Hlavní obsah

Splněný sen o víkendovém domě

Mladá rodina se dvěma dětmi se rozhodla zrealizovat svůj sen o víkendovém bydlení. I když si původně představovali klasickou roubenku, která by zapadla do tatranské krajiny, osud zamíchal karty jinak.

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Hlavní průčelí domu získalo díky symetrickému uspořádání monumentální výraz. Prosklený štít odlehčuje masivní stavbu a naplňuje interiér světlem a sluncem.

Článek

Trvalo chvíli, než našli pozemek, který by odpovídal jejich požadavkům: čistý vzduch, možnosti letní turistiky, cykloturistiky, zimních sportů a blízkost golfového hřiště.

Přidanou hodnotou nalezené parcely je krásný výhled. Z oken orientovaných na jihozápad mohou majitelé sledovat panoráma Vysokých Tater.

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Na fasádách architekt zkombinoval páskový obklad ze štípaného kamene a dřevěné obložení. Je mořeno do kaštanového odstínu, stejně jako zábradlí, podbití a další přiznané dřevěné prvky.

A jak to bylo s roubenkou? „Chtěli jsme,“ vzpomíná majitel, „aby náš dům nepůsobil cizorodě ve vysokohorském prostředí, a roubenky se nám líbily. Když jsme začali uvažovat o stavbě, zjišťovali jsme o nich více a několik jsme jich navštívili. Přitom jsme pochopili, že klasická roubenka přece jenom není náš šálek kávy. Nelíbilo se nám především šíření zvuku mezi podlažími. Ani tepelně technické hledisko neodpovídá dnešním trendům a komfortu.“

Majitele navíc okouzlila představa kamene na fasádě, což by na tradiční roubence nebylo možné zrealizovat. A tak od původní představy postupně upustili.

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Dřevo, dýha, kámen, kůže a keramika vytvářejí v interiéru uklidňující, zemitě laděnou harmonii přírodních materiálů a barev.

Majitelé oslovili architekta Petra Dzurca, kterého znali již z minulosti. Asi před dvanácti lety jim navrhoval rodinný dům. „Jeho způsob práce i komunikace se nám moc líbily, opravdu jsme si rozuměli,“ vysvětluje investor.

„Myslím si, že je člověkem na správném místě. Řekli jsme mu naše představy a požadavky a byli zvědaví, jak se s nimi popere. Chtěli jsme patrový dům s velkými okny, kámen a dřevo na fasádě a přírodní materiály. Za nějaký čas přišel za námi s návrhem a se slovy: Tohle asi nebude úplně to, co jste ode mne čekali, ale já si myslím, že pro realizaci vašeho domu se nejvíc hodí stavební systém Velox. A všechny důvody nám vysvětlil.“

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Přírodní dřevo mořené do ořechového tónu a benátský štuk na stěnách vytvářejí základní zlatohnědý barevný tón, který kontrastuje s černými a světlými barevnými akcenty.

Nebyly to malichernosti. Architekt řešil dvě náročné úlohy: na přední fasádě měl být kámen odspodu až ke střeše, což je velká zátěž na stěny a základy. Nad obytnou zónou byla plánována galerie a bylo nutné vyřešit průvlaky.

Zjistil, že oba problémy se dají dobře zvládnout tímto systémem. Jde o smíšenou konstrukci štěpkocementové desky s izolací z šedého polystyrenu a výplní z betonu.

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Plastická struktura kamenného obložení krbu elegantně kontrastuje s krbovou vložkou z černého plechu a hladkou leštěnou dlažbou.

Díky betonu jsou zdi dostatečně staticky únosné a mají i tepelně akumulační schopnost. Dřevo a polystyren zase tepelně a zvukově izolují. Promyšlené detaily stavby navíc eliminují vznik tepelných mostů. Dům je postaven jako nízkoenergetický.

K vytopení stačí podlahové elektrické vytápění a krb. „Nechtěli jsme tu moderní systémy s rekuperací, které by nám zabezpečily čistý, ale sterilní vzduch. Nám se voňavý tatranský vzduch líbí.“ Na ohřev teplé vody slouží dva bojlery. Ty ohřívá elektřina z fotovoltaických panelů na střeše.

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Lustr a zábradlí z kovaného železa jsou uměleckým dílem, které jako jedinečný šperk zdobí schodišťový prostor.

Myšlence víkendového bydlení odpovídá i vybavení domu. Velkorysý společenský prostor v přízemí orientovaný na jihozápad disponuje obývací halou, kuchyní a jídelnou. Velká okna přinášejí pasivní solární zisky. Na severovýchod je situována vinotéka a relaxační zázemí se saunami a vířivkou.

Patro je vyhrazené nočnímu klidu, jsou zde čtyři ložnice, pro větší komfort je každá z nich vybavena samostatnou toaletou. Původně tu měly být ložnice tři, čtvrtá přibyla, když se majitelé v procesu plánování domu vzdali galerie.

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Přírodní materiály a barvy se prosadily i v prostorách koupelen a fitness. Italské keramické dlažby jsou napohled k nerozeznání od dřevěných prken, plastické obklady stěn navozují představu zvlněného písku na dně moře.

Interiér navrhovala a se zařízením pomáhala na doporučení interiérová designérka Iveta Košíková. „Měli jsme nějaké představy,“ říká pán domu, „a designérka nám skvěle poradila a usměrnila nás, především co se týče materiálů a barev. Interiér měl ve výsledku působit teple a přívětivě. Myslím, že se to povedlo.“

Majitelé jsou s domem velice spokojeni. „Výborně si tu odpočineme. Je tu klid, čistý vzduch, dokonce spíme lépe než doma. Těšíme se na zahradu, která bude brzy vysázena, a také na první Vánoce. Ty oslavíme s nejbližší, i když již trochu rozvětvenou rodinou. Místa je tu pro nás všechny dost.“

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Atypické prosklení štítu vytváří v podkrovních místnostech dynamickou hru světel a stínů.

Slovo majitele

Stavební systém Velox jsem neznal, ale jsem moc rád, že jsme s ním souhlasili. K rozhodnutí přispěla i návštěva několika už postavených domů.

Průběh stavby mě mile překvapil, a to profesionalitou a přístupem realizační firmy, který se dnes tak často nevidí. Od ochoty řešit problémy přes preciznost až po logistiku a pořádek na staveništi.

Foto: Soňa Sadloňová, www.mujdum.cz

Bylo vidět, že u nás staví zaškolený tým pracovníků. Později nás potěšila návštěva odborníka na lepicí hmoty, který zjistil, že kámen se na dům – na dřevoštěpkovou desku – může lepit přímo, bez použití kotev nebo sítěk.

Zaujalo nás

Tloušťka obvodových zdí domu v energetické třídě A bez nalepeného kamenného obkladu je 42 cm. Kdyby se majitel rozhodl pro stavbu z nezateplené cihly a polystyrenu ve stejné energetické třídě, tloušťka obvodových zdí by byla přibližně 60 cm. Na stejné zastavěné ploše tak získal více vnitřního prostoru.

Monika Felix, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Užitná plocha: 324 m²

Zastavěná plocha: 220 m²

Konstrukce: nepodsklepená dvoupodlažní stavba, stavební systém Velox, sedlová střecha, dřevěný krov s krytinou Bramac

Fasáda: lepená – kámen s tloušťkou 2,5 až 3,5 cm, odvětraná – smrkové dřevo s nátěrem v odstínu kaštan

Vytápění: elektrické podlahové vytápění, krb se sekundárním spalováním, nízkoenergetický dům kategorie A

Ohřev teplé užitkové vody: bojlery napojené na fotovoltaické panely

Realizace stavby: EnergoDomčeky, s. r. o., Hoffmann, spol. s r. o., Chrudim, dodavatel stavebního systému VELOX 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám