Hlavní obsah

Příprava domova na stáří začíná zpravidla v koupelně

Většina z nás by nejraději strávila podzim života u sebe doma. Při zařizování domu a bytu ale často zapomínáme na to, že pro pohodlné bydlení ve stáří je potřeba jej zavčas přizpůsobit. Místem, kde doma nejčastěji dochází k úrazům, je koupelna. Příprava na stáří by proto měla v podstatě začít úpravou právě této místnosti. Cílem je, aby se v ní člověk cítil nejenom útulně, ale i bezpečně.

Foto: Laufen

Koupelnové skřínky je potřeba vybírat tak, aby se skvěle ladily nebo naopak kontrastně doplňovaly s koupelnovou keramikou. Chybou nebude zvolit například sérii CASE od Laufenu.

Článek

Z průzkumu agentury Ipsos, kterého se účastnilo 500 respondentů a který si nechala vypracovat Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS), vyplývá, že až 80 procent Čechů ve věku mezi 50 až 65 let počítá s tím, že podzim života stráví ve svém současném domě či bytě. Jen pětina plánuje, že by se na stáří stěhovala. Pokud už tak chtějí učinit, bývá to nejčastěji do menšího bytu či na chalupu, která doposud sloužila jen pro rekreační účely.

Stáří je přitom spojeno se zhoršenou mobilitou. Ke stáří člověku ubývají síly a mnoho úkonů, které doposud byly samozřejmostí, se stávají náročnějšími. Pokud tedy chceme strávit penzi ve vlastním bydlení, musíme na to dům či byt přizpůsobit. Platí to tím spíše, pokud jsme na možnost, že v nich strávíme i stáří, nemysleli už při jejich pořizování.

Odchod dětí z domova je pro rodiče dobrou záminkou k rekonstrukci

Jak na to

Podle průzkumu AČSS s úpravami svého bydlení na stáří počítá polovina Čechů ve věku 50-65 let. Za nejdůležitější úpravy bydlení, které zajistí potřebný komfort i v pozdním věku, považují Češi především bezbariérové řešení koupelny, úpravy v ložnici, protiskluzové povrchy, instalaci madel a zábradlí, celkové bezbariérové řešení bytu či instalaci bezpečnostních čidel.

Základem je bezbariérová koupelna

Právě zajištění bezbariérového řešení koupelny považuje za důležité většina Čechů (57 procent). Koupelna je pro lidi se sníženou pohyblivostí místem, kde v domě dochází nejčastěji k úrazům. Proto je potřeba ji na stáří zabezpečit.

„S tím souvisí například pořízení sprchových koutů, které jsou pro seniory vhodnější než vana. Při rekonstrukci sociálního zařízení je určitě dobré myslet na detektor pádů, ale třeba i na vyšší WC,” radí architekt Josef Zumr. Pokud preferujeme koupel nebo nedisponujeme možností pořízení sprchy místo vany, je potřeba vanu zajistit minimálně protiskluzovými podložkami či umístěním sedátka.

Mezi další úpravy pro bezpečnost v koupelně patří například umístění protiskluzových povrchů na podlahy, které zamezí riziku pádu i v případě mokré podlahy, či pořízení většího umyvadla s vykrojením, které umožní snaží manipulaci s vodovodní baterií.

Bílá je sázka na jistotu

Koupelna, stejně jako kuchyně, patří ve většině domácnosti k nejvyužívanějším, a proto také nejrychleji stárnou. Když už se odhodláme k rekonstrukci a úpravě koupelny, je dobré myslet na její provedení, abychom se v ní cítili nejen bezpečně, ale i pohodlně. Sázkou na jistotu může být bílá, která symbolizuje čistotu, svěžest a lehkost.

Foto: JIKA

I v menších koupelnách vynikne nadčasové bílé provedení. V kombinaci s čistými liniemi a hliníkovými doplňky v podobě úchytek může být sázkou na jistotu nábytek Deep by Jika.

„Bílá je v koupelnovém interiéru stálicí a není divu. Právě její všestrannost a snadná kombinovatelnost z ní dělají perfektní volbu do každé koupelny. Pokud sáhnete například po bílém nábytku a sanitě, můžete je zkombinovat s výraznějšími prvky na obkladech a dlažbě a nemusíte se bát, že by prostor působil přeplácaně,“ uvedla Iva Šedivá ze společnosti Laufen.

Zejména pak v menších koupelnách dokáže bílá barva opticky zvětšit prostor a projasnit i tu nejstísněnější koupelnu.

Foto: JIKA

Bílá barva koupelnu opticky zvětší a je tak vhodná i pro malé prostory. Podtrhnout styl koupelny pak dokáže výrazný prvek, jako například umyvadlo na desku Džber z kolekce JIKA ART.

Pokud nechceme přikročit k razantnějším úpravám koupelny, ale vystačíme si jen s doplňky v podobě nábytku či madel, i zde může být bílá dobrou volbou, jelikož vynikne i v kombinaci s tmavšími obklady a dlažbou a dodá koupelně střídmost.

Foto: JIKA

Bílé doplňky jako v případě nábytku Cubito skvělé ladí i s tmavějším provedením koupelny. Vhodné jsou zejména pro milovníky minimalismu a čistého designu.

Matná nemusí být náročná na údržbu

I když bílá barva zůstává stálicí v interiérech, trendem posledních let se stávají matné povrchy, které koupelně dodají osobitý a moderní nádech. Nemusí přitom jít jen o matný dřevěný nábytek, novinkou je i matná keramika či baterie. Liché jsou v tomto případě i obavy, že matné provedení je náročné na úklid a údržbu.

Foto: Laufen

Matné baterie z kolekce VAL od designéra Konstantina Grcice jsou doplňkem, které dodají interiéru koupelny punc dokonalosti. Také za ni designér obdržel cenu Red Dot design award.

„Mnozí se domnívají, že matný povrch je příliš náročný na údržbu. Opak je ale pravdou. Matnou keramiku lze jednoduše ošetřit klasickými čistícími prostředky, s otisky na bateriích a skříňkách si pak jednoduše poradí navlhčený hadřík a voda, maximálně jemný saponát,“ doplnila Iva Šedivá.

Foto: Laufen

Matné prvky v koupelně skvělé ladí i s hravými barvami a extravagantními tvary. Dobrým příkladem může být kolekce Kartell by Laufen provedená v matné sanitární keramice s černými tóny.

V případě nejistoty je pak možné ze začátku sáhnout po doplňcích, jako jsou například matné skříňky či baterie, abychom si vyzkoušeli, jak matná barva v celkovém interiéru koupelny funguje. Možná budete příjemně překvapení a zjistíte, že i matné provedení skvěle ladí nejen s klasickou bílou.

Připravte se i finančně

Úprava domácnosti pro pohodlný podzim života se pojí i s finančními náklady. Až 73 procent lidí ve věku 50 až 65 let podle průzkumu AČSS plánuje domácí rekonstrukce financovat z vlastních úspor. Desetina pak sází na stavební spoření, které je vhodné nejen k pořízení vlastního bydlení, ale právě i pro rekonstrukce.

Na penzi spoří 4,42 milionu lidí

Finance

„Pro většinu lidí je investice do vlastního bydlení tou nejlepší věcí, kterou mohou pro klidný život v penzi udělat. Náročnou cestu k vlastním čtyřem stěnám pomůže usnadnit stavební spoření i s možností úvěru na bydlení. Stavebko jako výhodná forma spoření je určena pro každý věk – na konci produktivního věku je stavebko vhodný základ pro rekonstrukce spojené s přípravou bydlení na stáří,” doplnil tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Malou koupelnu řešte efektivně

Když nám chybí finance nebo prostory k rozšíření koupelny, pracujeme s každým centimetrem a optickým klamem navozujícím dojem velkorysosti.

Malé i velké vany nabídnou vždy něco navíc

V malé koupelně vsadíme na vanu z akrylátu nebo kompozitu, které dokážou být asymetrické. Ve větším prostoru se uplatní rohová vana i solitér, jemuž sluší...

Výběr článků

Načítám