Hlavní obsah

První vlastní domov mladého muže ovládly industriální prvky

Industriální prvky, výrazné struktury a barevné akcenty oživující elegantní strohost. To jsou optimální ingredience prvního vlastního bydlení mladého muže. V tomto případě navíc doplněné krásným výhledem.

Foto: www.modernibyt.cz

Dveře natřené modrou barvou jsou původní. Když se autorka realizace rozhodla je takto ponechat, Pavlovi chvíli trvalo, než se s tím smířil. Dnes je za toto originální řešení rád. Moderní obrazy jsou od mladé výtvarnice Vanesy.

Článek

Když se Pavel rozhodl odstěhovat od rodičů, chtěl především zůstat v blízkosti centra Prahy. Záleželo mu také na tom, aby dům, ve kterém byt koupí, byl udržovaný.

Foto: www.modernibyt.cz

Modré dveře jsou jediným prvkem, který zde zůstal zachovaný. Společně se secesní výlevkou, která byla vydražena na internetu, tvoří příjemný kontrast se strohostí betonové stěrky.

Foto: www.modernibyt.cz

Skříně v ložnici byly – stejně jako kuchyň – vyrobeny na míru truhlářem Mariánem Hauserem.

Po dlouhém hledání objevil byt nedaleko starobylého Vyšehradu s nerušeným výhledem na střechy a do okolí. Jak sám dodává, nechtěl koukat někomu do oken a také má rád dostatek přirozeného světla, který zde zajišťují velká okna.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí kuchyně je obývací pokoj. Nebo je to naopak? V každém případě díky vhodně zvolenému nábytku obojí funguje dobře i na tak malé ploše.

Protože šlo v podstatě o holobyt, rozhodl se pro kompletní rekonstrukci včetně všech detailů, což by sám nezvládl, a oslovil proto interiérovou designérku Zuzanu Jančuškovou, která před časem rekonstruovala byt Pavlovy sestry.

Foto: www.modernibyt.cz

Otevřené police slouží k ukládání nádobí, které však bylo vybráno s citem, a proto zde zároveň plní dekorativní funkci.

„Odborník je při rekonstrukci zásadní, ale odborník takový, se kterým máte podobný pohled a kde panuje vzájemný respekt a harmonie. Jako laik bych nikdy neměl odvahu k barvám, netradičním dispozičním řešením atd. Chtěl jsem spolupracovat s někým prověřeným a tomu nechat de facto volnou ruku. Designér je jako umělec, když ho svážete různými klišé, neměnnými požadavky, vznikne jen kompromis… A já chtěl přece jen trochu originální byt, přesto praktický,“ vysvětluje.

Foto: www.modernibyt.cz

Byt se nachází v posledním patře domu a je z něj krásný výhled do okolí. Velká okna také zajišťují dostatek přirozeného světla.

Jedinými konkrétními požadavky tedy byl dostatek úložných prostor a koupelna s velkou sprchou místo vany, vše ostatní nechal na Zuzaně.

Eklektická harmonie

Zeď mezi dvěma malými místnostmi designérka odstranila, aby mohl vzniknout jeden větší multifunkční prostor.

Kuchyň je tedy zároveň obývacím pokojem a od ložnice ji dělí pouze příčka uprostřed místnosti. Základ interiéru tvoří přírodní materiály a neutrální odstíny, barevné jsou jen doplňky, které lze snadno obměňovat v případě, že Pavla omrzí.

Foto: www.modernibyt.cz

Mísí ze zde několik různých stylů, které však tvoří harmonický celek – secesní výlevku a stoleté modré dveře doplňují nerezové barové stoličky a moderní umění.

Výrazným spojovacím prvkem je betonová stěrka, která původně vůbec nebyla v plánu. Jednu stěnu chtěl mít totiž Pavel osekanou na cihlu, při odkrytí ale zeď nevypadala dobře, takže bylo nutné zvolit betonovou stěrku a z toho vyplynulo její další využití.

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně byla původně vana, Pavel chtěl místo ní prostorný sprchový kout. Obklady i zařízení včetně doplňků byly vybrány v showroomu Siko.

„V průběhu stavby je vždy potřeba lehké improvizace, jak jsem pochopil, ale zásadní koncept by měl být jeden – navržený odborníkem,“ dodává Pavel a vzápětí popisuje, jak byl překvapen také rozsahem rekonstrukce podlahy, jejíž podloží bylo nutné kompletně zpevnit.

Všechny náročné úpravy však nakonec stály za to, Pavel si svůj první vlastní byt užívá a raduje se z toho, že minimálně deset let nebude muset nic měnit.

Autorka konceptu Zuzana Jančušková
Vystudovala Technickou univerzitu Zvolen, obor průmyslový design nábytku a interiérová tvorba. Od roku 2003 navrhuje a realizuje komerční i soukromé interiéry a autorský nábytek. Její přístup k práci: ...uklízím. Schovávám nutné zbytečnosti. Prostory zvětšuji, prosvětluji, dávám jim logiku a jednoduchost. Hraju si s barvami a akcentem. Hledám příběh nebo poezii. Když potkám klienta s otevřeným srdcem a myslí, radostí jásám a nabízím mu vše, co umím ...

 Jana Polomová

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Více podobných návštěv najdete na www.modernibyt.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám