Hlavní obsah

Šedý dům, který má minulost temnou jako noc

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už při vyslovení jména massachusettského města Salem přeběhne vnímavějším lidem mráz po zádech v souvislosti s tamními čarodějnickými procesy ze 17. století. A právě dům jejich první oběti dodnes stojí na svém místě. Na kolemjdoucího pohlíží ponurými šedými zdmi jako němá připomínka hrůz, ke kterým ve městě došlo.

Foto: Profimedia.cz

Dům v Peabody působí už z dálky velmi ponuře.

Článek

Díky slavnému literárnímu zpracování skutečných událostí z amerického městečka Salem z let 1692 a 93, jehož autorem je spisovatel Arthur Miller, je v současnosti patrně jen málokdo, kdo by tento příběh, ze kterého i po staletích mrazí, neznal.

Málokdo ovšem patrně tuší, že dům, ve kterém - podle místní legendy - svého času bydlel skutečný John Proctor, tedy první oběť šíleného inkvizitorského řádění, stále ještě stojí.

Foto: Profimedia.cz

Všechny zdi domu jsou obložené šedě natřeným dřevem.

I ten, kdo historii s ním spjatou nezná, však už při prvním pohledu nezůstane klidným. Šedé fasády obložené dřevem pochmurně hledí na své okolí a rozhodně nepovzbuzují náhodné kolemjdoucí k návštěvě.

Výrazným prvkem na celém domě zůstávají pouze červené vstupní dveře, které ovšem spíše než aby působily živě a vesele, naopak ještě umocňují děsivost vzhledu domu.

Foto: Profimedia.cz

O historii domu informuje malá cedule na zdi.

Jako většina historických rodinných domů i tento má spíše nízké nabílené stropy, které protkávají tmavě hnědé trámy. S jejich barvou koresponduje historický masivní nábytek a táflování na některých stěnách. Jiné zdi jsou ovšem nabílené, další jsou ponechány pouze cihlové. I barva cihel je zde ovšem jaksi ponurá, tmavá.

Foto: Profimedia.cz

Zařízení interiéru je spíše historizující.

Foto: Profimedia.cz

Tmavá cihlová stěna s krbem v jídelně má v sobě prostor na přihřívání pokrmů.

Tzv. Proctorův dům má plochu podlah 371 m², dvě podlaží a podle legendy měl být postaven v roce 1638.

V současné podobě má šest ložnic, dvě koupelny a velkou kuchyň s jídelnou, ze které se přechází do obývacího pokoje, jenž jako jediný působí relativně moderně a návštěvník se v něm také cítí nejvíce uvolněný. To díky pianu u zdi i konferenčnímu stolku, které jsou ze světlejšího dřeva. A samozřejmě tu je také čalouněná sedací souprava s křeslem v překvapivé světle červené barvě.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj s čalouněným nábytkem je jendou z nejsvětlejších místností domu.

Dům, který je zapsán v Národním registru Historických míst essexského okresu v Massachusetts a zároveň patří mezi nejstarší budovy tohoto amerického státu na východním pobřeží, s velkou pravděpodobností podle odborníků vybudoval ve skutečnosti až Proctorův syn, Thorndike, a to později, než uvádí plaketa na jeho fasádě. Mělo to být až na počátku 18. století.

S větší jistotou už se ví, že stavení zůstalo ve vlastnictví rodiny do poloviny 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Všude v domě jsou masivní dřevěné podlahy.

Foto: Profimedia.cz

Milovníci hororů si chodí dům v Peabody prohlížet.

Milovníci hororů dům chodí obdivovat do ulice Lowell Street číslo 348 v Peabody, což byla v době procesů farmářská osada spadající pod Salem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jak s lehkým bulvárním nádechem poznamená redaktor americké televizní stanice CBS, současní majitelé si jeho prodej načasovali velice dobře. Zanedlouho bude totiž ve Spojených státech tolik oblíbený svátek Halloween - a v jakém lepším období by se dům s takovou historií mohl prodávat? Na trhu je za 600 tisíc dolarů, tedy 13,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám