Hlavní obsah

Servírování sýrů podle posledních trendů dominuje břidlice nebo mramor

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulinářství v klidu domova zažívá v posledních měsících svoji renesanci a mnoho z nás se snaží si servírování pokrmů co nejvíce zpestřit a třeba i připodobnit restauračnímu prostředí. Jednou z oblastí, kde to lze celkem lehce, je servírování sýrů. To je velmi populární zejména ve Francii, ale stále větší oblibě se těší i u nás.

Foto: Yellow Octopus, Mink interiors

Velkým trendem poslední doby je servírování sýrů na mramorových prkénkách.

Článek

Nebojte se nevšedních forem servírování a nechte klidně po prkénku proběhnout atrapy myší. Děti budou z takového servírování nadšené.

Jako prkénka na servírování a krájení sýrů volte odolná dřeva, která vydrží časté krájení ostrým nožem. Ideálním materiálem je mramor, který má skvělou odolnost a ani opravdu ostré nože ho nepoškodí.

Foto: Yellow Octopus, Balvi Gifts

Dospělí i děti ocení hravé zvířecí prvky, které servírování sýrů oživí a promění ho ve hru.

Ideálními prkénky, na kterých byly sýry servírovány v mnoha dobrých restauracích, jsou kousky z břidlice. Světlé barvy sýrů na nich skvěle vyniknou a jejich velkou předností je, že je na ně možné udělat k sýrům i popisky křídou.

Hosté, kteří nejsou velkými znalci sýrů, se tak také trochu vzdělají v gastronomii.

Foto: Garden Trading

Oblíbená jsou prkénka z břidlice. Křídou na ně můžete jednotlivé sýry popsat.

Při servírování klidně popusťte uzdu fantazii. Skvěle budou vypadat dekorace z čerstvých bylinek nebo ovoce, které se k vybraným sýrům dobře hodí. Zvolit můžete hrušky, borůvky nebo i maliny. Prkénko pak bude působit barevně mnohem zajímavěji.

Foto: Annabel James

Prkénka z masivního dřeva dodají servírování rustikálního ducha.

Servírování sýrů má svá specifika. Na různé druhy je vhodné volit různé typy nožů, které je v poslední době velmi módní pořizovat v teplých metalických tónech typu bronzová, zlatá nebo měděná.

Pokud budete sýry servírovat v průběhu celého večera, je vhodné na ně pořídit poklop. Sýry tak neokorají a hosty nebude trápit příliš výrazné aroma některých druhů.

Foto: Garden Trading, Balvi Gifts

Aromatické sýry servírujte raději s poklopem. Ne všichni hosté musí jejich vůni ocenit.

Pokud chcete vylepšit úroveň servírování pokrmů u sebe doma, pak vsaďte i na talíře se vzorem mramoru. Ty jsou aktuálně velkým trendem, který skvěle ladí se zmíněnými příbory v metalických barvách.

Anketa

Jíte u vás doma rádi sýry?
Ano, často a rádi.
77,6 %
Jíme je běžně, ale nepředstavují u nás nic výjimečného.
18,2 %
Sýry nijak zvlášť často nejíme.
1,9 %
Nemáme rádi sýry.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám