Hlavní obsah

Přenosná klimatizace ochladí i odvlhčí byt

Novinky, nes

Nastalo nejteplejší období roku, kdy se zvláště byty s orientací na jih a západ proměňují ve výheň. Řešením může být vestavěná, tedy takzvaná splitová klimatizace. V mnoha bytech však její montáž není možná. Například proto, že dům stojí v památkové zóně, nebo s instalací vnější jednotky na fasádu nesouhlasí majitel domu. Mnoho nájemníků také nechce investovat peníze do cizího majetku, a radši v létě trpí nesnesitelným vedrem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I pro tyto případy už ale existuje velmi kvalitní řešení, kterým jsou moderní přenosné klimatizace,“ radí Lenka Mastešová ze společnosti Euronics. Světoví výrobci elektroniky podle ní neustále rozšiřují nabídku přenosných klimatizací.

Výhodou těchto přenosných přístrojů je jejich příznivá cena i možnost pohybovat jimi na předem předpřipravená místa po bytě. Přes den tak mohou ochlazovat obývací pokoj a v noci je snadno přemístíte třeba do ložnice nebo dětského pokoje.

A pokud se budete stěhovat, přenosnou klimatizaci si snadno vezmete s sebou do nového domova. Váží obvykle kolem 30 kilogramů.

Ochlazuje i odvlhčuje

Výhody domácí klimatizace oceníte nejen v horkých, ale i dusných a vlhkých letních dnech. Klimatizace totiž nabízejí také užitečnou funkci odvlhčování vzduchu.

Součástí většiny přenosných modelů jsou filtry na čistění vzduchu a také režimy Chlazení, Sušení, Větrání a Topení, vše ve dvou nebo třech rychlostech nastavení.

Samozřejmostí je časovač, který zapne klimatizaci ve stanovený čas před naším příchodem z práce, a po vychlazení interiéru na požadovanou teplotu ji sám vypne.

Důležitá je hlasitost a spotřeba

I mezi klimatizacemi existují značné rozdíly v technických parametrech. Při nákupu je tak vhodné sledovat nejen výkon a spotřebu elektrické energie, ale také hlasitost chodu. To je důležité zvláště v případě, že chceme klimatizaci využívat i v ložnici. V takovém případě je ideální, aby se hlasitost nejnižšího stupně chodu pohybovala jen okolo 45 dB, což by mělo umožnit nerušený spánek.

Pozor na příliš levné modely!
„Nejlépe se prodávají mobilní klimatizace, které kromě chlazení disponují funkcí ventilátoru, topení a odvlhčování. Nejvíce jdou na odbyt modely s cenou mezi necelými 7000 Kč a 15 000 Kč. Všem zákazníkům doporučujeme se vyvarovat velmi levných klimatizací na trhu, které plní pouze funkci ochlazovače. V takovém případě je výhodnější pořídit si cenově dostupnější ventilátor,” radí Karel Kučera, marketingový ředitel Alza.cz.

Někdy stačí jen větrák

Pokud máte to štěstí, že nebydlíte v rozpáleném podkroví nebo v bytě, kam celý den svítí slunce, pak vám namísto dražší klimatizace v létě postačí k osvěžení obyčejný ventilátor. Ten sice z místnosti neodvede teplý vzduch, ale dokáže snížit pocit horka.

„Domácí ventilátor nemusí být jen s tradiční bílou vrtulí. Výrobci letos nabízejí více modelů, například ve stojanovém, kovovém a retro designu,“ doporučuje Petr Štursa z Kasa.cz.

Hitem jsou i stojanové ventilátory se zvlhčovačem vzduchu, což je novinka na trhu. Důležité je ale podle něj nakupovat včas, neboť v průběhu loňského tropického léta se staly klimatizace i větráky nedostatkovým zbožím. Letos se sice prodejci více předzásobili, výběr v plné sezóně ale bude zřejmě opět omezený.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jaké klimatizace nejčastěji hledáme

„Návštěvy na Zboží.cz v kategorii vzduchotechnika, kam patří domácí ventilátory, klimatizace, ale i stropní ventilátory a zvlhčovače vzduchu, se se startem léta zvedly. Nejoblíbenější jsou klimatizace Sencor SAC MT7011C, Guzzanti GZ 52 a Sakura STAC 12 CPA. Druhým nejoblíbenějším druhem zboží v kategorii vzduchotechnika jsou pak domácí ventilátory. Stropní ventilátory jsou na třetím místě. Letošní letní návštěvnost je sice vyšší, nicméně loni jsme zaznamenali konkrétně u ventilátorů a klimatizací i více než 200% nárůst. Což je dáno pravděpodobně tím, že letos jsou průměrné teploty nižší, než byly v roce 2015,“ říká Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám