Hlavní obsah

Rekonstruovanou vilu ovládl skandinávský styl

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Báječný výhled, klid a kouzlo místa učarovaly bývalé gymnastce Tereze Salte natolik, že se rozhodla společně s manželem zakoupit vilu u Prahy a postupně ji zrekonstruovat. A protože její muž je z Norska, kde také dlouho žila, bylo jasné, že Skandinávie se stane velkou inspirací.

Foto: Deceuninck a Baru la photo

Gymnastka Tereza Salte s manželem se rozhodli rekonstruovat vilu z roku 1997.

Článek

Manželé vyrůstali oba v rodinném domě, ale zpočátku hledali pro společné žití jen byt. Pak ale přišli na to, že za jeho cenu v centru hlavního města zaplatí stejně jako za dům na okraji Prahy.

A tak se rozhodli pro vilu z roku 1997 s obytnou plochou 290 m². Od počátku bylo zřejmé, že je čeká investice do rekonstrukce.

Rekonstrukce krok za krokem

Mladí manželé oslovili zkušené architekty, kteří jim s rekonstrukcí pomohli. Vybrali si architekty ze studia OOOOX, s nimiž si spolupráci jen chválí.

Podle návrhu bylo zatím zrekonstruováno přízemí se zádveřím, velkým obývacím pokojem a kuchyní. Hlavní obytná místnost je plná světla, má nádherný výhled, vstup na balkon. Dostatek denního světla, jednoduché tvary, přírodní materiály a jemné decentní odstíny jsou typickým znakem pro skandinávský styl, jenž se zde line jako červená nit.

Výrazným prvkem v přízemí je velký krb obložený umělým kamenem se speciálními úložnými policemi na dřevo. Atypický je i umělý černý kámen a černá stěna (tabulová barva) v kuchyni. Paní domu se této varianty sice trochu bála, ale s výsledkem je spokojená.

Rekonstrukce bude dále pokračovat v prvním patře, kde se nyní nachází ložnice, dětský pokoj, herna a pokoj pro hosty. Dům má v současné době dvanáct místností, z toho je pět koupelen. Dispozice se ale dá změnit a v suterénu bude třeba možné vytvořit bytovou jednotku pro děti, až budou cítit větší potřebu soukromí.

V zahradě se žije i bydlí

Dvě malé děti, to vyžaduje mít zahradu a okolí domu pěkně upravené. Základem je samozřejmě bezpečná a krásná terasa, na níž se relaxuje, griluje a je ideálním místem pro setkávání s rodinou, přáteli.

Foto: Daikin

Dům z roku 1997 čeká kompletní rekonstrukce, zatím je hotové přízemí. Celková obytná plocha je 290 m².

Terasa má rozlohu 65 m², a proto manželé zamítli jako materiál dřevo. Terasa by totiž byla náročná na údržbu, také měli strach z třísek.

Volba padla na dřevoplast, konkrétně materiál Twinson. A byl to dobrý výběr: terasa je bezpečná a montáž byla hotová během dvou dnů.

Líbilo se nám
Vše je v interiéru vymyšlené tak, aby se dalo snadno a jednoduše uklidit, a to díky zabudovaným úložným prostorům. Interiér tak nenarušují žádné velké skříně nebo samostatně stojící komody. Doma tak není nikdy nepořádek. Trikem jsou právě dobře promyšlené úložné prostory.

Terasový systém Majestic Massive Pro má na povrchu tenkou vrstvu PVC, takže vypadá velmi autenticky, jako přírodní dřevo, a je zcela bezúdržbový. Také má hygienický atest pro materiály určené na výrobu hraček, je velmi pevný, má protipožární certifikaci a další výborné užitné vlastnosti.

Majitelé si vybrali terasu v odstínu kouřově šedý dub, jenž je nejsvětlejší, nerozpaluje se na slunci.

„Při montáži jsme si museli poradit s různorodým podkladem. Spodní konstrukce terasy je tak zčásti umístěna na původní (zvlněné) betonové dlažbě a zčásti také na úplně nezpevněném povrchu, který bylo třeba nejprve zajistit a zakrýt geotextilií, aby tudy neprorůstala tráva,“ doplňuje Petr Klaban z firmy Deceuninck.

Stopka původnímu vytápění přišla rychle

První roční vyúčtování za elektřinu, které bylo v řádech vysokých desítek tisíc korun, je zaskočilo. V suterénu a v přízemí je stále původní vysokoteplotní podlahové vytápění, v prvním patře jsou radiátory. Dům není dobře zateplený a významnou část spotřeby energie zabírá vnitřní vyhřívaný bazén s protiproudem.

Foto: Deceuninck

Dostatek denního světla uvnitř domu, krásná příroda okolo a výhledy byly pro koupi staršího domu rozhodující.

A tak manželé rozhodnutí zbavit se starého elektrokotle a vyměnit ho za tepelné čerpadlo hodně urychlili. Nainstalovali vysokoteplotní tepelné čerpadlo vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT. V nízké úrovni hlučnosti patří ke špičce na trhu. Jak venkovní, tak vnitřní jednotka získala za své funkce a design prestižní ocenění Red Dot Design Award.

„Odstávka zdroje tepla a přepojení na nový zdroj proběhne obvykle během jednoho dne, tady to bylo kvůli napojení na ohřev bazénu složitější. Práce probíhaly pouze v technické místnosti a na terase, kam byla umístěna venkovní jednotka. Z důvodu požadavků na vysokou teplotu vody očekáváme pokles celoročních nákladů o zhruba 60 %. U nízkoteplotních systémů by úspora byla ještě vyšší,“ vysvětluje Vladimír Macháček z firmy Daikin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám