Hlavní obsah

Pražská Trmalova vila je po částečné rekonstrukci, ta podtrhla její umělecké detaily

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Trmalova vila v pražských Strašnicích u návštěvníků často vzbuzuje nostalgii po životě na venkově. Letos vila prošla částečnou rekonstrukcí a je veřejnosti opět otevřena. Rekonstrukce vyzdvihla její obdivuhodné kvalitní řemeslné prvky a umělecké dekorace.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Vila s adresou: Vilová 11, čp. 91, Praha 10-Strašnice

Článek

Rodinný dům pro ředitele veřejné obchodní školy Františka Trmala z Toušic a jeho manželku Růženu patří k prvním realizovaným stavbám slavného architekta Jana Kotěry.

V těchto domech se snoubí idea dobové anglické moderny a její filozofie rodinného bydlení i obdiv k domácímu lidovému stavitelství.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Stavba má rysy klasických lidových staveb.

Stavby poskytovaly pohodlné bydlení se všemi vymoženostmi moderní hygieny a účelnosti a ukazují na jistou nostalgii po životě na venkově, kde člověk ještě neztratil kontakt s okolní přírodou.

V zahradě nechybí roubená kůlnička

Typické je umístění domů do pečlivě naplánovaných zahrad, které jsou volně přístupné otevřenými verandami a jsou součástí životního prostředí obyvatel.

Trmalova vila byla postavena v nově založené zahradní čtvrti, která vyrostla na místě bývalých polí. Okolní zástavba vznikla až během období první republiky. Spolu s domem Kotěra navrhl i zahradu s křivkami cestiček a okrasnými keři, kam umístil i roubenou stavbu kůlničky s prostory pro hospodářská zvířata. Pozemek Kotěra obehnal dřevěným plaňkovým plotem.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Bohatě zdobený je i balkon a stropy.

Vila má řadu malebných detailů - arkýř, vysoké komíny, štíty s trámovou konstrukcí vyplněnou cihlami i vikýře. Pozoruhodná je strana stavby obrácená do zahrady, která je zazděna verandou a dochovaným balkónem, nad kterým se zvedá malovaný vyřezávaný prkenný štít.

Hlavním prostorem přehledně řešeného interiéru vily se stala přímo osvětlená patrová schodišťová hala s malovaným trámovým stropem a dalšími kvalitními řemeslnými prvky.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Schodiště i osvětlení jsou bohatě dekorované.

Po levé straně haly bývala kuchyně a pokoj služky. Nechyběla velká jídelna a salon. Jídelna ztratila zazděním verandy propojení se zahradou. V patře byla ložnice a dětský pokoj.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Architekt Jan Kotěra a jeho architektonické dílo na dobovém snímku.

Rodina Trmalova prodala dům už v roce 1911. Až do roku 1945, kdy nad ním byla vyhlášena národní správa, patřil soukromým majitelům a sloužil své původní obytné funkci. Pak přešel do vlastnictví státu a sloužil kulturním a vzdělávacím účelům.

Od roku 1990 je v majetku Městské části Praha 10. V její péči byl rekonstruován a restaurován. Už po první etapě rekonstrukce byl uměleckou agenturou Foibos zpřístupněn veřejnosti jako kulturní a společenské centrum.

Po krátké nepřítomnosti se Foibos do Trmalovy vily roku 2006 vrátil, aby pokračoval ve svém programu. V rámci projektu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska se vila proměňuje v centrum architektury individuálního rodinného bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám