Hlavní obsah

Stavebnicový domek připomíná včelí plástev

Novinky, nes

Nový typ minimalistického obydlí představuje systém nazvaný Hivehaus. Funguje jako stavebnice, kde základní vzájemně propojitelné jednotky mají šestiúhelníkový půdorys. Po sestavení několika kusů dohromady tak vzniká struktura připomínající včelí plástev. Velká variabilita je to, čím se projekt odlišuje od jiných minimalistických domů a činí jej skutečně zajímavým.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový typ obydlí se inspiruje tvarem buněk včelí plástveVideo: www.hivehaus.co.uk

 
Článek

Autorem projektu včelího domku je britský návrhář Barry Jackson, který jej představil jako zahradní obytný prostor, jenž může být kdykoli rozšířen podle aktuálních potřeb majitele. Co je ovšem důležité, systém je kromě jiných vlastností snadno sestavitelný, rozložitelný i přenosný. Jinými slovy, má natolik mobilní charakter, že v mnoha zemích nebude pro jeho instalaci na parcele potřeba stavebního povolení.

Foto: Barry Jackson

Každá z šestiúhelníkových buněk má svůj účel, lze z nich proto vytvářet nepřeberné množství staveb.

Dalšími přednostmi této stavebnice je udržitelnost, flexibilita a v neposlední řadě - její provoz bude ekonomický. Ačkoli jednotlivé buňky mají identický tvar a velikost, jejich účel se liší. Zájemce si tak vybere pouze místnosti, které potřebuje, bez jakéhokoli architektonického balastu. Díky hexagonálnímu uspořádání jednotek vzniká navíc mnohem větší škála možností, jak buňky k sobě připojit a jaký výsledný tvar vznikne.

Foto: Barry Jackson

V základním provedení má každá buňka nejen část prosklených stěn, ale také kruhový světlík ve střeše.

Kromě jednotek využitelných jako obývák, kuchyně, ložnice atd. systém počítá i s variabilním řešením některých částí. Dům je možné například doplnit terasami (v šestiúhelníkovém tvaru). Standardní střechy s kruhovým světlíkem mohou být nahrazeny zelenými (s rostlinným porostem), případně osazeny solárními panely.

Foto: Barry Jackson

Buňka využitá jako ložnice.

Uvažuje se rovněž o možnosti nabídnout buňky s kompostujícími toaletami, které domek ještě více přiblíží ke stavu, kdy bude na okolním světě zcela nezávislým.

Foto: Barry Jackson

Přepážky mezi jednotlivými buňkami lze vypustit a tím jejich interiéry propojit v ejeden velký společný prostor.

Projekt Hivehaus byl představen v letošním roce a v tuto dobu stále ještě probíhají testy některých jeho systémů. „Do výroby bude uveden v Británii, a to na počátku příštího roku. Nastavení cen bude posledním krokem před zahájením prodeje,“ sdělil Novinkám designér Barry Jackson.

Foto: Barry Jackson

Kuchyňské skříňky a poličky zavěšené na stěnách sestavených podle šestiúhelníkového půdorysu mají příjemně ergonomické uspořádání.

Foto: Barry Jackson

Jídelní stůl v kuchyni má - jak jinak - také tvar šestiúhelníku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám