Hlavní obsah

Útulná dřevostavba zaujme propojením moderních i tradičních prvků

Na rohové parcele v nové čtvrti menší moravské obce jsme za půvabným plotem z režných cihel objevili útulný dům v kouzelné zahrádce plné květin. Dřevostavba má moderní nízkoenergetickou konstrukci, skloubení moderních a tradičních stavebních prvků jí dodává příjemné lidské měřítko.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pozemek lemuje originální plot postavený z cihel z bouračky v kombinaci s dřevěnými výplněmi.

Článek

Toto místo si pro své budoucí bydlení majitelka vybrala ze dvou důvodů: chtěla se s malou dcerou přestěhovat z města blíž k rodičům, kteří v obci také bydlí, a vyhovovalo jí klidné a příjemné prostředí, kde obec neváhala investovat do kvalitního urbanistického řešení.

Středem nové široké ulice vede pás zeleně s parkovými a terénními úpravami, postupně tu vyrůstají nové rodinné domy i zeleň.

Foto: www.mujdum.cz

Jižní část pozemku je plná květin, ale nechybí tu ani bylinky, ovocné stromy a zelenina. Vedou sem francouzská okna přímo z kuchyně a z technické místnosti, což je pro provoz domácnosti velmi praktické.

Volba dřevostavby byla od počátku nasnadě: „Chtěla jsem stavět pokud možno rychle a hlavně bez starostí, neměla jsem čas chodit na stavbu a hlídat zedníky a další řemeslníky,“ říká naše hostitelka.

„Líbil se mi vstřícný a praktický přístup při tvorbě projektu a také rychlá a čistá práce – na parcelu přivezli celé stěny i s okny a hrubou stavbu smontovali za pár dní.“

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyň s dřevěnou pracovní deskou působí útulným dojmem.

Prakticky založená investorka, která pracuje v oblasti marketingu, měla na svůj nový domov poměrně jasné požadavky - útulný tradiční vzhled, dům se sedlovou střechou, ložnice v podkroví, aby bylo možné nechat přes noc otevřená okna, světlý interiér s velkými okny, terasa otevřená do zahrady.

Kvůli psímu spolubydlícímu si přála mít možnost oddělit a uzavřít obývací pokoj, samozřejmostí byla garáž a zázemí pro domácí práce.

Foto: www.mujdum.cz

Rohová prosklená stěna ze dřeva s dělicími příčkami byla tou nejdražší variantou, dala ale interiéru útulný vzhled.

Výsledkem byl návrh domu na obdélníkovém půdorysu se sedlovou střechou

a velkým rohovým oknem.

Dodavatel zpracoval projekt rychle, od záměru k realizaci stavby ale vedla poměrně dlouhá cesta.

Foto: www.mujdum.cz

Přízemí - 1 garáž, 2 zádveří, 3 šatna, 4 WC, 5 tech. místnost, 6 chodba, 7 kuchyň, 8 obývací pokoj, 9 jídelna, 10 pergola

Během příprav se v obci změnil regulační plán a bylo třeba již schválený projekt upravit – otočit orientaci domu o 90°, přesunout hlavní vstup a přizpůsobit dispozici nové situaci.

Dům nyní nesměřuje hlavním štítem do zahrady, jak bylo původně plánováno, ale projektanti se s požadovanou změnou dokázali vyrovnat.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyň a jídelnu spojuje podávací okno s dřevěným parapetem.

Po úpravách je v přízemí garáž propojená se zádveřím, hala s otevřeným vzdušným schodištěm, šatna, WC, místnost pro domácí práce, kuchyň a obývací pokoj s jídelnou.

Z kuchyně vede do jídelny velké podávací okno, obývací pokoj má však samostatný vstup z haly posuvnými dveřmi.

Foto: www.mujdum.cz

Společnou část domu zahřívá rohový krb s žulovou deskou a na dotek teplá a příjemná dubová podlaha. Knihovna byla vyrobena na míru.

Prosklené jihozápadní nároží lemuje zvenku dřevěná terasa krytá pergolou. Venkovní zákoutí orientované na západ poskytuje klidné místo k posezení, navazující na promyšleně řešenou a pečlivě udržovanou zahradu.

V podkroví se nacházejí tři pokoje a koupelna, přístupné ze schodišťové haly.

Foto: www.mujdum.cz

Podkroví - 1 koupelna, 2 chodba, 3 pokoj, 4 ložnice, 5 pokoj

Foto: www.mujdum.cz

Koupelna v podkroví je vybavena kvalitní sanitární keramikou tuzemské výroby. Ani zde nechybí teplo přírodního dřeva.

Velký důraz majitelka kladla na kvalitní konstrukci a její tepelně izolační parametry. Zvolila systém Atrium DifuTech a okna s izolačními trojskly.

Foto: www.mujdum.cz

Dřevěná pergola má zastřešení z plexiskla, které výrazně prodlouží sezonu venkovního stolování. Se sluncem si majitelka domu poradila snadno: stínicí plachty z IKEA jsou praktické a mnoho nestojí.

„Mám ráda teplo, proto jsem si vybrala dřevostavbu s difuzně otevřeným systémem, okna s trojskly a také hodně dřeva do interiéru. To vytváří po celý rok pohodové klima, dům ‚dýchá‘, nikde se nesráží vlhkost, dřevěné podlahy jsou teplé a příjemné na dotek. V zimě vytápím na 23 °C, používám plynový sporák a celkové roční náklady na plyn se pohybují do 12 000 Kč.“

Příjemné teplo i atmosféru za chladných dní vytváří také krb s krbovou vložkou.

Foto: www.mujdum.cz

Do garáže se vjíždí přímo z ulice, není třeba otevírat bránu.

Více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 111 m2

Užitná plocha: 155 m2

Konstrukce: betonová základová deska, montovaná dřevostavba z předem vyrobených panelů (difuzně otevřený systém DifuTech), dřevěný vaznicový krov, dřevěné schodiště, fasáda omítnuta

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními trojskly, dveře dýhované do obložkových zárubní, do OP dveře dýhované posuvné

Vytápění: ústřední teplovodní, plynový kotel  + radiátory, v obývacím pokoji podlahové  konvektory, krb s krbovou vložkou. Dům je nízkoenergetický.

Skladba obvodové stěny

  • speciální interiérová tapeta s nátěrem
  • desky Fermacell 15 mm
  • tepelně izolační vrstva 60 mm
  • instalační a izolační předstěna
  • deska Vapor (parobrzda)
  • nosný rám z KVH hranolů, v rámu tepelná izolace 140 mm
  • dřevovláknitá deska Gutex 40 mm
  • difuzně otevřená omítka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám