Hlavní obsah

Tento prostor lze také zařídit k bydlení? Jde to. A jak zajímavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou garsoniéru hodně atypického tvaru si majitel pořídil jako investiční byt. Bylo mu jasné, že v původní podobě by její využívání bylo nepohodlné, a tak se obrátil na architekty, s nimiž se již dlouho znal, aby mu s jejím zařízením pomohli. Nyní má byt, který je zajímavý a zároveň i praktický.

Foto: Archiv architektů

Půdorys této garsonky je hodně atypický.

Článek

Garsonka na pražské Harfě má celkem příjemně velkou výměru 44 m2, a navíc k ní přiléhá venkovní terasa velká 10 m2. Interiér tvoří jediný prostor. A nyní již přichází na řadu ono očekávatelné „ale“: dispozice bytu je velmi atypická. S nadsázkou lze říci, že v něm není snad jediný pravý úhel.

„Byt se nachází v rohové sekci novostavby bytového domu a do jeho dispozice se propisuje styk dvou domovních traktů. Díky tomu je vzniklá dispozice velmi atypická, a nebylo ji tedy možno zařídit žádným sektorovým nábytkem. Nejen z tohoto důvodu se proto na nás pan majitel, který patří mezi naše dlouholeté zákazníky, obrátil s poptávkou na návrh a následnou realizaci interiéru,“ říká Petr Reksoprodjo z ateliéru Kamarumah architekti.

Když si architekti prostudovali půdorys bytu, bylo jim poměrně rychle zřejmé, že bude nutné změnit rozvržení základních funkčních zón. Původně byla totiž kuchyň umístěna až do nejvzdálenějšího koutu bytu od vstupu. Prostor pro spaní by tak nenabízel žádné soukromí, protože by se přes něj neustále chodilo. Navíc umístění dvoulůžka uprostřed bytu by prakticky zablokovalo jakoukoli možnost rozumně využít jeho zbývající části.

Architekti se proto rozhodli dispozici upravit. „Původní kuchyňský kout jsme změnili na spací kout, respektive prostor pro všechny činnosti související se spánkem a relaxací. Je zde dvoulůžko vestavěné do vyvýšeného pódia, TV stěna, a v nejzazším rohu se dokonce vešlo malé pracoviště s tzv. japonským zapuštěným sezením,“ popisuje základní zásah architekt. Kuchyň je nově umístěna ve střední části bytu.

Architektům při této rošádě přálo štěstí. Instalační šachta se všemi instalacemi stojí totiž právě mezi novým spacím koutem a novou kuchyňskou zónou, takže postačil jen malý stavební zásah, aby mohlo k přesunům dojít.

Dostatek úložných prostorů

Na kuchyň nyní navazuje jídelní stůl s víceúčelovou lavicí, v níž jsou jedny z mnoha nápaditě vytvořených úložných prostorů. Právě ty jsou v každém menším bytě oříškem. Architekti jako další místo pro ukládání věcí využili také prostoru vyvýšeného pódia na spaní. „Na lůžko navazuje trojúhelníkový čalouněný kout, který vlastně nahrazuje sedačku. Složením dvou trojúhelníkových sedáků (taburetů) vzniká pohodlné celočalouněné sezení, které může být orientované směrem k televizní stěně, ale i přímo do hlavního obytného prostoru. I v taburetech jsou umístěny úložné prostory,“ prozrazuje architekt.

Největším nábytkovým prvkem je však kuchyňská linka, která plynule přechází do víceúčelové skříňové stěny. V této stěně jsou integrovány i posuvné dveře mezi vstupní chodbou a hlavním obytným prostorem. Celá stěna je provedena v kombinaci bílé barvy a dubové textury a doplňují ji zrcadlové plochy a integrované LED podsvícení.

„Dispoziční úpravy jsme provedli také v koupelně, kde jsme zhotovili velmi atypickou umyvadlovou sestavu s vykonzolovaným umístěním umyvadla a posuvnou zrcadlovou skříňkou nad ním. Obě tato řešení opět maximálně využívají prostor při zachování vzdušnosti a světlosti,“ pokračuje architekt.

V zadní části koupelny zaujme nápad s atypickou rohovou skříní pro pračku a sušičku. Obklady a dlažby zůstaly původní.

Ve vstupní chodbě je prakticky umístěna zrcadlová skříň, která nejmenší prostor bytu navíc hezky opticky rozšiřuje. Za vysokým dubovým panelem s věšáky jsou ukryty rozvodné skříně instalací.

Použité materiály

Při volbě materiálů brali architekti v potaz zamýšlený účel bytu jakožto nemovitosti určené k pronájmům. Proto pracovali s cenově dostupnými, ale mechanicky odolnými materiály. Na truhlářských prvcích je použito zejména bílé a dubové lamino. Výjimkou jsou nejnamáhanější plochy, kde je umělý kámen – corian. Ten lze objevit nejen v kuchyni, kde je z něj vyrobena pracovní deska, ale také v koupelně, a to jak v podobě desky pod umyvadlem, tak i stěny za ním. A pozorný návštěvník si rychle všimne, že ze stejného materiálu je rovněž deska jídelního stolu.

Osvětlení

„Kromě skrytého nepřímého LED osvětlení jsme netradičně použili i několik vykonzolovaných nástěnných lamp, a to proto, aby se jejich poloha (jak výšková, tak půdorysná) mohla měnit podle účelu, ke kterému se prostor zrovna používá,“ uzavírají architekti.

Anketa

Máte rádi byty atypických půdorysů?
Ano. Na zařizování je to výzva, ale člověk se v nich nenudí.
62,6 %
Jen někdy.
8,1 %
Já ještě v žádném nebyl/a, tak nevím.
13,4 %
Ne, upřednostňuji klasiku.
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 454 čtenářů.

Byt v japonském minimalistickém stylu s českými prvky oživují detaily v tmavomodré barvě

Tipy a trendy

Tohle stavební povolení bylo doslova vydupané ze země

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy bytových interiérů, Architekti

Reklama

Výběr článků

Načítám