Hlavní obsah

Řešení prostorů ve Vile CH ve Valašském Meziříčí je inspirováno slavným raumplanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudobá vila ve Zlínském kraji od architekta Zdeňka Trefila (z kanceláře Tref-A) a jeho spolupracovníka Petra Ramíka je působivou stavbou, na jejímž prostorovém řešení je znát inspirace prací slavného architekta Adolfa Loose.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Robert Žákovič

Vila se nachází ve Valašském Meziříčí.

Článek

Budova je z větší části postavena v cihelné technologii s vnějším kontaktním zateplením, vodorovné konstrukce pak má v monolitickém železobetonu. Prostorové řešení je variací na tzv. „raumplan“ neboli na prostorový plán, který proslavil architekt Adolf Loos. Toto architektonické řešení prostoru zohledňuje velikost i výšku místností v závislosti na jejich funkci, účelu a reprezentativnosti. Místnosti se pak prolínají v různých výškových úrovních.

Hlavní obytné místnosti jsou orientovány na slunný jih

Hlavní vstup a příjezd k domu je na severní straně pozemku. Dům je navržen jako třípodlažní s nástupem v suterénním podlaží přes obytné druhé nadzemní podlaží až po ložnicové třetí nadzemní podlaží s prosklenou vyhlídkou v rámci schodišťového prostoru.

Všechny hlavní obytné místnosti ve druhém nadzemním podlaží jsou prosklením orientovány na jižní stranu, ložnice pak nabízí odlišnou orientací svých okenních otvorů rozmanitost výhledů od východu na západ.

Stavba je umístěna na severní straně na pozemku o výměře cca 2500 m² svažujícím se na severozápad. Lokalita nabízí nádherné výhledy jak na panoráma Valašského Meziříčí, tak i na beskydské vrcholy včetně hřebenu Radhoště.

Vila je jedním z děl přihlášených do soutěže Česká cena za architekturu.

Může se vám hodit na Firmy.cz: TREF-A, Architekti, Autorizovaní architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám