Hlavní obsah

Spaní pro atlety je už v olympijské vesničce přichystáno. Matrace na míru jsou stavěné i k dovádění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé olympijských her v Paříži už finišují se zařizováním olympijské vesničky. V minulých dnech dorazily i matrace do postelí pro olympioniky. A popravdě, nároky na to, co všechno musí takové matrace zvládnout, nejsou malé. Musí se na nich pohodlně vyspat 140kilogramový boxer i 40kilogramová gymnastka.

Na čem budou spát atleti v olympijské vesnici v Paříži?Video: AP

 
Článek

Přípravy a zařizování ubytování pro sportovce v pařížské olympijské vesničce se blíží pozvolna do finále. Důležitým milníkem byla instalace postelí a dovoz matrací. Ty nemohou být ovšem ledajaké.

Organizátoři museli vybrat takového dodavatele, který zvládne vyrobit matrace, jako podle požadavků pro pověstnou chytrou horákyni. V nových postelích se totiž musí stejně pohodlně a dobře vyspat jak vysloveně těžké váhy a vysocí lidé, tak učiněné pápěrky.

V minulých dnech proto na okraj Paříže dorazila zásilka 16 000 speciálně vyrobených matrací z Japonska. Jsou to matrace se třemi zónami, které se přizpůsobí konturám těla člověka.

Olympijská vesnice ukáže, zda lze vedra zvládnout bez klimatizace

Tipy a trendy

Matrace každému na míru

„Uvnitř matrace jsou tři bloky vzduchových vláken. Každé vzduchové vlákno má na každé straně jinou pevnost. Například jeden povrch je měkký, druhý mírný a pevný nebo střední a extra pevný. Změnou těchto bloků se přizpůsobíme každému jednotlivému sportovci,“ vysvětluje v rozhovoru pro agenturu AP autor matrací navržených speciálně pro olympioniky Motokuni Takaoka ze společnosti Airweave.

Každá matrace bude před ubytováním sportovců upravena přesně podle potřeb konkrétního nocležníka. Sportovci pošlou fotografie svého tvaru těla do aplikace a ta zkalibruje, jaký typ bloku budou potřebovat pod ramena, jaký pod boky a který bude nejvhodnější pod nohy.

Bloky jsou vyplněny netoxickým polyethylenem, takže je nenapadnou štěnice, lze je také snadno přemisťovat a znovu používat.

Byť z kartonu, odolají lecjakému řádění

Samotné postele jsou vyrobené z kartonu stejně, jako tomu bylo při posledních olympijských hrách v Tokiu. Každé lůžko tvoří několik dílů, které bylo třeba nejprve složit a pak je sestavit jako stavebnici. Na postel pak přišla již zmíněná matrace.

Postele i matrace vyrábí stejná japonská společnost a po výhradách po poslední olympiádě, že papírové postele slouží jen ke spaní a k ničemu dalšímu, například intimnostem, šéf společnosti Takaoka nenechal tentokrát nikoho na pochybách a uvedl, že použitý materiál rozhodně neochuzuje lůžka o žádnou z jejich tradičních funkcí.

Už v loňském roce tak mohl například web Inside The Games referovat o tom, jak japonský ředitel demonstroval odolnost postelí tím, že po nich sám skákal (ve videu níže v čase 0:20). „Navrhli jsme postele tak, aby po nich mohli skákat zároveň tři až čtyři lidé, protože jsme si vědomi toho, že po získání medailí se lidé radují,“ vysvětlil důvody zvýšené odolnosti lůžek s příslovečným japonským taktem Takaoka.

Továrna v japonském Kotu vyrobila celkem 16 000 postelí s matracemi. Pro sportovce jich je určeno 12 000 a další 4000 pro zástupce médií.

„Pořadatelé nás požádali, abychom pro olympiádu vyrobili udržitelnou postel. Navrhli jsme k ní tedy i matraci – je snadné ji sestavit a bude možné ji použít i k dalším účelům. Využijí je organizace jako například francouzská armáda, organizace Emmaüs, pařížská Škola opery a baletu a Hoteliérská škola Tsuji,“ uzavírá Takaoka.

Přijdou vám tato sedadla zajímavá? Budete je vídat na záběrech z letní olympiády v Paříži

Tipy a trendy

Související články

Hýčkejte se a spěte v prachovém peří

Spaní v měkoučkých peřinách rovná se zasloužený odpočinek. Nejen příjemný materiál, ale i výplně lůžkovin rozhodují o našich pocitech. Dopřejte si pro sebe to...

Výběr článků

Načítám