Hlavní obsah

Podle čeho vybírat domácí vodárnu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pořízením domácí vodárny se musíme zajímat zejména o průtok a dopravní výšku vody, což znamená, jaké množství vody budeme čerpat z jednoho místa na druhé.

Foto: OBI (4x)

Domácí vodárna 4500 FCS Comfort (5790 Kč), příkon 1300 W, max. dopravní výška 50 m/5,0 bar, max. dopravené množství 4500 l/h, max. sací výška 8 m, tlaková nádoba 17 l, s ochranou běhu na sucho, vstupní filtr XXL, lze čistit, integrovaný zpětný ventil.

Článek

Domácí vodárna je malé zařízení, dopravující z vlastního zdroje vodu do domu. Zdrojů pro vodárnu může být několik, třeba studna, vodní vrt nebo vodní tok. Tuto variantu volíme v případě, že se nemůžeme napojit na klasický vodovod nebo je vodárna výhodnějším řešením.

Foto: OBI

Domácí vodárna VB 25/ 900 + filtr a sací hadice (3599 Kč), příkon 900 W, max. dopravní množství 3600 l/h, max. sací výška 9 m, objem tlakové nádoby 20 l, litinová hlava čerpadla, hmotnost 20 kg.

Navíc se zařízení dobře skladuje a při vhodném zacházení poslouží bez problému i v zimě.

Voda pro dům i zahradu

Automatické domácí vodárny nabízejí elegantní a ucelené řešení pro zásobování domácnosti vodou.

Foto: MOUNTFIELD

Tallas 80/20 je domácí vodárna se samonasávacím čerpadlem, integrovaným manometrem a tlakovým spínačem. Objem tlakové nádoby 24 l, pracovní tlak 2,0-3,5 barů, maximální tlak 8 barů.

To znamená, že dokážou zásobovat pračky, splachování WC a domovní přípojku užitkovou vodou. Jsou jednoduchým a nejpoužívanějším řešením pro trvalý přísun vody do domu, chalupy nebo i pro zavlažování zahrady.

Foto: MOUNTFIELD

Grundfos JP Basic 4/60 je domácí vodárna s litinovým čerpadlem, tlakovou nádobkou (60 l) s butylovou membránou. Pracovní tlak 2,2-3,3 barů, max. tlak 10 barů.

Výkon udává čerpadlo

Výkon vodárny je vždy dán výkonem čerpadla. Čerpadla instalovaná na vodárnách jsou většinou elektrická odstředivá, schopná nasát vodu z hloubky 7 až 9 metrů.

Foto: HORNBACH

Domácí vodárna HW 3000 Inox Classic (2890 Kč) má výkon 650 W, maximální dopravní výšku 35 m/3,5 bar, maximální dopravované množství 3100 l/h, maximální sací výška 8 m, hmotnost 10,8 kg.

Pokud vodárnu umístíme přímo v domě, je nutné vybrat čerpadlo s tichým chodem.

Klasická domácí vodárna je vybavena již tlakovou nádobou, integrovaným manometrem a tlakovým spínačem.

Je výhodou, je-li přímo na vodárně instalován filtr, který zabraňuje průniku nečistot do nádrže.

Parametry pro výběr

Pro běžný rodinný domek stačí vodárna o objemu 24-50 l s průměrným sacím výkonem 8 m/min. K dostání je mnoho druhů čerpadel.

Při výběru sledujeme především tzv. sací výšku, tedy maximální výšku čerpadla od vodní hladiny ve studni, z níž je čerpadlo schopné sát.

Foto: OBI

Domácí vodárna RG-WW 1139 N (5999 Kč), příkon 1100 W, max. dopravní výška 48 m, max. tlak 4,8 bar, max. dopravené množství 4100 l/h, max. sací výška 8 m, objem nádrže 20 l.

Dále nás zajímá maximální výtlak, což je výška vodního sloupce, do které je čerpadlo schopno vodu vytlačit. Maximální průtok je množství vody v litrech, které proteče během jedné minuty.

Mezi základ patří tlaková čerpadla, která jsou vhodná na občasné používání, např. k zalévání zahrady, napouštění bazénu apod. Tato čerpadla jsou ovšem objemnější, a proto jsou vhodná pouze do kopaných studen.

Foto: OBI

Domácí vodárna INOX (1599 Kč), příkon 1000 W, materiál hlavy: nerez, hmotnost: 13 kg, hnací ústrojí: 1stupňové, max. dopravené množství: 3600 l/hod.

Existují i tzv. tlaková čerpadla do vrtu, která jsou ideální ke stálému zásobování domácnosti vodou. Výtlačná výška u těchto čerpadel je většinou okolo 60 m. Používají se v případech, kdy se voda nachází ve větších hloubkách.

Důležité je umístění

Domácí vodárny a domácí vodní automaty jsou většinou umístěny v technické místnosti, případně ve sklepě nebo v zahradním domku.

Nejsou příliš velké, ale je nezbytné, aby byly v případě mrazu zateplené, nebo na chatách a chalupách před zimou vypuštěny, abychom tak předešli riziku jejich poškození.

Foto: HORNBACH

Domácí vodárna Classic 3000/4 eco (3790 Kč) má výkon 650 W, max. přepravní množství 2800 l/h, dopravní výška /tlak 40 m/4,0 bar, samonasávání 8 m, materiál ocel/plast, hmotnost 13,6 kg.

Vodárny můžeme také čistit, aby se neucpaly. Dají se vyčistit filtry, případně předfiltry. Stačí je opatrně vyjmout, propláchnout proudem vody a odstranit tak nečistoty.

Rada odborníka neškodí

Jako laici se sice můžeme zorientovat na trhu čerpadel a vodáren sami, rozhodně je ale rozumnější při výběru vodárny konzultovat s odborným prodejcem, se kterým můžeme veškeré varianty probrat.

Odborník lépe posoudí, které čerpadlo a vodárna jsou pro náš dům či zahradu vhodné. Můžeme tak předejít chybám, které by se mohly v budoucnu objevit v jejich využívání. Hydrogeolog v tomto ohledu není nutný, ale v případě potřeby se samozřejmě můžete obrátit i na něj.

Důležité veličiny

Průtok (Q) - průměrný průtok domácích vodáren pro běžný rodinný dům je okolo 3 m3/hod, neboli 50 l/min.

Dopravní výška (H) - je výsledkem propočtu sací a výtlačné výšky, tj. svislá část potrubí: 10 m délky Z 10 m sací výšky.

Tlak - k celkové dopravní výšce připočítáme tlak. Chceme-li mít na konci výtlačného potrubí tlak 3 bary, k celkové dopravní výšce H 10 m připočítáme 3 x 10 m Z 30 m. Průměrná dopravní výška je okolo 40 m.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám