Hlavní obsah

Proměnit interiér v pomyslnou botanickou zahradu je hračka, máme tipy, jak na to

Přírodní styl je v posledních letech v interiérech velmi trendy. Dominují mu zemité barvy i bohatá zeleň. Pokud chcete, aby vaše bydlení bylo prostorem připomínajícím botanickou zahradu se všemi jejími krásami, pak pro vás máme tipy, jak na to. Váš domov se změní v oázu jako stvořenou k odpočinku.

Foto: Natalia Willmott

Prim budou hrát přírodní barvy i materiály.

Článek

Jestli chcete, aby v interiéru vynikly rostliny, tak je v první řadě musíte povýšit na hlavní dekoraci. Vyhněte se proto výrazné barevné výmalbě i tvarově dominantnímu nábytku. Vsaďte naopak na klasickou bílou nebo na tlumené přírodní tóny a na jednoduché zařízení. Prim budou hrát zejména kousky ze dřeva, bambusu a stolky s kamennými deskami.

Zajímavým tipem jsou i lustry s květinovými prvky. Při rozsvícení rostliny ať už živé nebo umělé bezpochyby upoutají pozornost.

Foto: VG New Trend

Osvětlení s prvky umělých květin dodá prostoru na originalitě.

Velkou službu vám udělají dekorace inspirované herbářem, které si můžete i sami vyrobit. Stačí si natrhat pár květin, vylisovat je, vytvořit z nich hezké kompozice a vzniklé rostlinné dekorace pak nechat zasklít.

Foto: Blue Brontide

Řadu dekorací si zvládnete vyrobit i sami. Inspirací se mohou stát staré herbáře.

Chcete-li doma navodit dojem botanické zahrady, měly by se rostliny stát nejvýraznějším prvkem, který v interiéru zaznamenáte. Nebojte se jich proto uplatnit větší množství. V tomto případě platí, že více je doopravdy více. Velkou službu vám udělají několikanásobné květináče a vázy, a pokud jimi nedisponujete, stačí jen umístit několik samostatných vedle sebe.

Foto: Einrichten design

Pro vytvoření dojmu, že jste v botanické, sdružte hned několik váz.

Prim budou hrát i popínavé rostliny, které dovedou obrůst nábytek nebo nepotřebné police. V kurzu je vistárie, potos, voskovka nebo břečťan. Popínavé rostliny se při dobré péči rozrostou do velkých délek a dovedou zútulnit třeba i tmavé rohy místností.

Foto: Mindthegap, One Hundred Stars Trading

Motivy rostlin můžete uplatnit na tapetách, obrazech, ale i na textiliích.

Abyste dekorativní charakter popínavých rostlin ještě více podpořili, můžete jim v interiéru pomoci i speciálními nástěnnými klipy, skobami a očky, kterými je můžete provléct, vždy když bude výhonek dostatečně dlouhý, aby stěnu zkrášlil. Dosáhnete tak efektu působivé zelené stěny.

Foto: Perkins a Morley, J.J.Textile

Motivy listů promění interiér v džungli.

Efektní budou i zavěšené rostliny, ať už jde o kokedamy (pokojové rostliny v mechových koulích) nebo jen o klasické zavěšené květináče.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám