Hlavní obsah

Stromek rustikálním stylu vkusně a levně ozdobí přírodní materiály

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické dekorace z červených jablíček, slámy, šišek a kukuřičného šustí vypadá na vánočním stromku pořád nejlépe, také má za sebou bohatou tradici od počátků 19. století. Jednotnost použitých barev přináší pocit harmonie a klidu. Rustikální styl českých vánoc je ale hlavně levný, z mála vytvoříte opravdu hodně, stačí trocha přírodního materiálu a dobré nápady.

Článek

Tradice znamená zachování a přenesení zvyků na další generace. Ty naše tradice sahají až do doby začátku 19. století, kdy se stromky začaly zdobit pečivem a ovocem. Pěkné dekorace tradiční do bytu vytvoříte z obyčejných jablíček, můžete je jednak na stromek zavěsit s pomocí háčků na klasickou vánoční kolekci nebo ho můžete nakrájet na plátky, usušit nad kamny a pověsit na niti.

Perníčky zavěšené na stromku potěší oko

Skvěle vypadají i zavěšené perníčky zdobené bílou polevou. Nechte je předtím opět vysušit nad kamny a nezapomeňte vytvořit otvor na zavěšení už před pečením.

.: K tradičním oslavám by nemělo chybět darované jmelí (od 24 Kč), perníčky (od 19 Kč) a dřevěný vláček pro děti (119 Kč).foto: novinky.cz, OBI

Velkou parádu udělá i obyčejná sytě červená stužka, koupíte ji v galanterii cca za 30 Kč. Na stromek zavažte několik mašliček. Skleněné ozdoby se začaly na českých stromcích objevovat až v polovině 19. století, foukané a malované ozdoby si však mohly dovolit jen zámožnější měšťanské rodiny.

.: Ozdoby ze stuhy vyjdou levně a vypadají efektně.foto: novinky.cz, IKEA

Pěkně vypadají i obyčejné rolničky a zvonečky všech druhů a tvarů. Stejně tak se na klasický, rustikální stromek skvěle hodí ozdoby vyřezávané ze dřeva. Na tržišti se jejich cena pohybuje cca od 10 Kč/ks.

Jednota barev je navodí pocit klidu

Pokud zvolíte jako dekorativní barvu zlatou, držte se jí, o vánocích totiž barevně sladěný interiér navodí pocit harmonie a klidu, zatímco neuspořádaný a barevně nejednotný pokoj vyvolá naopak zmatek a chaos, a ten k Vánocům rozhodně nepatří. Zvolte tedy decentní dekor, držte se červené a béžové - smetanové a zlaté barvy.

.: Klasické barevné ladění dekorací v červené a zelené k Vánocům patří.foto: OBI Střídmá barevnost slaměných ozdob a dekorací je základem krásy klasického vánočního stromku.

Přírodní materiály jsou většinou zdarma

Na stromek můžete zavěsit i šišky, zkuste je třeba nabarvit zlatou barvou, seženete ji v obchodech pro kutily. Stejně tak můžete zavěsit i ořechy. Nastříkat je můžete třeba dekorativním sprejem, kterým můžete nastříkat třeba i okraje lístků vánoční hvězdy nebo nalezené ulity, mušle, kamínky i kousky větviček.

.: Vánoční sprej může být třpytivý nebo zlatý, pořídíte ho v potřebách pro floristy nebo v potřebách pro kutily za cenu cca 160 Kč, nazdobíte jím kamínky nebo i svíčky.foto: novinky.cz, vonekl, cz, ikea, obi

Panenky k zavěšení vyrobíte za pomoci kukuřičného šustí, z kterého budou mít krásné, nadýchané sukýnky. Můžete z nich jednoduše vyrobit i anděly, když jim přilepíte křídla vystřižená z čtvrtky.

Podstavec pod stromek ve střídmém ladění

Pokud jste už vánoce pojali opravdu klasicky, tak si dejte si záležet i na podstavci na stromek - může být dřevěný i kovový, ale vyhněte se nevkusnému plastovému. O tom, jak si vyrobit pěkný stojan sami si přečtěte zde. Původně si se stojanem lidé nemuseli dělat starosti, stromek býval provazy přivazován ke stropu, to už je ale dávná minulost.

.: Dečka pod vánoční stromeček ze saténové tkaniny v klasickém barevném provedení - červenou a smetanovou nic nezkazíte (cena cca 550 Kč).foto: Tchibo

Praktickým tipem je pořídit si pod stromek ozdobnou dečku, krom toho, že na ní budou dárky vypadat lépe, si také nebudete muset lámat hlavu s tím, že stromek opadává. Pokud máte umělý stromek, tak se o to starat neusíte, ale křesťanská tradice chápe právě živý stromek jako symbol věčného života po smrti. A hlavně, přírodní vůni jehličí nic nenahradí.

Reklama

Související články

Jak pečovat o vánoční hvězdu

Vánoční hvězda patří tradičně mezi slavnostní dekorace Vánoc a mezi oblíbené dárky přátelům a blízkým. Aby nám vydržela co nejdéle čerstvá a krásná, měli...

Výběr článků

Načítám