Hlavní obsah

Různě tvarované měkké vaky přímo vybízejí k lenošení

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaky a pytle různých tvarů, rozměrů, barev a materiálů jsou šikovným a praktickým doplňkem bydlení. I když každý vypadá na pohled trochu jinak, jedno mají společné: pohodlně se na nich odpočívá, ať vsedě nebo vleže.

Článek

Pytle a vaky mají vlastnosti, které ocení každý příznivec kreativního bydlení. Mají jedinečný vzhled a skvěle podtrhnou styl interiéru (barvou, použitými vzory a materiálem). Jsou lehké a snadno je v přeneseme tam, kam právě potřebujeme, není problém s údržbou, ale hlavně se na nich úžasně relaxuje. Ve srovnání s klasickou sedačkou jsou i za přijatelnou cenu.

Užití přitom najdou prakticky všude. V předsíni slouží menší kostky dětem jako „židlička“, na kterou si sednou při obouvání. Ve studentském pokoji mohou plně nahradit křesílka, v obývacím pokoji slouží jako válecí „žíněnka“ před televizí. Své místo mají i v pracovně s počítačem, protože se do nich po práci rádi zaboříme, protáhneme záda a poslechneme muziku. Speciální voděodolné vaky lze použít i jako posezení na terasu.

Čištění pytlů a vaků

Žádná věc není 100% bezúdržbová, o vše se musíme pravidelně starat. Platí to i o sedacích pytlech. V prodejně se proto zeptáme, z jakého materiálu je vak vyroben (polyesterová látka, syntetická kůže, syntetická kožešina, voděodolný pevný nylon), jakou údržbu vyžaduje. Vybírat lze ze dvou variant: vak může mít snímatelný prací potah, ve druhém případě nikoli a musíme ho v případě znečištění na povrchu šetrně očistit. Tento vak se pozná podle tužšího potahu, obvykle je vhodný i do exteriéru.

Snímatelný potah je praktičtější zvláště, když vak užívají děti. Obal, v němž je pytel plný kuliček, po rozepnutí zipu (obvykle suchého) sundáme a vypereme v ruce nebo v automatické pračce na nízkou teplotu.

Sedací vaky oceňují ortopedi
Různé velikosti vaků a pytlů jsou nejen designovým prvkem bytu, ale navíc jsou i zdravé a tělo je má rádo. Díky náplni z malých kuliček nám vak vytvaruje oporu přesně podle naší páteře, pohodlně se zaboříme po celé ploše, nikde není ani skulinka. Záda mají ideální oporu a přitom jsou uvolněná (svaly si přitom udržují zdravý tonus).

V případě vaku, který nelze prát, postupujme jinak. Menší znečištění odstraníme navlhčenou houbičkou. Je-li znečištění velké, použijeme na povrchu prací prášek nebo jiný neagresivní přípravek určený na čištění textilií. Po vyčištění necháme pytel dobře vyschnout na teplém, suchém a větraném místě. Čistit vaky bychom měli pravidelně (vysavač ho zbaví prachu), nevyplatí se čištění podceňovat a odkládat. Případné nečistoty a pachy totiž s postupem času čím dál hůře odstraníme.

Vaky - Rady a tipy

Sedací pytle a vaky nikdy nečistíme agresivní chemikálií nebo čisticími přípravky založenými na bázi alkoholu. Ty mohou narušit jak čalounění vaku, tak i polystyrenové kuličky, které jsou použity jako výplň. Jestliže si na čištění netroufáme, lze vak svěřit odborné firmě zabývající se čištěním čalounění.

Po delším čase může dojít k sesednutí a opotřebování kuliček. Polystyrenové kuličky jednoduše dokoupíme a doplníme u firmy, kde jsme vak zakoupili. Doporučujeme pořídit kuličky pouze určené do sedacích vaků, levné stavební náhražky nemají takovou stálost objemu a navíc mohou být ošetřeny zdraví škodlivými chemikáliemi.

Nabídka vaků a pytlů je rozmanitá, často se liší i cenou. Za některé zaplatíme 2000 korun, ale imnohem více. Rozdíly jsou dány nejen originální značkou či designovým potahem, ale i kvalitní výplní pytlů. Neplatí však, že drahý vak je pohodlnější. Doporučujeme vyzkoušet jich více a pak si vybrat.

Sedací pytle a vaky mají zajímavou historii. Inspirací byly pytle s luštěninou „bean bag“, které se nacházely v továrnách a skladech amístní dělníci na nich o přestávkách odpočívali. Skutečný sedací pytel byl však na trhu záměrně uveden v roce 1968 a měl název Sacco. Dnes je na trhu dostatek kvalitních, odolných a trvanlivých materiálů a tak vaky zažívají již několik let svůj velký návrat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sektorový nábytek se úspěšně vrací

Skladebný, neboli univerzální nábytek, který lze jakkoli kombinovat do sestav, je stále více populární. Oceňujeme na něm praktičnost, příznivou cenu, možnost...

Výběr článků

Načítám