Hlavní obsah

Při rekonstrukci koupelny není málo prostoru překážkou

Máte pocit, že v koupelně pořád do něčeho narážíte a nic se vám do ní nevejde? Nebo zařizujete nový byt a prostor koupelny se vám zdá malý? Nezoufejte, problém je řešitelný, i když se to na první pohled nezdá. Existuje mnoho způsobů, jak i do velmi malého prostoru dostat vše, co od koupelny očekáváte.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šikmá stěna v hale umožnila instalovat do koupelny pračku, a vytvořit tak asymetrický prostor s posuvnými dveřmi a zrcadlem.

Článek

Na začátku je nutné si ujasnit, jak by měla koupelna vypadat. Zda trváte na vaně, nebo zvolíte prostornější sprchový kout. Ovšem pokud máte na místo věnované očistě těla prostor cca 90 x 90 cm, je dilema vyřešeno. Budete se muset smířit jen se sprchovým koutem. Pokud je prostor větší, můžete i v malé koupelně popustit uzdu fantazii.

Jak naložit s prostorem v koupelně

Existuje mnoho různých řešení pro koupelny. Pokusíme se vám nabídnout některá z nich, přičemž na závěr nabídneme i praktickou ukázku koupelnové rekonstrukce.

.: Modrá v koupelně působí dojmem svěžesti a čistoty. Foto: Ravak

Prostorové řešení se sprchovým koutem i vanou je možné i v relativně malé místnosti. Vana je tvarovaná tak, aby umožňovala lepší přístup k umyvadlu. V koupelně je vše, co má být, a přesto se podařilo vyšetřit volný prostor.

.: Mnoho lidí preferuje pro koupelnu teplé barvy. Foto: Ravak

Atypicky tvarovaná vana (na obrázku výše) zabere jenom 150 cm na délku, ale přitom nabízí pohodlí klasické obdélníkové vany. Kolmá stěna a ploché dno vany poskytují prostor pro sprchování, pohodlí při něm zabezpečí sedátko a sprchová zástěna, která zároveň zabrání stříkání vody po celé koupelně, obzvlášť, koupou-li se ve vaně děti.

Malá velká sprcha

Možná stojí za to vzdát se vany a užívat si sprchu. Je třeba se však řídit několika základními pravidly. Dobře rozvažte velikost, s ní výrazně roste i komfort sprchování. Nezapomeňte, že pokud dveře se otevírají směrem ven, zvyšuje se náročnost na prostor.

.: Sprchový kout se sedátkem pro ty, kteří vanu nechtějí, nebo na ni nemají dostatek místa. Foto: Ravak

A konečně - věčným problémem sprchových koutů je protékání. Ujistěte se, že výrobek, který zakoupíte, je dostatečně těsnící. Co se týče tvaru a designu, fantazii se meze nekladou, i když v poslední době jsou oblíbené spíš jednoduché, čtvrtkruhové sprchové kouty.

Svěží tóny do koupelny

Jelikož teorie může být praxi někdy na hony vzdálená, přinášíme i konkrétní případ přestavby malé koupelny, která proběhla v rámci rekonstrukce celého bytu.

Částečné úpravy bytu začaly u naší hostitelky už před osmi lety, kdy řešila koupelnu s klozetem a vstupní halu. Chtěla zachovat oddělení místností s tím, že se do koupelny musí vejít pračka. Po bleskové úvaze se našlo jednoduché a přitom působivé řešení. Místo původní rovné se postavila šikmá stěna s posuvnými dveřmi, aniž by se v předsíni hýbalo s ostatními dveřmi.

.: Atypická rohová vana, španělské obklady, speciální umyvadlová i vanová baterie či úložný prostor, to vše jsou přednosti panelákové koupelny.foto: Právo/Lukáš Táborský

Ovšem koupelna měla splňovat i další požadavky, mezi něž patřila instalace atypické rohové vany, obklady a dlažba se speciální povrchovou úpravou, na níž se nedrží špína ani prach. I po osmi letech si hostitelka libuje, že obklady vypadají dobře a hlavně nejsou náročné na údržbu.

Další podmínkou byla umyvadlová baterie s irigátorem, úložný prostor pod umyvadlem a usazení vanové baterie pod úrovní vany, aby sprcha stále nepadala do vany. Určujícími barvami na stěnách i podlahách jsou teplé tóny, které působí vesele. Modro-oranžová kombinace s bílou je přesně to, co vneslo do prostoru letní svěžest.

Více světla v prostoru

Žádný panelákový klozet obvykle neoplývá velikostí. Na přání majitelky sem bylo instalováno malé umyvadlo vybavené bidetovou sprškou pro intimní hygienu. Dlaždice jsou identické s koupelnovými, doplněné ozdobnými listelami, které prostor WC šikovně uzavírají.

.: Malé umyvadlo s bidetovou sprškou pro intimní hygienu s přehledem nahradí samostatný bidet. foto: Právo/Lukáš Táborský

Samozřejmostí jsou stropní podhledy s bodovými světly, které vnesly do koupelny a WC mnohem více světla.

Pokud výběru zařízení do své koupelny věnujete dostatek času, zjistíte, že možná není tak malá jak se na první pohled mohlo zdát a lze z ní vytvořit jedinečné místo, které vás optimisticky naladí na každý nový den.

Reklama

Související témata:

Související články

Půvabná koupelna může být i praktická

Koupelna je významnou částí obytného prostoru. Poskytuje nejen fyzickou očistu těla, ale je i příjemným místem relaxace. I když na koupelnu máme rozdílné...

Výběr článků

Načítám