Hlavní obsah

Promyšlené malé garsonce nic nechybí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singl osoby obvykle nehledají velký prostor k bydlení, ale je pro ně podstatná snadná dostupnost do centra a zároveň příjemné okolí. Potřebují komfortní malý byt promyšlený do posledního detailu, ve kterém vše funguje.

Foto: archiv firmy GEOSAN DEVELOPMENT

Pohled na hlavní obytnou část o velikosti 35 m2 s otevřenou ložnicí. Jestliže si přejeme soukromí, lze bez problému oddělit od obývacího pokoje příčkou, vstup na lodžii je přitom možný z obou místností.

Článek

Přijali jsme pozvání do malometrážní garsonky, kterou si pořídila mladá slečna pracující v oboru IT. Po studiích v Americe se vrátila do Čech, našla zaměstnání a hledala nové bydlení. Požadavky byly jasné: mít možnost rychle se veřejnou dopravou dostat do centra města, krásné okolí s možností sportování a lodžie či předzahrádka, na které lze relaxovat i pracovat.

Byt má dvě lodžie

Nabídka na trhu je pestrá, a tak bylo z čeho vybírat. Po několika prohlídkách se vítězem stal bytový dům Bohdalec v Praze, odkud se dostanete za čtvrt hodiny na metro, v blízkosti je poliklinika, obchodní dům. Hostitelku potěšila i možnost outdoorových sportů nedaleko Hamerského rybníka a blízká cyklostezka údolím Botiče.

Foto: archiv firmy GEOSAN DEVELOPMENT

Pohled na jižní stranu obývacího pokoje, který je otevřený a volně navazuje na ložnici. Vstoupit lze odtud na druhou lodžii o velikosti 5,5 m2.

Byt o podlahové ploše 53 m2 má dispozici 1+kk, ale lze ji snadno upravit na 2+kk. Tato otevřená varianta je výhodou, zejména když chceme mít ložnici spojenou s obývacím pokojem. V případě, že klidovou zónu s postelí preferujeme jako samostatnou místnost, lze ji oddělit příčkou a místa je stále dost. I tak z každého pokoje (obývací, ložnice) zůstane nadále přístup na jednu velkou zasklenou lodžii.

Na pětníku, ale dokonalé

Malý byt má vše, co singl osoba potřebuje: komoru na uskladnění sezónních věcí, čisticích prostředků, samostatnou toaletu. Příjemná je i koupelna s vanou, umyvadlem a pračkou. Na chodbu hostitelka plánuje vestavěnou skříň se zrcadlem, která opticky rozšíří prostor a lze do ní uložit veškeré šatstvo, kabelky i kufr.

Největší místnost má velikost 35 m2 a lze z ní vejít na dvě samostatné lodžie: jednu majitelka plánuje pojmout jako relaxační se zahradním nábytkem a květinovou stěnou, druhou v létě využije na sušení prádla. Větší odpočinková lodžie je orientovaná na jih, stejně jako delší část obývacího pokoje.

Foto: archiv firmy GEOSAN DEVELOPMENT

Koupelna o velikosti 3m2 je pro jednu osobu v domácnosti dostačující. Vejde se pohodlná vana, umyvadlo i pračka.

V garsonce nechybí praktický kuchyňský kout se samostatnou spíží. Majitelka se nám svěřila, že součástí bytu je i sklep v suterénu, do kterého chce uložit kolo, lyže a další sportovní náčiní. Krádeže se neobává, protože v domě je recepční služba, která zajišťuje 24hodinový dohled a o majitelích má přehled.

Dlouho váhala, zda má využít nabídky a přikoupit jedno kryté garážové stání. S ohledem na budoucnost se nakonec rozhodla kladně, protože byt tak získá v případě prodeje jenom na hodnotě. Současné náklady na provoz garsonky nejsou velké, orientačně se pohybují pod částkou 3000 Kč za měsíc. Cena bytu je 2 566 318 Kč, v ceně je garážové stání a sklep.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám