Hlavní obsah

Sklo doladí design každé části interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo se významně podílí nejen na současném stylu architektury, ale hlavně na interiérovém designu. Díky široké paletě barev, vzorů a možností opracování se uplatňuje v mnoha oblastech moderního bydlení. Moderní technologie zpracování umožňují uplatnit působivou eleganci skla v každé části interiéru.

Článek

Se sklem umíme kouzlit v kuchyni, v obýváku i v koupelně. Hlavně proto, že propouští světlo. Tak mohou vyniknout jeho vlastnosti, ať už jde o zajímavý kus nábytku, doplněk, zrcadlo, desku na stůl, ale i zábradlí, schodišťové stupně, celoskleněné dveře, dělicí příčky i sprchové kouty.

Dveře se skleněnou výplní

Celoskleněné dveře zvolíme hlavně v místnostech, v nichž postrádáme dostatek světla, nebo tam, kde chceme být v kontaktu s ostatními členy rodiny. Celoskleněné otočné, posuvné i kyvné dveře se objevují v široké nabídce plochých a ornamentních skel.

Sklo opracované pískováním a gravírováním (rytím) dokonale splní i ty nejnáročnější představy moderního designu. Dekorace lze použít téměř na všechny druhy skla, od nejčastěji užívaného čirého skla, přes celobarevné až po jednostranně leptaná skla.

.: Strukturované ani barevné povrchy skla nebrání prostupu světla z jedné místnosti do druhé, ale současně jsou neprůhledné, což zachovává pocit soukromí za zavřenými dveřmi (VV Sklo).

  • Standardně používaná šíře síla skla pro celoskleněné dveře je minimálně 8 mm.
  • Dveře jdou osadit jak do standardní obložkové, kovové i hliníkové zárubně, tak i do samotných stavebních otvorů bez obložek.

Celoskleněné příčky nahrazují sádrokarton

K moderním interiérovým prvkům patří také celoskleněné stěny. Jsou skvělou alternativou zděných či sádrokartonových příček. Hodí se pro ně také plochá a ornamentní skla včetně dekorů, která se výrazně neliší od sortimentu pro klasické celoskleněné dveře.

.: I v kuchyni je řešením posuvná stěna z pískovaného skla, za níž ukryjeme funkční potravinovou skříň. Rámy posuvných dveří jsou z kovu (Indeco).

  • Rozdíl je jen v síle skla, jež pro zachování svých bezpečnostních vlastností vyžaduje minimálně 10 mm i 12 mm.
  • Maximální plošná výška jednoho pásu celoskleněné stěny je tři metry a šířka maximálně jeden metr. Pro ukotvení celoskleněných příček v interiéru není třeba speciální stavební přípravy. Jsou kotveny k čisté podlaze a stropní konstrukci do kovových U profilů. Ty mohou být zapuštěné či přiznané. Zapuštěná lišta je pohledově hezčí, přiznaná však praktičtější - chrání příčku. Je pouze na nás, jakou variantu zvolíme.

Skleněné mohou být vana i umyvadlo

Dnes se nemusíme bát skla ani v koupelně. Nejčastěji se vyskytuje v podobě zástěny u sprchových koutů, ale raritou není ani skleněné umyvadlo či vana. Používají se vždy bezpečnostní, tvrzená skla.

.: K nejnovějším koupelnovým trendům patří také umyvadla z tvrzeného tónovaného nebo jednostranně leptaného skla (Direx).

  • Na výběr máme hned několik tvarů a typů zástěn sprchových koutů. Standardem jsou dveře s jednokřídlým otevíráním, které je možné rozšířit o boční světlíky včetně umístění na vanu.
  • Sklo použité v koupelně má antiplakovou úpravu proti zasychání kapek a tvorbě vodního kamene a spolu s exkluzivním povrchem rámů vnáší do koupelny lesk a dodává prostoru hloubku.
  • Skleněná umyvadla vyniknou v každé koupelně, ale hlavně v minimalisticky pojatých interiérech.

Skleněný nábytek pokoj prohloubí

Skleněné prvky v prostoru dovedou nejen sladit starožitný nábytek s moderním, ale i malému pokoji dodají správnou hloubku, i když můžou působit na první pohled chladně.

.: Celoskleněné dveře vyžadují speciální kování, podobně jako všechny celoskleněné produkty (VV Sklo).

  • Rohové skleněné skříňky opticky prohloubí a prosvětlí původně tmavý kout pokoje. Nadčasově bude působit i knihovna s posuvnými dvířky z matovaného skla. Také další solitéry jako skleněné stolky vnesou do místnosti ledovou krásu, eleganci a luxus. V tomto případě sklo nejčastěji kombinujeme s přírodním kamenem, dřevem a kovem.
  • Stolky se objevují ve spojení skla čirého s matovaným, pískovaným nebo barevným a jsou bezpečné díky zabroušeným hranám. A jejich výběr je veliký. Od televizních stolků přes servírovací, noční až po odkládací. Praktické jsou i další doplňky jako nosiče na noviny nebo poličky a nástěnné police.

Sklo má široké uplatnění i v kuchyni

Vyskytuje se nejen ve výplních horních a dolních skříněk. Podle svého vkusu můžeme volit sklo ornamentální, čiré, pískované, matné, nebo zdobené leptem a vitráží. V moderních kuchyních se uplatňuje tvrzené samonosné sklo místo pracovní desky nebo místo obkladů na kuchyňském pozadí, k vidění je také sklo s drátem zasazené do dřevěných a kovových rámů. Bezpečnostní a kalené sklo je součástí sporáků, krytů varných ploch i digestoří.

.: Elegantní konferenční stolek z ohýbaného skla, jež se vyrábí postupným zahříváním plochého skla (Calligaris).

Síla skla pro jednotlivé produkty
Celoskleněné dveře (jednokřídlé, otočné) - 8 mm, 10 mm
Celoskleněné kyvné a posuvné stěny - 10 mm, případně 12 mm
Celoskleněné schody - tři 10mm skla, navzájem slepená fólií
Celoskleněné sprchové kouty - 8 mm, 10 m

Foto: archiv firem Brik, Calligaris, Direx, Indeco, II Bagno, Koryna a VV Sklo

Dekorativní prvky na sklo

Čočky (Muggle) a kameny - na sklo se lepí jednostranně, u skla Satináto se lepí na pohledovou stranu.

Vitráž - u všech vitráží lze lepit olověné nebo mosazné pásky, které jsou doplněny barevnou fólií podle výběru

Fazeta - je vždy čirá, aplikuje se na plochá i na ornamentní skla.

Typy skla

Float - čiré (průhledné) sklo, nejběžněji používané. Lze jej pískovat a gravírovat. Pro úpravu pískováním, gravírováním a v doplňku dekorativních prvků je tento typ skla ideální - efekt je nejvíce viditelný.

Satináto - jednostranně plošně leptané sklo, tzv. „ledové sklo“ které není průhledné, nýbrž průsvitné. Často se používá do míst, kde není žádaná úplná průhlednost v prostoru. Nejefektivnějším dekorováním tohoto skla je gravírování.

Planibel - celoplošně barevné sklo

Ornamentní skla - jsou v základu již se vzorem a standardně se dále nedekorují.

Reklama

Související články

Sklo: Originální a efektní

Při výběru skla dbáme na to, aby sklenice podtrhovala charakter nápoje, aby nebyla vratká a při dotyku byla příjemná. K ozdobným prvkům sklenek patří grafické...

Moderní dveře jsou ve znamení jednoduchosti

I ten nejkrásnější dům či byt může ve svém výsledku rušit jedna věc a tou jsou - nevhodné dveře. Doba kýčovité zdobnosti je totiž tatam, uživatelé preferují...

Sklo do bytu pro náročné

Potrpíte si na pěkné české kvalitní sklo? Není se čemu divit, pro Čechy je sklo významným vývozním artiklem, cizinci si jej k nám jezdí nakupovat ve velkém,...

Pocta sklářskému řemeslu

Významný znalec českého skla Antonín Langhamer napsal reprezentativní monografii o sklářském výtvarníkovi Jaroslavu Svobodovi, bývalém profesorovi pražské...

Český design se představil v Soulu

Současný český design je k vidění v hlavním městě Jižní Koreje. Cyklus Soul Design Olympiad představuje i dnešní podobu téhle tvorby ve vztahu k moderním...

Výběr článků

Načítám