Hlavní obsah

Rezidenci na břehu jezera k dokonalosti nic nechybí

Některé architektonické projekty maximálně využívají krásu okolní scenérie. Mezi výjimečné stavby tohoto druhu patří rodinná rezidence Casa Benedetti, která se doslova otevírá krásné krajině na břehu italského jezera Como.

Foto: Marcello Mariana

Architekt záměrně odlišil členění prosklených celků do dílčích polí v přízemí a prvním patře.

Článek

Dům Casa Benedetti sice stojí v sousedství domů postavených v tradičním severoitalském stylu, přesto jeho moderní stavební konstrukce nevyvolává žádnou disharmonii. Spíše naopak upoutá pozornost minimalistickým pojetím i výběrem materiálů.

Po demolici a komplexní přestavbě má vila s původním objektem společný pouze půdorys a velikost.

Architekt Cesare Sala ve své projektové zprávě zdůrazňuje, že tato architektura odkazuje na minimalistické linie, kterými se proslavil německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, a formální jednoduchost a praktičnost, znaky typické pro průmyslového italského designéra Achilla Castiglioniho.

Foto: Marcello Mariana

V prvním patře jde o symetrické rozdělení do čtyř stejných částí se dvěma posuvnými křídly uprostřed. Přízemí má obě středová pole přerušená dveřmi.

V rámci prostorového uspořádání, velikosti, tvaru střechy a základních materiálů se však minimalistické moderní zpracování přibližuje architektuře okolní zástavby s tradičními tvary a slohovými prvky.

Architektonická vyváženost

Až na v podstatě jediné přání – integrovat kuchyň, jídelnu a obývací pokoj do společného prostoru – nechal investor architektovi při návrhu projektu volnou ruku. Dispozice je rozvržena na společnou obývací část v patře (přístup do domu vede shora) a ložnice v přízemí, částečně zapuštěném do svahu nad vodou.

Obě podlaží jsou směrem k jezeru lemována terasami. Přibližně po roce bydlení v novém hodnotí majitelé projekt nesmírně kladně, a to jak z hlediska estetického, tak z pohledu funkčnosti. Jsou nadšeni z vybalancování moderního pojetí a respektu k okolní krajině a architektuře.

Foto: Marcello Mariana

Půdorys domu

Výhled z domu na panoramata jezera Como je dokonalým příkladem nadstandardní kvality bydlení. Ve večerních hodinách na oplátku přináší záře z osvětlené budovy skvělý pohled i vnějším pozorovatelům.

Energetické úspory

Před přestavbou spadal původní objekt do zcela nevyhovující energetické třídy G, roční spotřeba tepla dosahovala 440 kWh/m2. Standard vyžadovaný současnými stavebními předpisy by měl být přibližně šestinový, tedy kolem 77,33 kWh/m2. Po přestavbě však budova nakonec se svou mimořádně nízkou spotřebou 28,37 kWh/m2 dosáhla kategorie A.

Přispěla k tomu řada energetických opatření. Jak se to podařilo? Klíčem k úspěchu byla celá řada stavebně technických řešení, počínaje kvalitní izolací základů a zdiva, přes přirozenou ventilaci zabraňující kondenzaci až po důsledné odstranění tepelných mostů a dalších rizikových míst.

Foto: Marcello Mariana

Použitý okenní systém kombinuje pevné zasklení s posuvnými dveřmi z hliníkových profilů, což kromě čistého estetického dojmu významně podporuje energetický koncept domu.

Přísné rozhodování se týkalo i výběru výplní stavebních otvorů, které kromě tepelněizolačních parametrů musely splnit také požadavek na optimální denní prosvětlení a celoročně příjemné klima v interiéru. Vybrány byly vysoce tepelně izolované hliníkové profily Schüco s přerušeným tepelným mostem a trojitým izolačním sklem. Doplňuje je navíc inteligentní stínicí systém, automaticky ovládaný slunečními a větrnými senzory.

Kombinace exteriérových a interiérových systémů brání přehřátí interiéru, chrání před zvědavýma očima kolemjdoucích či ostrým sluncem, a to i v případě, kdy s vnějším zastíněním nelze manipulovat kvůli silnému větru.

Tato opatření se v podstatě týkají západní fasády s pohledem na jezero a přímým kontaktem do obytných a ložnicových prostor domu.

Pohled na hladinu

Celoročně mírné klima na severu Itálie i „čítankový“ výhled na jezero od počátku vybízely k co největšímu vizuálnímu i prostorovému otevření západního průčelí. Toho bylo dosaženo také díky posuvnému systému Schüco ASS 70.HI, který požadavek transparentnosti, přísunu světla a neomezeného výhledu dokonale podpořil.

Foto: Marcello Mariana

Rozsáhle přestavěný objekt s proskleným západním průčelím zprostředkovává majitelům nerušený výhled na vodní hladinu.

Hliníkové profily umožnily vytvořit velkoplošné prosklení od podlahy ke stropu i na celou šířku domu mezi základovými zdmi. Ani kolejnice, bezbariérově zapuštěné v podlaze, nenarušují design a nebrání vstupu.

Světle šedé hliníkové profily vertikálně rozdělují panoramatický výhled a jemně kontrastují s čistotou skla, teakovými a dubovými podlahami na terase a v interiéru i ledově bílou omítkou, rámující celý objekt.

Vyšší komfort

Vedle estetické a tepelně izolační stránky splňují okenní a dveřní profily požadavky na výjimečnou odolnost vůči klimatickým podmínkám a hluku. Na základě požadavku klienta byly do systému opláštění integrovány i další komponenty.

Všechny okenní jednotky splňují bezpečnostní třídu RC 2 a jsou dokonce vybaveny zařízením s vibračními senzory proti zlodějům.

Foto: Marcello Mariana

V letním období je v provozu mechanická ventilace s rekuperací tepla. Prozatím se tento systém ukázal tak efektivní, že předpřipravenou instalaci elektrické klimatizace není zapotřebí dokončovat.

Dle majitelů funguje kombinace mechanické ventilace a systémů zastínění velmi dobře, teploty v domě se po celý rok pohybují na příjemné úrovni a nezvyšuje se vlhkost.

Adam Krejčík, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Obytná plocha: přibližně 210 m2

Konstrukce: kombinace zděné a železobetonové nosné konstrukce s ocelovými sloupky

Výplně otvorů: okna hliníková s dvojitým a trojitým izolačním zasklením (posuvný dveřní systém Schüco ASS 70.HI, okenní systém Schüco AWS 75.SI, systém pro vchodové dveře Schüco  ADS 75.HD.SI), vnější a vnitřní stínění (rolety na elektrický pohon)

Vytápění: podlahové vytápění, solární termické kolektory pro ohřev teplé vody, předinstalovaná automatická klimatizace (díky efektivní mechanické ventilaci zatím její využití nebylo nutné), řízené mechanické větrání s rekuperací tepla

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám