Hlavní obsah

Působivá a skromná Útulna se stala jedním z finalistů České ceny za architekturu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled nenápadná, ale pro pobyt příjemná experimentální dřevostavba s příznačným názvem Útulna letos bodovala v soutěži Česká cena za architekturu. Stavba od architekta Jana Tyrpekla vznikla ve Vratěníně. Nachází se v ní velmi příjemný interiér, ze kterého jsou krásné výhledy do okolní krajiny.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Antonín Matějovský

Stavba svým tvarem i provedením skvěle zapadá do krajiny.

Článek

Soutěžní přehlídka staveb vzniklých nebo zrekonstruovaných na území České republiky propaguje kvalitní tuzemskou architekturu. Jejím cílem je upozornit na nejlepší díla, která v posledních letech vznikla. Šanci měly všechny stavby obdobnou, soutěž totiž není členěna do kategorií. Mezi osmičkou finalistů se objevila právě Útulna.

Česká komora architektů letos z finálových staveb vyhlásila vítězem už třetího ročníku soutěže Česká cena za architekturu stavbu ve Strančicích. [celá zpráva]

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Antonín Matějovský

Interiér je díky výraznému prosklení hodně prosvětlen.

Podle poroty je Útulna inspirativním objektem určeným k rozjímání. Jde o komorní stavbu, která poskytuje příjemný prostor pro čtení, rozhovory a přemýšlení.

„Silného účinku je dosaženo prostými, přírodními materiály bez jakýchkoli nedesignovaných detailů,” uvedla v hodnocení porota soutěže Česká cena za architekturu.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Antonín Matějovský

Ze stavby jsou pěkné výhledy do okolí.

Stavba vznikla na opuštěném zarostlém prostoru s využitím základů opevnění z druhé světové války. Útulna tak nenásilně upozorňuje na historicky důležité místo u hranic s Rakouskem.

Dřívější malé pevnosti vznikaly podél hranic Československé republiky jako obrana před nacistickým Německem. Tento architektonický experiment měl otevřít diskuzi, jak s těmito objekty naložit a jakému účelu mohou sloužit.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Antonín Matějovský

V interiéru vznikl i dostatek úložného prostoru.

Lehkou dřevostavbu lze kdykoli odstranit. Což by nicméně bylo rozhodně škoda.

Zásahy do konstrukce samotného bunkru byly minimální, architekt k řešení přistoupil velmi citlivě. V interiéru chtěl ukázat, že i na velmi malé zastavěné ploše 12 m² může vzniknout celkem plnohodnotný prostor.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Antonín Matějovský

Pro zimní večery jsou v Útulně i klasická kamna.

Z konstrukčního hlediska je stavba celkem nenáročná. Dá se totiž postavit s minimem nářadí a bez jakékoli techniky. Podobných staveb by k rekreaci a uctění památky drobných míst mohlo v budoucnu vzniknout mnohem víc.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám