prostor navazuje na chodbu. V domě jsou dva krby, jeden vnitřní a druhý na venkovní terase.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Příčný řez domem

„Architekt Rýzner se částečně podílel také na zařizování interiéru, výběr nábytku jsme s ním konzultovali, aby ladil se stylem domu. Přáli jsme si minimum nábytku, máme rádi volný prostor," říká majitel.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) předsíň 2) WC 3) chodba 4) pracovna 5) obývací pokoj 6) kuchyňský kout 7) spíž 8) domácí práce 9) šatna 10) koupelna 11) ložnice 12) garáž 13) terasa.

Spodní podlaží slouží jako obytné jen zčásti. Pokoje zde mají děti s rodinami, aby měly soukromí, když přijedou na návštěvu. Velký prostor je ve spodní části domu vyčleněn pro krytý bazén. „Vnitřní bazén máme proto, abychom ho mohli používat po celý rok a ne jen v sezóně, jak je tomu u bazénů venkovních. Vlhko tam není, neboť jsme sem instalovali odvlhčovač a bazén má lamelový kryt, zabraňující ochlazování vody."

Slovo majitele

Spolupráce s projektantem i s dodavatelskou společností Potastav byla velice úzká, každý týden jsme měli kontrolní den. S výsledkem jsme velmi spokojeni.

Podstata není jen v tom, jak dům vypadá, ale i v tom, jak funguje, což není patrné jen z vnějších rysů. Stavba není příliš obvyklá, ale plně zapadá do místa, kde stojí, zřejmě i proto, že ze strany od silnice působí jako přízemní.

Autor
Ing. arch. Luděk Rýzner (1969)
Autorizovaný architekt. Absolvoval Střední průmyslovou školu stavební v Havlíčkově Brodě a Fakultu stavební ČVUT Praha, obor architektura. V polovině 90. let 20. století pracoval v Ateliéru Penta, od r. 1997 je partnerem studia OK PLAN architects. Zabývá se projektováním širokého spektra staveb od studie až po realizaci.

Slovo autora

Dům měl z ulice působit nenápadným dojmem, aby dobře zapadl do okolního prostředí. Směrem do zahrady měl být naopak kvůli krásným výhledům velkoryseji otevřen do krajiny. Myslím, že tento záměr se podařilo naplnit beze zbytku, a to i díky dobré spolupráci se stavební firmou a s investorem.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 217 m²

Obestavěný prostor: 1520 m3

Svislé konstrukce: Porotherm

Vodorovné konstrukce: železobetonová stropní deska

Střešní krytina: fólie zatížená kačírkem

Schodiště: železobeton

Podlahy: dřevo, keramická dlažba

Klempířské prvky: titanzinek předzvětralý

Vytápění: plynový kondenzační nástěnný turbokotel, vytápění teplovodní s nuceným oběhem, otopná tělesa v kombinaci s podlahovým vytápěním

Odhadovaná cena stavby: 8 - 15 mil. Kč

Dana D. Daňková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám