Hlavní obsah

Úložným prostorám vládne minimalismus

Právo, Dana Jakešová

Úložné prostory v bytě či domě je samozřejmě ideální promyslet již ve fázi návrhu interiéru. Zvládnout to lze ale i při rekonstrukci nebo při dodatečném zařizování jednotlivých místností. Kam se všemi věcmi, které potřebujeme?

Foto: YIT, foto Petr Andrlík

Poněkud extravagantní, ale v místnostech s vysokými stropy praktické řešení na uložení sportovního vybavení představuje závěsný systém. Např. kolo tak klidně můžete nechat viset ze stropu na chodbě.

Článek

„Prvním krokem je pečlivě promyslet, co potřebujete ke svému životnímu stylu, a pro něj vytvořit vhodné úložné prostory,“ říká architektka Markéta Fránová ze studia Jestico+Whiles.

Právě od životního stylu se totiž do značné míry odvíjí i množství a typ věcí, které máme. Něco jiného potřebují milovníci módy s bohatým šatníkem, lidé věnující se několika sportům či domácí kutilové. V každém případě, klíčem k úspěchu je minimum volně ložených věcí v obytném prostoru, tedy maximum uzavřených skladovacích možností.

„To v obytném prostoru navodí klid,“ vysvětluje Markéta Fránová. Navíc na věci uložené v uzavřeném prostoru se nepráší a nemusí být úzkostlivě srovnané.

Vestavěné skříně hrají prim

„Nejpraktičtějším pomocníkem jsou vestavěné skříně řešené na míru tak, aby maximálně využívaly prostorové možnosti dané místnosti,“ konstatuje Lenka Hlaváčková Schubertová, designérka YIT Stavo.

Navíc stále, a možná ještě více než dříve, je pravidlem mít vše dokonale zabudované, zarovnané. Ať už s výškou stropu, výškou obložek dveří nebo výškou okna.

„Členění dvířek je už mnohem pestřejší, než tomu bylo před pár lety. Tenkrát stačily dvoje až troje obrovské posuvné dveře. Dnes dvířka plní také estetickou funkci – ovšem pokud jsou správně geometricky rozložena,“ popisuje Hana Kroupová, zakladatelka a designérka Atelier Paletky, partnera společnosti JRD pro návrh interiérů.

Foto: Trachea

Otevřená část se zrcadlem a poličkami vestavěnou skříň „oživí“.

Rovněž samotné úložné prostory jsou stále více promyšlené a komplikované. Úložné skříně jsou přístupné z několika stran, bývají různě členěné.

„Samozřejmě vždy se správným účelem: se zabudovaným nabíjením na mobil, s členěním na sportovní potřeby šitým přímo na míru danému vybavení, jako speciální botník a podobně,“ pokračuje Hana Kroupová.

Doplňuje, že vnitřnímu vybavení by také nemělo scházet zabudované LED osvětlení se senzorem nebo tzv. retro zrcadlo nalepené uvnitř dvířek. Tak, aby vše působilo minimalisticky. Včetně úchytek, které bývají mnohem praktičtější, když jsou pojaté jenom jako výřezy, frézy s přesahem nebo naopak zkrácení dvířek.

Vestavěné skříně nejčastěji najdou uplatnění ve vstupní části bytu či domu. Oblíbené jsou rovněž v ložnicích.

Pokoj pro děti a teenagery

Jiné nároky na úložné prostory jsou v dětském pokoji. „Tady volte jednoduché skříně na oblečení a sportovní potřeby,“ radí interiérová designérka Denisa Vaněk ze společnosti Bidli interiéry a design.

Podoba dětského nábytku se přitom podle Hany Kroupové od toho dospělého nemusí lišit barevností, ale raději chytrými grafickými řešeními, jako jsou vyřezávané úchytky, frézování nebo tvar dvířek.

Foto: Trachea

Nábytek v dětském pokoji osvěží dětské motivy.

Využít můžete také prostor pod postelí. Pokud je dostatečně zvýšený, děti to milují. Hračky ukládejte spíše do otevřených poliček nebo různých boxů z plastu, textilu či dřeva.

Teenager se zbaví většinou všech hraček mezi 12. až 14. rokem, pak už stačí jen skříň na šaty a pár polic. U náctiletých je nejdůležitější vyměnit dětský psací stolek za pořádný stůl s kvalitní židlí.

„Na stůl se jim dnes musí vejít všechny vymoženosti výpočetní techniky, tedy minimálně notebook, velký monitor, herní konzole, reproduktory, nabíječky, tiskárna a podobně,“ dodává Denisa Vaněk.

S obývací stěnou, nebo bez?

V obývacím pokoji je trendem doby mít nábytku co nejméně. Jenže zvláště v menších bytech je zkrátka potřeba mít nějaké úložné prostory i zde. A někdo má obývací stěny zkrátka rád.

Koupit můžete některou ze sestav nabízených v obchodech s nábytkem. Když vám to ale rozpočet dovolí, vsaďte na návrh na míru od architekta či designéra.

Foto: JAP Future

S obkladovým systémem Efekta získáte variabilní otevřené úložné prostory.

I v tomto případě je totiž dobré ctít určitá pravidla. „Platí, že čím více skříněk se uzavírá plnými dvířky, tím více stěna vypadá uklizeněji a moderněji,“ uvedla Denisa Vaněk.

Místo množství prosklených vitrín stačí podle designérky pár polic s několika uměleckými kousky osvětlenými LED páskem.

Kam se sportovním vybavením

Hodně místa zabere sportovní vybavení. Jeho uložení však bývá častý problém, zvláště když je sportovní celá rodina a všichni se věnují více sportům. Ideálním místem pro uložení je garáž, sklep či sklepní kóje. Jenže takovou možnost spousta domácností bohužel nemá.

Nezbývá než se snažit uložit maximum věcí do vestavěných skříní. Menší věci se vejdou i do lavice s odklápěcím víkem.

„Určitou alternativou může být využití designových závěsných systémů, které nabízejí některé firmy se sportovním vybavením,“ dává tip Lenka Hlaváčková Schubertová. „Toto vybavení lze také zakomponovat do interiéru bytu, což je nejvíce vhodné buď v dětském pokoji, či pokoji teenagera, kdy takováto sportovní dekorace dodá prostoru určitý specifický nádech.“

Anketa

Máte doma dostatek úložných prostor?
Ano, ovšem.
36,4 %
Jen tak tak nám stačí.
26,6 %
To neumím posoudit.
2 %
Spíš ne.
21,4 %
Tak to ani náhodou!!
13,6 %
Celkem hlasovalo 1274 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám