Hlavní obsah

Srdcem městského parku je skleník neobyčejného tvaru, ukrývá vstup na překvapivé místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít v centru metropole místo pro nový veřejně přístupný park nebývá úplně snadné. V Kodani se to podařilo a tamní architekti v těsném sousedství místní Opery vytvořili park, který zaujme už na první pohled. Všude vládnou organické tvary a v jeho srdci je umístěný skleník, pod nímž je uschován další prvek, který v centrech měst zpravidla citelně schází - parkoviště.

Foto: Francisco Tirado

Vodní prvky jsou důležitou součástí parku.

Článek

Přímo v samém srdci kodaňského přístavu, v historickém centru města, se vedle budovy Dánské královské opery rozkládala téměř čtvercová plocha, která byla v minulosti součástí průmyslové zóny náležející k přístavu. Po dokončení stavby Opery (takřka před 20 lety) bylo nehostinné místo vyčištěno a zůstal zde trávník. To bylo sice lepší, ale pořád jaksi nic moc…

Před čtyřmi lety proto město vyhlásilo urbanistickou soutěž na novou podobu tohoto prostranství, kde chtělo vytvořit hezký a funkční park. Vítězem soutěže se stali architekti z místního ateliéru Cobe. Přišli s vizuálně velice zajímavým návrhem, v němž jednotlivé prvky parku mají zábavně zaoblené tvary, tak jak je to v přírodě běžné.

Velice důležitým prvkem je ovšem podzemní parkoviště, které snad nemohlo být zrakům kolemjdoucích lépe skryto. Srdcem parku je totiž velký skleník s kavárnou a právě v jeho středu je velké stáčející se schodiště, které vede do podzemí s parkovištěm. Jeho osvětlení a také provoz skleníku zajišťují solární panely umístěné na střeše Opery. Do ní pak pro návštěvníky parku architekti vytvořili i krytý průchod.

Na soutoku Vltavy a Berounky vznikne příměstský park, který bude 13krát větší než Stromovka

Tipy a trendy

Ostatně budova Opery je pro park i jinak velmi důležitá. Veškerá dešťová voda, která se na její střeše zachytí, putuje do podzemních nádrží, odkud je pak čerpána pro zálivku parku. Samotný park je navržen tak, aby s dešťovou vodou uměl dobře zacházet. Nejsou zde proto mohutně betonovaná prostranství, cestičky jsou vysypané kačírkem, který umožňuje vsakování vody do půdy.

Celý park má velikost zhruba tří fotbalových hřišť a tvoří jej šest zahrad osázených v duchu různých biotopů v různých koutech světa - lesy Severní Ameriky, dánský dubový les, severský les, orientální zahrada, anglická zahrada a subtropická zahrada, která je umístěna v centrálním skleníku. Každá ze zahrad má nějaký ozvláštňující prvek, který má potěšit návštěvníky parky. Ať již je to fontánka, leknínové jezírko, jezírko s deštěm atd. Mezi vyvýšenými záhony se proplétají meandry cestiček a návštěvníci si tak mohou vychutnávat rozličná zákoutí s různou atmosférou.

Propojujícím rysem celého parku je ovšem fakt, že je navržen tak, aby v něm byla po celý rok k vidění zeleň a byl tak celoročně něčím zajímavý. Na jaře rozkvete v bohaté paletě barev, léto přináší různé odstíny zelené, podzim červené a žluté tóny a v zimě parku dominují stálezelené borovice a zamrzlá jezírka. Široká škála rostlinných druhů a rozmanitost velikostí je navíc domovem ptákům a hmyzu.

„Park, navržený pro rekreaci, relaxaci a rozjímání, poskytuje městu tolik potřebnou zelenou oázu. Při procházce po něm máte pocit, že jste opustili město a jste ponořeni do přírody. Téměř zapomenete, že jste uprostřed rušného centra města,“ popisuje jej zakladatel architektonického studia Dan Stubbergaard.

V parku je vysázeno přes 600 stromů, na 80 tisíc květin a křovin a k tomu dalších 40 tisíc cibulek květin z celého světa. Dohromady se návštěvníci mohou potěšit krásou přes 200 rostlinných druhů, ať již exotického, nebo domácího původu.

Anketa

Líbil by se vám takový park u vás ve městě?
Ano, moc!
94,1 %
Nějaký takový podobný....
1,3 %
Mně by to bylo jedno, hlavně nějaký.
1,1 %
Ne, park bychom potřebovali, ale jiný.
1,3 %
Ne, nelíbil.
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Druhý největší ostravský park čeká proměna

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám