Hlavní obsah

Nadčasový interiér nikdy nezestárne

Mít byt vybavený podle módních trendů, kdo by to nechtěl. Pozor ale, aby se rychle neokoukal. Trendy se totiž rychle mění. A časté výrazné změny by se vám tak mohly prodražit. Lepší variantou je nadčasové řešení.

Foto: Trachea

Masiv je fenoménem, který je oblíben pro svůj přírodní původ, variabilní designové možnosti i nenahraditelnou strukturu. Čelní plocha dubových nábytkových dvířek T.wood je navíc opatřena drásáním a frézováním, což umocňuje jejich trojrozměrný efekt.

Článek

Moderní interiér, který vydrží i zkoušku času. Design, který není vázán na žádné konkrétní desetiletí nebo trend a který zůstane flexibilní a krásný po mnoho let. Zařídit byt v takovém duchu není nic složitého. Stačí se držet osvědčených tipů.

Nábytek volte s čistými jednoduchými liniemi. Má totiž decentní, propracovaný vzhled, který dobře funguje s většinou designových stylů.

Odolejte také nutkání zaplnit každé prázdné místo nebo prázdný roh. Dobrý design vyžaduje nejen vizuální části v místnosti, ale také potřebuje mezery a měkká místa, kde si mohou naše oči odpočinout. Velmi efektním prvkem, který dobře vyplní prázdné místo, mohou být např. zrcadla.

„Ta nezaplní prázdný prostor nadbytečnými dekoracemi, ale dodají prostoru hloubku, pocit pokračujícího prostoru nebo odrazů žádaných prvků, které se tak v místnosti opakují,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Foto: Amirro

Elegantní kulatá zrcadla bez rámu zaujmou svou jednoduchostí a křivkami kdekoliv v interiéru, svou roli při výběru zde hraje především zvolená velikost. Velká kruhová zrcadla vyniknou na prázdných stěnách, např. u jídelního stolu.

Neutrální barvy stěn a nábytku

Rovněž barvy by měly fungovat s jakýmkoli stylem a v kombinaci s dalšími barvami. Na stěnách a také u nábytku dejte opět přednost neutrálním barvám. A nemyslí se tím jen světlé odstíny.

Mezi tyto klasické odstíny patří vedle neutrální barvy krémové, béžové také například černá, tmavě modrá či tmavší odstíny zelené.

Správné křeslo umocní pocit pohody

Tipy a trendy

Trendy použijte v doplňcích

Vzdát se ale pochopitelně nemusíte ani aktuálních trendů. Jen dejte módním vzorům a barvám přednost pouze u akcentů a doplňků. Třeba použijte trendy ložní prádlo. Když k tomu vymalujete barevnou zeď za postelí rovněž v trendovém odstínu, zcela změníte vzhled své ložnice.

Foto: Ikea

Černá patří mezi nadčasové barvy. Oživit ji můžete kombinací se stolem s deskou ze dřeva akácie.

Nebo si pořiďte nové potahy na polštáře, které osvěží váš obývací pokoj. Přidejte novou dekoraci na zeď, vyměňte doplňky, abyste mohli snadno přecházet z jednoho stylu do druhého.

Kombinujte nové se starým

Máte rádi starožitnosti? Ani to není na překážku. Staré a nové kousky kombinujte tak, aby design interiéru pokrýval několik desetiletí a zároveň jej tak nebylo možné k žádnému svázat.

Výtvarnice upcykluje starý nábytek, používá k tomu sklo, pryskyřici a rostliny

Bydlení

Navíc, smícháním kousků s klasickými i moderními vlivy budete moci vytvořit osobitý, zajímavý a propracovaný interiér. Nevyhazujte proto své oblíbené vintage kousky a nebojte se je spárovat se současnými akcenty pro nestárnoucí vzhled.

Začleňte materiály z obnovitelných zdrojů

„Díky globálním trendům, jako je udržitelnost, můžeme předpokládat, že v popředí se budou držet zejména materiály z obnovitelných zdrojů,“ říká Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka Ikea Česká republika.

To můžete zohlednit mj. při výběru koberce nebo jídelních židlí.

Anketa

Máte doma nadčasový nábytek?
Ano, je to velmi praktické a vkusné.
59,7 %
Některé kusy, ano.
17,9 %
Já nevím.
6,5 %
Asi spíš ne.
6,2 %
Ne. To není náš styl.
9,7 %
Celkem hlasovalo 4167 čtenářů.

Reklama

Související články

Pět tipů pro ideální pracovní kout

Zdravé sezení je základem každé domácí pracovny. Měla by být klidným tvůrčím místem, v němž nic nesmí odvádět pozornost. Současně nepostrádá technické...

Výběr článků

Načítám