Hlavní obsah

Podzim? Nejlepší příležitost vytvořit si doma svou vlastní wellness oázu

Také smutně vzpomínáte na svou letní wellness dovolenou a říkáte si, že by vám zase trocha zdravého odpočinku prospěla? Ve skutečnosti si takovou oázu pro zklidnění těla i duše a doplnění energie můžete vytvořit doma. Míra úprav záleží přitom jen na vás.

Foto: Quick-Step

K příjemné atmosféře přispívají především přírodniny a přírodní materiály. Nezapomeňte proto na květiny a dřevo. To lze uplatnit nejen na nábytku, ale v také na podlaze. Minimálně jako dekor.

Článek

Při proměně obyčejné koupelny ve wellness zázemí je samozřejmě výhodou, pokud je tato místnost větší. Není to ovšem podmínkou. U menších koupelen si dobře vystačíme i se základním vybavením pro hygienu a zaměříme se na navození příjemné atmosféry. Zvolíme příjemné barvy, materiály a vůně.

V praxi to znamená, že do koupelny (obzvláště té malé) vybereme zařízení a doplňky ve světlých, přírodních barvách. Mezi materiály výrazně upřednostníme přírodní a příjemné na dotek.

Hezký pocit z koupele a následné péče o sebe sama můžeme podpořit vůněmi z nejrůznějších aroma lampiček, svíček nebo difuzérů.

V menších koupelnách se pak hlavně zaměříme na to, aby její uspořádání bylo ergonomické, aby každá věc byla snadno po ruce, ale zároveň maximum kosmetiky a dalších věcí skryjeme do úložných prostorů tak, aby nevzbuzovaly dojem přeplněnosti.

Začněte od podlahy

Pokud plánujete rekonstrukci koupelny a chcete ji při té příležitosti posunout směrem k wellness zázemí, určitě promyslete už výběr vhodné podlahy.

Ideálním materiálem je samozřejmě dřevo, které působí teple už na pohled. Pokud se rozhodnete pro ně, volte takové druhy, které dokážou odolat vlhkosti. Vhodné jsou proto spíše exotické dřeviny jako iroko, teak, wenge, ale třeba i akát. Počítejte ovšem s vyšší cenou, která může činit přes 3000 Kč za m2.

Vybíráme novou podlahu

Tipy a trendy

Pokud hledáte dostupnější variantu, lze se dnes orientovat i na vinylové či laminátové krytiny. Výrobci je nabízejí s dezénem, jenž se tak věrně podobá přírodnímu dřevu, že jsou od něj až k nerozeznání. Jejich výhodou je nepropustnost a voděodolnost.

Laminátové mohou mít vodoodpudivou povrchovou úpravu, která zároveň ochrání i spoje. Takto ošetřené podlahy se také snáze udržují. Cena je zde nižší, u obou typů se lze dostat i pod hranici 1000 Kč/m2.

Prostorná vana je jako otevřená náruč

Většina lidí má představu domácího wellness nerozlučně spojenou s velkou, pohodlnou a příjemně tvarovanou vanou, do které se mohou rozložit či zanořit, užívat si teplé vody a vůní a jen zavřít oči a nechat z hlavy odplout vše, co ji tíží. Zkrátka, cítit se rozmazlovaní a opečovávaní.

Důležité je hledět na materiál a konstrukci. Právě na nich závisí, jak moc příjemná bude na dotek a jak dlouho udrží vodu horkou a také jak bude pohodlná.

Malé i velké vany nabídnou vždy něco navíc

Tipy a trendy

Klasiku představují ocelové smaltované vany, které jsou sice pevné, ovšem je třeba s nimi zacházet opatrně, protože při dopadu tvrdých předmětů se může jejich povrch odštípnout.

Nejprodávanější jsou v současné době akrylátové vany, a to především proto, že jsou v porovnání s ocelovými modely levnější, ale také proto, že jejich nabídka je výrazně širší, zejména z hlediska tvarů. Akrylátové vany jsou navíc také lehčí.

Anketa

Máte možnost si v koupelně užít klid a načerpat novou energii?
Jistě, a také to pravidelně dělám.
39,1 %
Občas se mi to i povede.
22,9 %
Jen výjimečně.
8,9 %
Ne. To vskutku ne.
29,1 %
Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Zajímavou možností jsou pak vany litinové, jež mají několikavrstvý smaltový povrch, takže jsou vůči odprýsknutí po nárazu předmětu odolnější, jsou ale obecně velice těžké. Jejich hmotnost neklesá zpravidla pod 100 kg, při jejich umisťování jinam než do přízemí je proto třeba vše pečlivě promyslet a propočítat.

Ceny van se významně liší nejen podle materiálu, ale také podle typu konstrukce a velikosti. Například při rozměru 180 × 80 cm lze počítat s cenami zhruba od 4000 korun až po několik desítek tisíc.

Pro vytvoření wellness atmosféry jsou zajímavou variantou vany s povrchem obsahujícím zvýšené množství minerálů.

Co nemá chybět ženám v koupelně

Tipy a trendy

Milovníci pokročilých funkcí a moderních technologiích pak mohou volit z řady hydromasážních van. Svaly se v nich hezky uvolní a zregenerují.

hydromasážních van je třeba počítat s vyšší cenou, která neklesne pod hranici 20 tisíc korun, spíše je třeba počítat s částkami dvojnásobně i trojnásobně vyššími.

Nezapomeňme ovšem i na doplňky k vanám, jako jsou nejrůznější zástěny, ale i podhlavníky, pultíky či odkládací plochy a madla. To vše nám pobyt v lázni může velmi zpříjemnit.

Postačí i sprchový kout…

Tam, kde není v koupelně dostatek místa, si lze zrovna tak dobře vystačit se sprchovým koutem. I v nich lze nalézt kýženou úlevu a odpočinek. Při jeho zařizování se soustřeďme především na správný výběr baterie.

Klasická ruční sprcha příjemně osvěží a mnohá dnes už potěší masážními funkcemi. Komu jde o komplexní zážitek, nespokojí se ovšem jen s ní a rozhodně si dopřeje i sprchu hlavovou, jež se napevno uchycuje buď na strop nebo na stěnu. Široký pás vodních kapek působí hypnotizujícím účinkem a okamžitě si budeme připadat jako pod tropickým vodopádem.

Intenzitu vodního proudu lze navíc nastavit podle aktuální nálady. Zatímco jemně dopadající kapky uvolní mysl, prudší proud přináší úlevu napnutým svalům. Hlavovou sprchu lze pořídit samostatně nebo v podobě sprchového sloupu, který je doplněn o klasickou ruční sprchu s hadicí.

Ve sprše můžete relaxovat každý den

Tipy a trendy

Velmi elegantní variantou je podomítková verze bez sloupu, kde je většina komponentů schovaná ve zdi.

Sprchové sloupy lze pořizovat samostatně (ceny okolo 6-7 tisíc korun), eventuálně s baterií (cena je pak o dva až čtyři tisíce vyšší). Podomítkové systémy lze pořizovat od částek pod 4000 korun, je ovšem třeba se důkladně informovat, co vše je součástí setu a co bude třeba eventuálně ještě pořídit, například ne všechny automaticky obsahují montážní podomítkové těleso.

Také ve sprchovém koutě si lze dopřát masáž, slouží k tomu tzv. sprchové panely se zabudovanými nastavitelnými tryskami. Uvítá je každý, kdo si rád dopřeje masáž zad. Jejich cena začíná zhruba na 6500 korunách, v závislosti na vybavení a provedení se lze dostat ale i na 18 tisíc.

Osvěžte se relaxačním vodopádem ve sprchovém koutu

Tipy a trendy

Z hlediska bezpečnosti se pak vyplatí věnovat pozornost provedení vaničky, která musí být především s protiskluzovou úpravou a ideální by měla být také antibakteriální a snadno udržovatelná.

Infrasauny kouzlo domácího wellness podtrhnou

Kdo má v koupelně dostatek místa, může si do ní pořídit jako další doplněk infrasaunu. Ta je v porovnání s finskou saunou nejen levnější, ale navíc vyhřívá na nižší teplotu (40 - 60 °C), takže ji mohou požívat i kardiaci, starší lidé a děti (ve všech uvedených případech je ale přeci jen rozumné se nejprve poradit s lékařem).

Infrasauny nevytvářejí páru ani své okolí nezatěžují vysokými teplotami. K jejich provozu není třeba žádné speciální odvětrávání, stačí přirozená cirkulace vzduchu. Zapojit je stačí do klasické elektrické zásuvky a doma je lze snadno a rychle sestavit podle návodu.

Vířivky a domácí infrasauny uleví od stresu i bolavých svalů

Tipy a trendy

Infrasaunu využijete při nižších teplotách na prohřátí těla například před cvičením, při vyšších pak právě k relaxaci a otužování. To v kombinaci s ovlažováním, například ve sprchovém koutu.

Součástí sauny jsou topidla, která člověka prohřívají prostřednictvím infračervených paprsků. Vlastní konstrukce infrasauny je velmi často z kanadského jedlovce (hemlock nebo tsuga). Jeho dřevo je pevné a na rozdíl od jiných jehličnanů se nekroutí, je bez suků a pryskyřice.

Některé infrasauny výrobci doplňují i svítidly pro chromoterapii, člověk si pak uvnitř kabiny může nastavit takové osvětlení, které odpovídá jeho náladě.

V sauně a ve vířivce vyplavíte stres

Tipy a trendy

Infrasaunu lze mít různě velkou, nejmenší jsou pro jednu osobu, jsou ovšem i modely pro dvě, tři nebo čtyři a více osob.

Infrasauny lze v závislosti na provedení a velikosti pořizovat od necelých 25 tisíc korun za nejmenší, větší pak stojí od 30 tisíc výše. Přes sto tisíc lze pořizovat infrasauny pro čtyři a více lidí.

Reklama

Související články

Navrhněte si koupelnu pro volný pohyb

Správná koupelna má několik zón. Do její menší verze se vejde umyvadlo, místo ke sprchování, koupání a někdy i pračka. Ve velkých koupelnách bývá zástěnou...

Domácí wellness uvolní tělo i mysl

Na podzim se tma vkrádá do oken čím dál dříve, na organismus útočí sychravé počasí, viry a bacily. Posílit imunitu můžeme sportem, otužováním a zdravou...

Výběr článků

Načítám