Hlavní obsah

Moderní dveře jsou ve znamení jednoduchosti

Právo, Bohumír Bohata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ten nejkrásnější dům či byt může ve svém výsledku rušit jedna věc a tou jsou - nevhodné dveře. Doba kýčovité zdobnosti je totiž tatam, uživatelé preferují jednodušší tvary a hladké povrchové úpravy, matné výplně i kování. Trendem jsou světlejší tóny dřevin, jako javor, olše, bříza.

Článek

Lidé se rádi vracejí k masivu. Proč? Takové dveře mají totiž dlouhá životnost, vypadají pěkně, a jsou-li zhotoveny z měkkého materiálu (smrk, borovice), tak jsou příjemné i na dotek. Je třeba si dát ale pozor, nehodí do všech interiérů. V moderních bytech nemusí působit dobře. Pokud však máte nábytek ze dřeva, tak pro Vás nejlepší volbou budou právě ony!

Jaké jsou jejich vlastnosti?

Dveře z masivu jsou i velmi stabilní, mají pevnou konstrukci, ale jsou těžké a hlavně drahé. U všech dveří je důležitá údržba a odolnost proti škrábancům. Pravidlem by mělo být, že čím dražší dveře, tím lepší jsou i vlastnosti.

.: Otočné dveře v dýze se skrytými panty foto: Právo/archiv Sapeli

Venkovní dveře

Při jejich výrobě se používají dřeviny a materiály odolné vůči povětrnostním a dalším klimatickým vlivům. Použitý materiál musí být odolný proti mechanickým vlivům - prašnosti ze silnice, otřesům z venku, třeba i proti krupobití. Měly by být z masivu. Při pořizování si rozmyslete, zda budete chtít jeden nebo více zámků, případně vnitřní kličku s řetízkem. Dodatečné vrtání může dveřím ublížit.

Interiérové dveře

Zde lze použít i dřeviny méně odolné proti venkovním klimatickým vlivům, jako je např. olše, jasan či javor. Zvolit také můžeme variantu se sklem, které působí vzdušně, lehce a zdravě. V místnosti je více světla, což psychice svědčí.

.: Interiérové dveře z různého typu dřevafoto: Právo /archiv Truhlářství Blažek

V místnosti, kde chceme chránit svoje soukromí a ochránit ji před průnikem hluku dovnitř i ven, je vhodnější použít dveře s minimálním prosklením. Lze zvolit i další řešení - matné sklo. Třeba ne na plnou plochu, ale jen tzv. na třetinku či čtvrtinku, nebo dokonce jen osminku jako lehký skleněný a designový střik či mix. Matné sklo ukryje, co je v místnosti, přitom propouští světlo.

Posuvné dveře

Posuvné dveře jsou úlevou hlavně v místnostech, jako je předsíňová hala nebo spojitá místnost s jinou prostorou (přepažení). Ne všude je možné se spokojit se stávající dispozicí bytu a počtem pokojů. Například je jeden velký pokoj a každé dítě chce mít svůj kout a intimitu.

.: Elegantní posuvné dveře a dveře otevřené do prostorufoto: Právo

Koupelna a kuchyně jsou rizikové prostory

Dveře do koupelny či kuchyně jsou ohroženy mírou přirozené vlhkosti těchto místností. Tady se hodí prosklení, protože sklo je voděodolné, ale v matné podobě, aby koupelna nebyla tmavá a při tom zároveň poskytla pocit maximální intimity.

Aby náš domov s novými dveřmi zazářil

Je dobré mít na paměti, že dveře mají svůj design, který na nás působí po celý den. Proto záleží na tom, jak je vzhled dveří sladěn s celkovým interiérem bytu. Až budeme pořizovat nové dveře, nezapomínejme na vztah designu nových dveří a dalších bytových prvků.

Tedy na vizuální reakci s nábytkem, textiliemi, podlahovými krytinami a charakter a duši celého interiéru. Měli bychom tedy dveře vybírat v duchu filozofie celého našeho domova, jen tak vybreme ty nejlepší dveře pro náš domov!

Tedy na vizuální reakci s nábytkem, textiliemi, podlahovými krytinami a charakter a duši celého interiéru. Měli bychom tedy dveře vybírat v duchu filozofie celého našeho domova, jen tak vybreme ty nejlepší dveře pro náš domov!

Anketa

Jaké dveře se Vám líbí nejvíce?
jednoduché minimalistické
50,3 %
bohatě zdobené
4,1 %
prosklené
18,8 %
masivní
26,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2782 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chraňte se před zloději

Léto je obdobím, kdy lidé často i na delší dobu opouštějí svá obydlí. Po návratu pak mohou zjistit, že měli během své nepřítomnosti nevítané návštěvníky -...

Dveře napoví, kdo za nimi bydlí

Dveře otvírají cestu do domu i do bytu. Měly by s interiérem ladit stylově, materiálově i barevně. Dveře mají i své bezpečnostní vlastnosti, které zvlášť...

Výběr článků

Načítám