Hlavní obsah

Ceny energií vyskočily. Jak na ně reagovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen elektřiny, plynu i uhlí pocítí každá domácnost. Elektřina na burze zdražila o 50 %, zkrachovali již někteří dodavatelé energií. Nízko se drží jen ceny palivového dřeva. Není tedy divu, že zájem o kotle na dřevo a pelety výrazně vzrostl. Některé modely jsou vyprodané až do jara.

Foto: Le bon

Energetická krize zvedne účty za teplo skoro v každé české domácnosti.

Článek

Rozkolísaná situace na trhu s energiemi je zrádná pro dodavatele i spotřebitele. Aktuální nestabilita na trhu je vysoká.

„Nikdo nemáme křišťálovou kouli, ale tipuji, že v nejbližších týdnech se ceny budou na vysokých úrovních držet, mohou i dále růst,“ vysvětluje Michal Kulig ze společnosti Yello, která je dceřinou společností PRE (Pražská energetika).

Za plyn si připlatí také klienti Pražské plynárenské

Ekonomika

Proto doporučuje spotřebitelům, kteří právě řeší cenu a fixaci, zvolit jednoletou, maximálně dvouletou garanci i v současné cenové úrovni. Odběratelé by měli rozumně zvážit i nabídky krátkodobých cen, které kopírují každodenní vývoj na burze a začaly se nyní objevovat.

Dřevo drží ceny

Cenu palivového dřeva srazila kůrovcová kalamita, takže aktuálně nařezané palivové dřevo pořídíte za 1200 až 1600 Kč za rovnaný metr, to znamená, že v průměrném rodinném domě zaplatíte 20 až 26 000 Kč za topnou sezonu.

Atraktivní jsou také dřevěné pelety. Malé válečky se lisují z pilin vzniklých jako odpad při prořezu dřeva. Pelety nabízejí komfort srovnatelný s plynem, nemusíte štípat polínka, zapalovat oheň, chodit v intervalech přikládat do kotle.

Foto: OPOP

Výrobci kotlů na pevná paliva hlásí letos na podzim obrovský zájem právě o kotle na dřevo a dřevěné pelety.

„Ceny pelet byly na jaře nižší, protože během lockdownu klesla poptávka ze strany hotelů, škol a dalších služeb, teď se ceny vrátí na úroveň před covidem,“ vysvětluje Vladimír Stupavský z firmy Klastr Česká peleta.

K dostání budou za stejnou cenu jako tříděné hnědé uhlí pro vytápění, které vychází zhruba na 33 000 Kč za topnou sezonu.

Prodej kotlů roste

Majitelé rodinných domů reagují na energetickou krizi a mnozí si pořizují nový kotel na pevná dřevěná paliva. Stoupá i poptávka po dalších alternativách zdroje tepla, např. o kotle na biomasu. Dokážou náklady na vzrůstající energie snížit a zůstat na těchto cenách nezávislé.

Pořizujete kvůli rostoucím cenám energie kamna? Pak nezapomeňte zkontrolovat komín

Tipy a trendy

„Když srovnáme současnou situaci s loňským zářím, vidíme nárůst o 70 %. Takovou poptávku jsme schopni zvládnout, ale na některé modely si musejí zákazníci čtrnáct dní i měsíc počkat,“ říká Petr Cankař z firmy Atmos z Bělé pod Bezdězem.

Foto: Atmos

Velký zájem je o kotle na pevná dřevěná paliva, po nichž poptávka vzrostla o 70 až 80 %.

Růst poptávky evidují i další výrobci. „Poptávka nám vzrostla meziročně o 80 %,“ dodává Michal Dostál z firmy OPOP. Podobně informuje i firma Rojek, vyrábějící kotle na pevná paliva.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Moderní kamna: každé dílo je originál

Kachlová kamna a sporáky znaly už naše (pra)babičky. A současné generace je začínají objevovat znovu. Kromě toho, že jsou v interiéru krásným prvkem, mají...

Krbová kamna zahajují topnou sezonu

Krbová kamna jsou snadná a přímá cesta, jak si doma užít plápolající oheň. A podzim je na to více než vhodné období. Venku ještě nemrzne a nevyplatí se pouštět...

Výběr článků

Načítám