Hlavní obsah

Dům s otáčivým interiérem je architektonickým skvostem, i když trochu ošuntělým

Novinky, tnk

Nevšední dům v japonském městě Mito má variabilní interiér, který je proměnlivý díky monstrózní plošině. Jde o drobný architektonický počin umělce Mochidy Atsuky, se kterým se zájemci o tento druh architektury mohou v domě potkat a pohovořit s ním o umění a jeho tvorbě.

Foto: Ryuichi Taniura

Vnitřek domu je díky pohyblivým panelům hravým prostředím.

Článek

Podle titulu New Atlas si umělec Mochida Atsuko najal tým stavitelů, který mu zajímavý otočný dům pomohl vytvořit. Jde o starý dům po babičce architekta, který byl od roku 2006 neobývaný. Zvenku má rysy klasického domu, byť trochu zchátralého.

Foto: Ryuichi Taniura

Zvenku působí dům velmi všedně a nenápadně.

Dům se nachází v japonském regionu Kantō a je vybaven pohyblivým interiérem, který se otáčí o 360 stupňů. V podlaze domu nejdříve vznikl kulatý průřez, do něj byla umístěna rotující plošina. Tým pak znovu zařídil interiér, aby vypadal přesně tak, jako tomu bylo původně, a zároveň mu umožnil otáčet se.

..

Foto: Ryuichi Taniura

Základem proměny interiéru je otáčivá plošina.

Plošina se otáčí ručně. Jak se pohybuje, uspořádání se postupně přeskupuje, otevírá se zvenčí a posunuje se. Dům tak může být upraven pro různé účely podle vzniklé situace a počtu hostů.

Foto: Ryuichi Taniura

Prostoru dominuje dřevo v různých obměnách.

Netradiční dům byl dokončen v roce 2017 a od začátku letošního roku byl otevřen pro návštěvníky. Ti si tak mohou sami vyzkoušet, jak jednoduché je otevřít dům směrem do exteriéru a získat potřebné interiérové uspořádání.

Foto: Archiv Atsuko Mochida

Architektt naznačil možnosti prostorových variací.

V poslední době jsou v kurzu i modulové pohovky, které také umožňují různé uspořádání podle aktuálních potřeb. Hodí se předně pro jedince, kteří svůj interiér rádi obměňují. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám