Hlavní obsah

Projekt udržitelné komunity připomíná z výšky květinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílý květ, jenž vyrůstá uprostřed pouště, připomíná nový developerský projekt v Kuvajtu. Pokrývá plochu 1600 hektarů a má nabídnout bydlení pro 100 tisíc obyvatel, včetně pracovních míst a veškeré občanské vybavenosti. Jeho autoři z developerské společnosti URB jej plánují jako tzv. chytré město s čistým životním stylem s nulovými emisemi uhlíku. Proto nese název XZero. Nová komunita má vyrůst na jihu země.

Udržitelné město ve tvaru květiny v Kuvajtu poskytne domov 100 tisícům obyvatelVideo: AP

 
Článek

Územní plán chytrého města může na první pohled vypadat, jako by jeho autoři měli na zřeteli především estetické aspekty, ve skutečnosti však daným rozvržením vybavení a hustotou osídlení dosáhli takového uspořádání, které umožní obyvatelům dojít pohodlně všude pěšky a zároveň žít v prostředí plném zeleně.

Právě poslední bod je přitom v prostředí Kuvajtu velice podstatný, protože zeleň bude nejenom produkovat kyslík a čistit vzduch, ale hlavně snižovat teplotu ve svém okolí.

Město bez aut

Projekt je navržen jako město bez aut, jedinou výjimkou bude silniční okruh po obvodu, který umožní do centrálních částí přístup pouze omezenému množství a typu vozidel.

Základem pak bude síť chodníků pro pěší, které budou propouštět dešťovou vodu, aby mohla volně proudit do záchytných nádrží, a také 35 km běžeckých a cyklistických tratí.

Zemědělství jako zdroj obživy i společných aktivit

Město je zároveň navrženo tak, aby podporovalo cirkulární ekonomiku, jež má jeho obyvatelům zajistit nejenom energetickou, ale i potravinovou soběstačnost. Součástí plánu jsou proto i nejrůznější typy nejmodernějších druhů farem, například komunitních, bio domy, aquaponické pěstování, vertikální farmy a biosolné hospodářství (zemědělství založené na pěstování tzv. halofytů neboli rostlin snášejících vysoce zasolenou půdu, kterou postupně pročišťují).

V plánech autorů přitom farmy nefungují pouze jako zdroj potravin pro obyvatelstvo, ale představují i důležitou součást společných aktivit celé komunity. V neposlední řadě mají mít i edukativní účely.

Moderní technologie přirozenou součástí města a životů lidí

Fungování chytrého města je opřeno o zakomponované nejmodernější technologie spoléhající na sběr dat prostřednictvím nejrůznějších senzorů. Podle nich se automaticky nastaví například úroveň vnitřního osvětlení budov, teploty atd. To vše bude určováno například i takovým detailem, jako je počet osob v konkrétní místnosti, denní dobou, počasím atd.

Elektronika bude muset umět nalézt rovnováhu mezi co nejnižší spotřebou energií a zároveň zachováním vysoké úrovně kvality života obyvatel města.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovémto městě?
Ano, moc.
20 %
Asi ano. Vypadá to zajímavě.
46,4 %
Kdyby to nebylo v Kuvajtu, ale někde u nás, tak asi i ano...
19,1 %
Něco by mi tam vadilo.
4,5 %
Nelíbilo. Ani trochu. Tohle by nebylo pro můj styl života.
4,5 %
Ne, tohle podle mě není vůbec realizovatelné.
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 110 čtenářů.

Srdcem města je krajina

„Srdcem tohoto projektu je jedinečná, přetrvávající krajina, která je multifunkční a navržená tak, aby podporovala zdraví, pohodu a biologickou rozmanitost. Je doslova sociálním tmelícím prvkem pro celé město, jenž umožní vytvořit živou čtvrť a zároveň propojí obyvatele s veškerou občanskou vybaveností během několika minut. Tato krajina nabídne i řadu stanovišť pro volně žijící druhy zvěře,“ popisuje projekt generální ředitel URB Baharash Bagherian.

Reklama

Související témata:
XZERO City

Související články

Výběr článků

Načítám