Hlavní obsah

Skautům v Plzni skončí doba kadibudková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Místo záchodu latrína. Tyhle poněkud středověké poměry v jednom z největších skautských středisek u nás, v plzeňské Střele, budou brzy patřit minulosti. Tamním oddílům se podařilo získat dotace na nové mezinárodní centrum. S tekoucí vodou a splachovacími toaletami.

Kadibudkám odzvoní. Skautům už staví v Plzni nové středisko s moderním hygienickým zázemímVideo: Ivan Blažek

 
Článek

„Stavba se už rozběhla, zkolaudováno musí být podle dotačních podmínek nejpozději v září 2025,“ řekl Novinkám Martin Jonáš, který ve Střele zodpovídá za uvedený projekt.

Dvoupodlažní budova se sedlovou střechou pokrytou fotovoltaickými panely vyroste na skautských pozemcích kousek od sídliště Bory, u Radbuzy v Českém údolí. Na místě zbořeného starého objektu, který Jonáš charakterizoval stručně: „Ruina“.

Kdysi to byla klubovna, ale v sedmdesátých letech ji nahradil dům, v němž měl byt správce údolí, pak se tady scházeli svazáci.

Vlastníci bytů si z fondu oprav pořídili lachtana

Tipy a trendy

„Jednu dobu tam fungovalo i občerstvení, ale v roce 1992 to zavřeli a pak už budova pouze chátrala. Junák ji dostal do majetku v roce 2003, to se dala použít již jen jako sklad materiálu. Scházet jsme se tam nemohli, nebyla elektřina, nebyla voda,“ připomněl Jonáš a dodal: „Využívali jsme tedy pět menších okolních kluboven. Ale ani ty nejsou napojené na vodovod a kanalizaci.“

Jak to fungovalo v reálu? „Trochu jako na táboře. Kadibudky. Ale ideální to rozhodně nebylo. Když tam byla dvouhodinová družinová akce, tak to ještě šlo, ale třeba příměstské tábory, to už byl problém,“ poznamenal Jonáš.

Sál i klubovny

V novostavbě za téměř šestadvacet milionů budou v přízemí klubovny, velká kuchyně i kýžené hygienické zázemí.

„Klubovny v odpoledních hodinách využijí skautské oddíly, na dopoledne je nabídneme nějaké dětské skupině,“ upřesnil Jonáš a doplnil: „V druhém podlaží vznikne velký sál, což je jedna z největších devíz tohoto projektu. Budeme tam pořádat vzdělávací kurzy, potřebné prostory nám doposud chyběly.“

Foto: Vizualizace Střela Plzeň

Tak má vypadat nové skautské centrum v plzeňském Českém údolí.

Staré okolní klubovny zůstanou stát. „Chceme je využívat i nadále,“ podotkl Jonáš.

Stát, kraj, město

Střela začala projekt chystat před více než deseti lety. „Získali jsme stavební povolení a dali dohromady prováděcí dokumentaci. Abychom byli připravení, až se objeví nějaký vhodný dotační titul,“ vysvětlil Jonáš. Ministerstvo školství jej vypsalo v roce 2022.

„Podali jsme žádost, uspěli a loni v prosinci nám ministerstvo dotaci skutečně přiznalo,“ uvedl Jonáš.

Foto: Vizualizace Střela Plzeň

Tak má vypadat nové skautské centrum v plzeňském Českém údolí.

To byl klíčový krok. Stát dal dvanáct milionů, před několika dny přidalo po pěti milionech město i kraj, zbytek skauti dorovnají ze svých zdrojů, plánují veřejnou sbírku i shánění sponzorů.

„Poskytnutí krajských peněz jsme podmiňovali právě získáním dotace od ministerstva školství,“ potvrdil náměstek hejtmana Vladimír Kroc (ANO). Náměstkyně primátora Lucie Kantorová (ANO) uvítala, že nová budova bude mít statut mezinárodní skautské základny: „Poskytne skautům možnost navazovat další mezinárodní spolupráci a zapojovat se do přeshraničních aktivit.“

Střela Plzeň má v šesti dětských a pěti dospělých oddílech na čtyři sta členů. „Jsme největší skautské středisko v Plzni a jedno z největších v republice,“ uzavřel Martin Jonáš.

Anketa

Chodili jste v mládí také do skauta?
Jsem členem pořád
9,4 %
Ano, také
26,8 %
Ne, do jiné organizace
44,3 %
Ne, nechodil/a jsem nikam
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1133 čtenářů.

Před & poté: Jak probíhala rekonstrukce plzeňského nádraží

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Klubovny

Související články

Vilém Dubnička se toulá mezi divadly

Divadelní režisér Vilém Dubnička v plné pohodě bydlí v plzeňském bytě s vysokými stropy a s kočkami, manželkou, dvěma dcerkami a také jízdními koly. Jakožto...

Výběr článků

Načítám