Hlavní obsah

Studentka proměnila staré obilné silo v provizorní ubytování

S proměnami všemožných prostor v obydlí různého charakteru se v poslední době roztrhl pytel. Za některými stojí nadmíra volného času spojená s pandemií koronaviru, za jinými třeba snaha ušetřit. Studentka Stella van Beersová není ani jeden z těchto případů. Proměnu sila na obytný prostor představila v rámci své studijní absolventské práce.

BEZ KOMENTÁŘE: Holandská designérka vytvořila z obilného sila obytný prostorVideo: AP

 
Článek

V projektu nazvaném Silo Living proměnila Stella van Beersová, absolventka Design Academy v nizozemském Eindhovenu, staré zemědělské silo v netradiční prostor, který je určen k provizornímu ubytování.

Základní myšlenka, proč si vybrala zrovna silo, byla více než jednoduchá. Chtěla ukázat, že i tento prvek, který by se dal jinak velmi těžko recyklovat, může najít i po ukončení své původní funkce nový smysl.

Na internetu si pro svůj záměr našla na prodej staré sedmimetrové silo. Jakmile se ale majitel dozvěděl o jejím chvályhodném záměru, přenechal jí ho zcela zdarma.

Po převozu na místo a nezbytných prvotních úpravách přišly na řadu již specifické „bydlící“ práce. Vstup je tvořen dvoukřídlými dveřmi, ke kterým se vystupuje po elegantním točitém schodišti, jehož součástí je i venkovní přístupová plocha.

Designérka proměnila zpustlou myslivnu v elegantní chalupu

Bydlení

Uvnitř sila pak navrhla dvě patra, která jsou propojena malým žebříkem. Spodní funguje jako obytný prostor s již zmíněnou venkovní „terasou”, která může sloužit jak pro práci, tak stolování na čerstvém vzduchu.

Druhé patro je pak vyhrazeno čistě jen spánku. V obou podlažích jsou malá okna, k nim přidala designérka i jedno střešní fungující jako tzv. vyhlídkové.

Pár proměnil zchátralý člun v domov svých snů

Tipy a trendy

Van Beersová podle agentury AP představila své finální dílo na absolventské přehlídce, která se konala koncem minulého roku v rámci Holandského týdne designu.

Anketa

Líbí se vám nové využití sila?
Ano, je to rozhodně zajímavý nápad
63,7 %
Není to špatné
8,1 %
Nelíbí se mi to, není to můj styl
28,2 %
Celkem hlasovalo 8691 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám