Hlavní obsah

Stejný základ, různé pojetí. I přes odlišnost spolu rodinné domy skvěle ladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiklady se údajně přitahují, ale jejich soužití nebývá vždy ideální. Dva rodinné domy v bratislavské Kolibě vyrostly prakticky ze stejného základu, ve výsledku jsou ale každý jako z jiného světa. A přesto spolu skvěle ladí.

Foto: Pavel Meluš

Travnatá zahrada má ideální velikost – je dostatečná pro relaxaci, údržba nezabere majitelům mnoho času. Jižní průčelí obou domů plně nastavují tvář slunci a jsou chráněna předokenními žaluziemi. Jejich společným jmenovatelem jsou i velké střešní terasy.

Článek

Architekti Matej Grébert a Juraj Benetin z bratislavského ateliéru Compass Architekti stáli před úkolem navrhnout bydlení pro dvě rodiny na pozemku u lesa s krásným výhledem na Bratislavu.

Foto: Pavel Meluš

Minimální odstup od sousedního domu nevadí, nevedou sem žádná okna. Díky poloze v mírném svahu se podařilo dostat denní světlo i do polozapuštěného suterénu. Rohový pokoj slouží příležitostně pro hosty.

Zdánlivě ideální zadání, jaké by si každý architekt mohl jen přát, ale celková velikost parcely pouhých 660 m2 a různý životní styl a vkus obou rodin znamenaly velkou výzvu.

Foto: Pavel Meluš

Druhý dům a garáž stojí téměř přesně na hranici pozemku – tím se podařilo získat větší zahradu. Zajímavostí je plně prosklená střešní nástavba využívaná jako ateliér. Na ochranu soukromí a proti slunci slouží vnitřní rolety.

Foto: Pavel Meluš

Prosklený prostor má panoramatický výhled do všech světových stran.

„Pozemek jsme rozdělili na dvě stejně velké části po 330 m2. Oba dva domy mají podobný základní půdorys a dispoziční logiku, ale přesto jsou úplně jiné. Majitelé mají rozdílné priority, což se odrazilo ve výsledné architektuře každého domu,“ vysvětluje Matej Grébert, spoluautor návrhu.

Společný základ: 60 m2

Oba dva domy mají zhruba čtvercovou dispozici o stejné zastavěné ploše a stejnou celkovou užitnou plochu zhruba 180 m2. Oba vstupy vedou přímo z ulice, bez předzahrádky, severní fasády se shodují s uliční čarou, která se více méně kryje s hranicí pozemku. Tím se uvolnilo místo pro rekreační část zahrady.

Foto: Pavel Meluš

Rozdíl v přístupu k bydlení je markantní na první pohled. Masivní dřevo a nábytek dovezený až z dalekého Bali dávají interiéru velmi specifický ráz.

Foto: Pavel Meluš

Do ateliéru v nejvyšším podlaží vede krásné dřevem obložené centrální schodiště.

Dispozice jsou v obou případech řešeny maximálně úsporně. Uspořádání s centrálním schodištěm a otevřeným prostorem, bez chodeb a dalších nevyužitých ploch, umožnilo vytvořit velkou společnou obývací část propojenou se zahradou.

Foto: Pavel Meluš

Dům obložený neupraveným modřínem bude získávat patinu a splývat se zahradou. Příroda proniká až do domu – terasa i prosklená zimní zahrada překypují zelení. Při výstavbě se podařilo zachovat staré stromy, které stíní pozemek, zvlhčují a zlepšují klima.

Čistě funkčně jsou řešeny také ložnice, koupelny a další místnosti. I na minimální ploše se v každém domě podařilo najít dost místa pro setkávání, relaxaci a individuální koníčky a záliby, aniž by bylo omezeno potřebné zázemí.

Elegantní geometrie

Majitelé „bílého domu“ si přáli účelné bydlení pro čtyřčlennou rodinu, které nebude vyžadovat náročnou údržbu. Mají rádi moderní styl, vyspělou techniku, přehledná řešení.

Foto: Pavel Meluš

Nepravidelný obklad z bílých vláknocementových desek příjemně člení velkou hladkou plochu fasády. Spárořez obkladu promyšleně navazuje na umístění horizontálních i vertikálních oken.

Střízlivý design, založený na působivě jednoduché geometrii, reprezentuje hladká bílá fasáda s pravidelným rastrem vláknocementových obkladových desek.

Vzhledem k mírné svažitosti pozemku je přízemí prvního domu situováno zhruba o 1,2 metru níže oproti svému sousedovi.

Foto: Pavel Meluš

Nápaditým interiérovým prvkem je krbová stěna, která odděluje schodiště a zároveň slouží jako tabule na kreslení a psaní.

Výškového rozdílu bylo využito k vybudování polozapuštěného suterénu s pokojem pro hosty a garáží.

Za zádveřím se rozléhá společný obývací prostor s rohovou kuchyní a velkou prosklenou stěnou, která otevírá celé přízemí do zahrady.

Účelnému interiéru dominuje velké sezení uspořádané do čtverce a zapuštěný krb s krbovou vložkou. Interiér bez příček působí větší a vyšší, i když má standardní výšku stropu 2,7 m.

Foto: Pavel Meluš

Společnému obývacímu prostoru dominuje atypické sezení, které je zčásti oboustranné. Minimalistické vybavení a hladká cementová stěrka na podlaze jsou přizpůsobeny bydlení s malými dětmi.

Promyšlenému, maximálně jednoduchému uspořádání se tu na ploše o velikosti dvougarsonky podařilo vybudovat velkorysý obývák pro čtyřčlennou rodinu, dobře přizpůsobený i malým dětem. Zde se mohou všichni společně dobře bavit nebo přijímat návštěvy.

Foto: Pavel Meluš

Půdorys domu

V patře se nacházejí 3 ložnice, koupelna a velká šatna, schodiště pokračuje na střechu na terasu s impozantním výhledem na město.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 62 m2 (dům A) /60 m2 (dům B)

Užitná plocha: 180 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém z tvárnic Heluz, fasády s vnějším zateplením, stropy železobetonové monolitické, fasádní obklad vláknocementové desky Equitone (dům A) a sibiřský modřín (dům B), okna hliníková s izol. dvojskly, předokenní žaluzie na elektrický pohon, dveře vyrobené na zakázku – dýhované do obložkových zárubní a atypické posuvné

Vytápění: ústřední, podlahové vytápění + radiátory

Generální dodavatel: Merstako, s. r. o.

Jitka Pálková, www.stavbadomu.net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám