Hlavní obsah

Reflexní fólie chrání před sluncem i rozbitím skla

Právo, Sylva Svobodová

Máme před sebou nejkrásnější období v roce, kdy si plně užíváme sluníčka a pohody. Slunce, ač ho vítáme, nemusí být ale vždy příjemné. Když přímo svítí do pokoje, přehřívá interiér, my nemůžeme ani vyvětrat, hledáme rychlé řešení, jak ho utlumit.

Článek

Klasikou jsou žaluzie nebo předokenní rolety, ale máme i další tip. Vyjde levněji a plní svoji funkci dokonale: nepustí UV paprsky do místnosti, proti roletám nezatemní tolik místnost a v zimě navíc slouží i jako tepelná izolace. Mluvíme o protislunečních reflexních fóliích.

Rychlá a levná instalace

Novostavby, ale i domy po rekonstrukci mají hodně prosklených ploch. Trendem jsou francouzská okna, kterými vstupujeme z obývacího pokoje rovnou na terasu nebo do zimní zahrady. Díky skleněné ploše si užíváme celoroční kontakt se zahradou. Abychom se cítili komfortně i v letních měsících, je dobré na sklo instalovat speciální protisluneční fólii. V nabídce jsou dva typy. První je tzv. interní fólie a druhá externí.

Interní fólie se instaluje výhradně na jednoduchá skla. Kdybychom ji použili na dvojitá skla zevnitř, místnost by se přehřívala a mohlo by hrozit i prasknutí skel.

To se ale nestane u solární protisluneční externí fólie. Na dvojitých a vícevrstvých oknech odráží a pohlcuje paprsky ještě dříve, než vstoupí do „proskleného systému“. Externí fólie nabízí několik barevných odstínů, které se liší intenzitou ztmavení. Mezi oblíbené patří stříbrná a šedivá, ale obecně platí: čím tmavší fólie, tím vyšší účinek, ale zároveň méně světla v místnosti. Zásadní vliv má i reflexe fólie. Čím více je tzv. reflexní (tvoří zrcadlo), tím více energie odráží. Proto odborníci doporučují pro vyšší výkon použití světlejší fólie s větším zrcadlovým efektem.

Pro byty a rodinné domy jsou vhodné fólie s prostupem světla 50 % (pro kanceláře se doporučuje fólie s menší prostupností světla 35 %). Nemusíme se bát, že v místnosti bude tma. Naopak zažijeme jen příjemné rozptýlení přímých slunečních paprsků, ale výrazný ústup vedra.

Fólie se vyplatí i v případě, že máme v místnosti klimatizaci. Ta totiž chladí vzduch, ale před přímými slunečními paprsky nás neochrání, zvláště když sedíme přímo u okna. Instalace fólie je rychlá a snadná, ale raději doporučujeme speciálně vyškolenou firmu. Pracovníci nejdříve umyjí sklo okna, zbaví ho nečistot a šmouh, vyříznou fólii na míru a opatrně nalepí. Okno s fólií myjeme běžným způsobem, nepoužíváme ale chemická ani mechanická čistidla (savo, ředidla, rozpouštědla, drátěnku, písek). Cena protisluneční fólie včetně instalace se pohybuje od 600 do 800 Kč/m2 bez DPH.

Sklo bezpečné pro děti

V interiéru jsou časté prosklené dveře, vitríny, skleněná zábradlí u schodiště. Kdo má děti, ví, jak těžké je uhlídat v klidu. Honičky jsou běžné a k rozbití skla a nepěknému úrazu není daleko. I tady pomůže a zmírní následky speciální fólie na sklo. Jde o typ tzv. ochranné fólie, která sice nezabrání rozbití skla, ale účinně zamezí vysypání střepů na kousky. A o to jde!

Kousky skla zůstanou na fólii přilepeny a nezraní dítě. Rodiče tak čeká jen koupě nové výplně, a nikoli ještě návštěva u doktora. Ochranné fólie se dají instalovat na všechna skla. Jedinou podmínkou je, aby sklo bylo hladké.

Ochranné fólie jsou čiré, nejsou na skle vidět, nezkreslují průhled sklem. Instalace je snadná, ale necháme ji na proškolených pracovnících, aby byla zaručena maximální kvalita.

Fólie se čistí stejně jako protisluneční (viz výše), životnost je 10 a více let. Cena ochranné fólie včetně instalace se pohybuje okolo 600 Kč/m2 bez DPH.

Venkovní síťovaná roleta
Elegantní externí roleta je krásný doplněk fasády, ale má hlavně užitné vlastnosti. Speciální textilie dokáže filtrovat sluneční záření, takže propustí jen žádoucí množství denního světla, ale přitom zadrží nepříjemné horko a škodlivé UV záření. Jako stínicí vrstva je použita tkanina Soltis nebo klasická látka Screen. Oba materiály jsou odolné, s dlouhou životností, omyvatelné, nehořlavé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám