Hlavní obsah

Sklo v mnoha podobách rozsvítí interiér

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo nás provází víc než tisíc let, ale až v poslední době umožňují nové technologie vyrobit ho dokonale čisté a čiré. Přítomnost skla si díky tomu často ani neuvědomujeme, přitom se objevuje v každém interiéru v mnoha podobách.

Článek

Výhodou skla jako materiálu je hlavně jeho variabilita. Sklem můžeme rozdělit prostor, zvětšit ho díky optickému klamu, kouzlit se dá i s lomem světla. Možnosti jsou téměř nekonečné.

Na druhou stranu v domácnostech s malými dětmi není sklo vždy ideální. Je třeba dávat pozor na ostré hrany. Sklo se také snadno špiní, ale v porovnání s jinými materiály se lehce čistí.

Proč se používá kalené sklo

Sklo je od přírody křehké, proto zvyšujeme jeho užitné vlastnosti kvůli bezpečnosti. Zahřívá se na teplotu 620-680 °C a následně se rychle zchlazuje. Kalí se sklo čiré, barvené, ornamentní i nízkoemisní.

Kalením se zvyšuje jeho odolnost proti nárazu a rychlým změnám teplot. Odolnost skla proti rozbití se kalením zvýší až pětinásobně. V případě, že kalené sklo praskne, rozpadne se na malé kousky, které nejsou ostré a snižují riziko zranění.

Proto se kalené sklo používá všude tam, kde vyžadujeme mechanickou odolnost a bezpečnost. Hlavně ve sprchových koutech, u skleněných dveří, skleněných stěn či zábradlí.

Jak a kdy vynikne v interiéru

Sklo jako součást nábytku nebo v podobě polic, výplní dveří či desek stolu umožňuje nekonečnou hru se světlem a odrazy.

Může mít čirý nebo hedvábně matný vzhled, který ladí s nejmodernějšími trendy. Může být fazetované (s ručně broušenými vzory), gravírované (ryté) nebo s pískovaným (leptaným) motivem pro milovníky rustikálního stylu.

Stolní deska ze silného masivního skla s perfektně vyleštěnou hranou svou elegancí předčí mnohé jiné materiály, přesto nedominuje prostoru, ve kterém se nachází. Stolní desky se vyrábějí z tvrzeného skla, aby odolaly poškrábání i změnám teplot, pokud na ně postavíme horké nádoby.

Skleněné výplně dveří jsme si dlouho nedovedli představit jinak než z čirého či žlutého ornamentního skla. Dnes se běžně dělají dveřní výplně z matného skla s čirou fazetovanou hranou nebo gravírovaný či pískovaný originál podle individuálního návrhu. Záleží jen na naší nebo designérově fantazii.

Samostatnou kapitolou je využití skla při rozdělování prostoru. Jsou to nejrůznější příčky, zábradlí či paravány. Ze skla vytvoříme pevnou, tepelně i zvukově izolující příčku, která opticky nezatíží prostor. Světlo pronikne všude, kde ho chceme mít, a na průvan můžeme s klidem zapomenout. Takové příčky se dost často dekorují na zakázku pískováním nebo potiskem. Tato dekorace pak pomáhá vytvářet více či méně intimní prostory a dodává prostoru osobitý rukopis.

Skleněné obklady v kuchyni

Skleněné obklady jsou čím dál oblíbenějším prvkem v moderních kuchyních. Proč? Jsou totiž velmi odolné a jsou k dostání v neomezené barevné škále. Výhodou skleněného obkladu je vedle moderního designu především jeho jednoduchá omyvatelnost a odolnost vůči čisticím prostředkům.

Navíc obklad z velkoformátového skla vyloučil z kuchyně zamaštěné spáry mezi dlaždicemi, proto s barevným sklem udržíme snadněji kuchyň hygienicky čistou. Sklo se nehodí na obložení stěny za plynovým sporákem, protože tady dochází k prudkým změnám teplot, které bývají hlavní příčinou prasknutí skla.

Zrcadlo kouzlí s prostorem

Skleněné zrcadlo v koupelně nad umyvadlem a větší zrcadlo na chodbě patří k základnímu vybavení domácnosti, ale umí i další triky nad rámec své základní funkce. Může se stát originálním interiérovým doplňkem (méně obvyklým tvarem, velikostí či výrazným zarámováním).

Díky zrcadlům se dá lehce vyřešit nedostatek denního světla v tmavých bytech. Vhodně nastaveným a dostatečně velkým zrcadlem odrazíme světlo z jediného okna v místnosti do tmavších zákoutí.

Vhodně umístěná zrcadla opticky zvětší prostor. Máme-li úzkou chodbu, můžeme ji vodorovně umístěným zrcadlem opticky rozšířit.

Efektu nekonečného prostoru dosáhneme, umístíme-li dvě zrcadla naproti sobě, i když s touto hrou zacházíme opatrně.

Skleněné obklady se osvědčily i jako rodinná nástěnka. Stačí nechat ostatním vzkaz zapsaný lihovou fixou a po přečtení ho lze snadno setřít hadříkem.

Možnosti skla jsou téměř nekonečné. Jde jen o to vědět, jak je využít a kreativně si s nimi vyhrát. Sklo se uplatňuje v nejrůznějších dekoračních předmětech, jako jsou celoskleněné fotorámečky, podtácky pod skleničky, stojánky na ubrousky či na láhve s vínem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám