Hlavní obsah

Podzemní zahrada se slunečním světlem? I tak vypadá stanice metra

Novinky, Jana Nesvadbová

Podzemní zahradu plnou kvetoucí a plodící zeleně mohou od poloviny prosince obdivovat obyvatelé a turisté v jihokorejském Soulu v prostorách stanice metra Jonggak. Ve stanici rostou běžné rostliny, které ke svému životu samozřejmě potřebují sluneční svit. Ten jim přivádějí speciální světlovody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve stanici metra v Soulu vznikla podzemní zahrada zalitá slunečním světlemVideo: AP

 
Článek

Solární zahradu lze objevit v severní podzemní chodbě stanice a zalévá ji skutečné sluneční světlo. To k ní přivádějí z kolektorů umístěných na povrchu země světlovody vybavené speciálně navrženými čočkami.

Nad stanicí je umístěno osm kolektorů, jež neustále sledují dráhu Slunce po obloze. Sluneční světlo je vedeno čirým sloupem do zahrady pod zemí. Ve dnech, kdy je zataženo, je pak podzemní prostor ozařován standardním LED osvětlením.

V zahradě je možné napočítat 37 rostlinných druhů včetně citronovníků, kumquatů a dalších citrusovníků.

Slavnostního otevření stanice metra se zúčastnilo na 150 hostí včetně starosty Soulu Parka Won-soona. „Prostor, který byl jednou ponechán bez využití a chápán výhradně jako chodba, se díky technologiím proměnil v místo v podzemí, kde rostou stromy ve slunečním světle a kam si lidé přicházejí odpočinout,“ cituje jeho slova web Korea.net.

Dodal přitom, že zahrada ve stanice Jonggak je testem, zda bude možné tímto způsobem vylepšit a využít další podzemní prostory ve městě.

Anketa

Líbily by se vám v pražském metru také živé zelené zahrady?
Ano, to by bylo moc hezké.
90,5 %
Ne, je to zbytečnost.
4,5 %
Je mi to úplně jedno.
5 %
Celkem hlasovalo 1279 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám