Hlavní obsah

Přístavba ve tvaru ptačích křídel doplnila stavbu o prostory určené i pro koníčky obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé domu v Ottawě měli velkou vášeň v pozorování ptactva a chtěli zúročit jedinečnou polohu svého pozemku, který hraničí s rozmanitou a ekologicky bohatou krajinou. Rozhodli se proto pro přístavbu nad stávajícím přístřeškem pro auto. Výsledkem je přístavba, která jako by se vznesla nad krajinu a připomínala ladný let ptáka.

Foto: Archiv studia 25:8 Architecture + Urban Design, Brendan Burden

Díky přístavbě ve tvaru křídla získala rodina prostor pro své zájmy.

Článek

V hlavním městě Kanady vznikla přístavba s názvem Letadlo Ferndale od kanadského studia 25:8 Architecture + Urban Design. Je doplněna střešní terasou tak, aby si obyvatelé mohli užívat výhledy do přírody a relaxovat. Nejpůsobivějším prvkem designu je tvar „křídla“ na fasádě, která nově zakončuje stranu budovy.

Ladné křivky dřevěné konstrukce vytvářejí dojem, že celá přístavba je elegantně zavěšena nad zemí. Do fasády byly strategicky začleněny promyšlené otvory, které poskytují ničím nerušený a umně orámovaný výhled na okolní krajinu.

Vpředu pak jediné okno rámuje malebný výhled na vzdálené stromy. Toto velkoryse dimenzované okno je chytře chráněno posuvnou lištou, která zajišťuje jeho ochranu během pořádání rodinných basketbalových zápasů.

Kdepak, to vás nešálí zrak, tohle je skutečně poloviční dům

Tipy a trendy

Vyřešili problémy s nedostatkem prostoru

Přístavba byla podle titulu Dezeen navržena tak, aby fungovala jako domácí kancelář, která uspokojí potřebu profesionálního pracovního prostoru, ale i jako prostor pro cvičení jógy. A nechybí ani herní prostor, který slouží jako místo pro setkávání rodiny, kde si mohou obyvatelé společně užívat deskové hry a hádanky.

Padesát let starý dům měl přístřešek pro auto, který potřeboval vyměnit. Kromě revitalizace fasády rodina změnu viděla jako příležitost získat další rekreační prostor pro jógu, relaxaci a četbu. Když pandemie donutila rodinu pracovat na dálku, majitelé domu se rozhodli, že by uvítali kancelářský prostor, ve kterém by mohli pracovat a zároveň si užívat přírodu kolem nemovitosti. Podlahová plocha přístavby je podle titulu E-architect zhruba 37 metrů čtverečních.

Architektura je inspirována letícím ptákem, jehož „křídlo“ se jemně dotýká země. V přístavbě nechybí ani prostor pro umístění sportovního vybavení a paddleboardů.

Přístavba umožňuje pozorování okolí i zachování soukromí

Bezprostředně na sever od pozemku se nachází zalesněná stezka. Svislé dřevěné desky byly umístěny těsně k sobě, aby poskytovaly majitelům ochranu před pohledy turistů. Fasáda je tak prošpikovaná otvory, které poskytují příležitost pozorovat přírodu, aniž by byli obyvatelé viděni. Výběr dřevěné fasády pak odkazuje na zalesněné prostředí obklopující nemovitost.

Projekt podle portálu Design Times minimalizuje ekologické dopady. Dešťová voda ze střechy zavlažuje zahradu. Vzduchové tepelné čerpadlo pak zajišťuje vytápění a chlazení bez fosilních paliv. Povedlo se také maximalizovat přirozené prosvětlení. Hluboký převis na jižní fasádě pak blokuje letní teplo a zároveň umožňuje zimní oslunění.

Nový lesní ateliér vznikl i z nevyužitých a recyklovaných materiálů

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám