Hlavní obsah

Vila Pavla Janáka je důkazem, že i architektova kobyla občas chodí bosa

Novinky, Text: Přemysl Veverka, editace: tnk

Někdejší domov architekta Pavla Janáka najdeme jak jinak než v pražské architektonické residenční čtvrti Babě. Vila je krásným příkladem kvalitní moderní stavby. Stala se ale i důkazem, že i slavní architekti někdy tolik pracují pro druhé, že na svůj příbytek lehce zapomínají. Ve vile tak po Janákovi zbyly některé nedodělané detaily.

Foto: autorský tým publikace Slavné pražské vily

Vila s adresou: Nad Paťankou 16, čp. 1785, Praha 6-Dejvice

Článek

Od konce roku 1928 byl Janák iniciátorem, organizátorem a také autorem regulačního plánu náročného projektu Osada Baba. Dodnes Baba stojí za návštěvu řady rezidenčních moderních vil.

Původní nápad typové výstavby na Babě prošel z různých důvodů řadou změn. Většina domů, včetně Janákova, nebyla v době zahájení výstavy ještě dokončena.

Foto: autorský tým publikace Slavné pražské vily

Chloubou stavby je prostorná terasa.

Janákova vila stojí v oblíbené spodní a první řadě kolonie s nerušeným výhledem na Prahu. Architekt vypracoval tři varianty vily. Stavba pak vznikla na základě té úplně nejskromnější verze.

Slavný architekt Pavel Janák v architektuře hledal své místo, bavily ho geometrické kubistické tvary a později i čistě funkční funkcionalistický styl. V něm vznikla i jeho vlastní vila.

Foto: autorský tým publikace Slavné pražské vily

Janákova vila jse jednoduchou, ale plně funkční stavbou.

Architekt vilu navrhl jako čistou bílou budovu s odsazeným horním patrem otevřeným na terasu, která byla členěna jen okenními a dveřními otvory a plochou stříškou, kryjící přístup do zahrady.

Architekt nastolil trend: obývací pokoj, kuchyň a jídelnu nedělil

V interiéru má vila stupňovitě odlišené prostory podle jejich funkčnosti. Spojovacím prvkem interiéru se stalo centrální točité schodiště. V suterénu byly původně provozní místnosti domu a garáž.

V přízemí s přímým vstupem na zahradní terasu nechyběl nedělený prostor obývacího pokoje, jídelna a malá kuchyň. V prvním patře pak měl Janák ložnice, na severní straně byla šatna a koupelna.

Foto: autorský tým publikace Slavné pražské vily

Architekt vily a její někdejší majitel Pavel Janák.

Při posledních úpravách domu byla zjištěna řada technických nedostatků a nedodělaných detailů, které architekt ve svém domě překvapivě nechal.

Šlo o chybějící zábradlí na schodišti i odkryté rozvody kanalizace a vody, které bránily vysazení oken a podobně. Vdova po Pavlu Janákovi dům prodala roku 1963. V letech 1996 až 1998 prošel celkovou rekonstrukcí podle projektu architekta Daniela Špičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám