Hlavní obsah

Tyčové vysavače zvládnou práci i za tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pryč jsou doby, kdy byly tyčové vysavače jakýmsi rozpačitým přechodem mezi ručními a podlahovými přístroji. V současné době jsou to plnohodnotní pomocníci, kteří si z obou kategorií vybraly to nejlepší a nabízejí vše pohromadě – snadnou obsluhu, možnost dostat se na každé místo, nízkou hmotnost, akumulátorový pohon a inteligentní chování.

Foto: Rowenta

Tyčový vysavač Rowenta X-Force Flex 15.60 Aqua Auto 230AW hravě díky škále doplňků a přizpůsobitelnosti rozličným povrchům strčí do kapsy běžné podlahové vysavače. Navíc, jeho filtr lze snadno omývat vodou. Cena 15 990 Kč

Článek

Moderní tyčové vysavače jsou navržené tak, aby byly pokud možno neustále po ruce. To mají společné s ručními vysavači, které pomalu vytlačují z nabídky. Není divu, mnoho tyčových modelů lze rozložit tak, že člověku zůstane v ruce jen „jádro“, a to pak může jako běžný ruční přístroj používat.

Protože je spousta modelů vybavena akumulátorem, není nezvyklé, že je výrobci dodávají společně s dokovacími stanicemi. Obvykle pak má takový vysavač nejenom plně ergonomický design (je například dobře vyvážený), ale zároveň je elegantní už jen na pohled, když stojí někde u zdi a dobíjí se.

Výrobci při vývoji tyčových vysavačů často cílí na majitele domácích mazlíčků, proto je většina přístrojů vybavena nástavci na účinné vysávání zvířecích chlupů z nejrůznějších povrchů.

Některé přístroje lze rovněž využívat i jako náhradníka mopu, dokáží vysávat i za mokra. A některé jsou schopné čistit i pomocí páry.

Chystáte se na jarní úklid? S těmito pomocníky ho zvládnete raz dva

Jak na to

Důležitou roli hraje kvalita filtrů, jimiž jsou tyčové vysavače osazeny. Výjimkou není jejich schopnost zachytit i nejdrobnější prachové a pylové částice, takže jsou užitečné i v domácnostech alergiků. Zároveň, někteří výrobci nabízejí modely, jejichž filtry stačí prostě omýt pod tekoucí vodou.

Důležitou roli u vysavačů, vzhledem k jejich akumulátorovému pohonu, hraje nejenom výkon (některé modely mají i turbo provoz se zvýšeným výkonem), ale také jejich pracovní výdrž, ta může činit až 80 minut.

K praktickým vychytávkám patří možnost různě tvarovat hubici tak, aby s ní bylo možné dosáhnout i hluboko pod nábytek, někteří výrobci přidávají i osvětlení na jejím konci. Spíše výjimkou je pak iluminační osvětlení, které snadno odhalí i hůře viditelný prach.

Ani tyčovým vysavačům se nevyhnuly tzv. inteligentní funkce. V tomto případě to znamená především schopnost vysavače samostatně odhalit typ vysávaného povrchu a tomu pak způsob vysávání přizpůsobit. Některé vysavače stejným způsobem přizpůsobují intenzitu vysávání i v závislosti na typu znečištění povrchu. Příjemným doplněním inteligentních funkcí je pak displej podávající informace o typu vysátého prachu, nastavení výkonu apod.

Ceny tyčových vysavačů se mohou v závislosti na výbavě a množství funkcí velmi zásadně lišit. Nejlevnější přístroje jen s opravdu základním vybavením a spíše jen pro příležitostné použití se prodávají za částky okolo tisícikoruny, i méně. Střední třídu lze pořídit v rozmezí zhruba od dvou do pěti tisíc, od sedmi tisíc výše se prodávají produkty s mnoha funkcemi. U produktů v nejvyšší kategorii není neobvyklá cena okolo 20 tisíc korun.

Anketa

Který typ vysavače požíváte doma nejčastěji?
Ruční
6,9 %
Tyčový
63,1 %
Podlahový
27,3 %
Centrální
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 904 čtenářů.

Čističky vzduchu uleví doma nejenom alergikům

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Tyčové vysavače

Výběr článků

Načítám