Hlavní obsah

Topte ekologicky, dřevo je nejlevnější palivo

Ceny paliv jsou nyní ovlivněny panikou na trhu srovnatelnou s kolísáním cen pohonných hmot. Konkrétně ceny dřevních pelet a briket jsou ve velkém rozpětí, lze je zakoupit od 7,60 až přes 10 Kč/kg. Zdražení je tedy mezi 20 a 40 %. Je to hodně, ale pořád méně než za elektřinu a plyn, kde se zdražuje o stovky procent.

Foto: Krby Pinc

Kamna Curve mají keramickou stěnu a železná dvířka, jež jsou prosklená a zdůrazňují nejdůležitější prvek: plápolající oheň.

Článek

Zájem o dřevní palivo je veliký, dokonce je až čtyřnásobný nárůst poptávek.

Prodejci na situaci reagují různě. Někteří mají palivo na skladě v zásobě, jiní zavádějí pořadník, další podstatně zdražují, i z důvodu, aby omezili příval nových objednávek. Proto je dobré se na trhu dobře zorientovat a poptat najednou více dodavatelů.

Proč pelety?

Dřevěná paliva jsou oblíbená na venkově, ocení je zejména nízkopříjmové domácnosti. Poptávka po kotlech na dřevo či dřevěné pelety je opravdu vysoká, a dobrou zprávou je, že instalaci nových kotlů z 90 % pokrývají čeští výrobci a nejsme nijak závislí na dovozu ze zahraničí.

České peletárny vyrobily od ledna do března 2022 dokonce 141 000 tun dřevní hmoty a palivovým dřevem vedle toho u nás topí asi 1,2 milionu domácností.

Foto: Klastr česká peleta

Moderní dřevozplynovací kotle mají o stovky procent nižší emise než staré prohořívací kotle na tuhá paliva.

Česká výroba pelet je ve velkém převisu, vyrábí se dokonce třikrát více pelet, než se spotřebuje, ale kvůli propojenému trhu v Evropě a výpadku zhruba dvou milionů tun z Ruska, Běloruska a Ukrajiny to zamíchalo hodně s cenami.

„Určitě by pomohlo lépe si chránit domácí strategické suroviny, konkrétně dřevo ve všech formách, proti masovému vývozu. Bohužel tomu tak není, a ceny eskalují,“ říká Vladimír Stupavský z firmy Klastr Česká peleta.

Pelety zdražily o 40 procent

Ekonomika

Pelety na rozdíl od dřeva poskytují majiteli dokonalý komfort: automaticky se dávkují a přikládají do kotle, při skladování nezabírají mnoho místa.

Oproti tomu příprava klasického palivového dřeva je mnohem náročnější: vyžaduje čas a energii, řezání, sílu při ukládání. A také polínka musíte přikládat sami.

Víte, že…

…na českém trhu se prodává několik desítek typů peletových kamen, větší nabídka je se vzduchovým výměníkem? Ceny se pohybují od 25 000 Kč.

...ročně se u nás průměrně instaluje asi 1500 kusů peletových kamen a nyní se poptávka více než zdvojnásobila?

Peletová kamna řeší design

Kamna na pelety se mohou stát i ozdobou interiéru, a to ve chvíli, když přizvete k návrhu designéry. Kamna tak mohou být nejen funkčním, ale i estetickým prvkem, originálním kusem nábytku. Vzhledově se přizpůsobují současnému vkusu, nechybí jemné, zaoblené linie keramiky.

Foto: Krby Pinc

Kamna Toba mají zaoblené linky keramiky, jsou estetickým prvkem v každém interiéru.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej palivového dříví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám