Hlavní obsah

Plynové kotle představují úspornější způsob vytápění

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ekologické způsoby vytápění patří nesporně plyn. A v případě, že si pořídíme účinný zdroj, například kondenzační kotel, bude jednoznačně i přes vyšší vstupní náklady úspornější. Při volbě plynu jako topného média vycházíme vždy z poměrů v lokalitě, i když v současné době využívají plyn asi tři pětiny domácností.

Článek

Nejsnadnější je připojit se na rozvodnou síť zásobovanou zemním plynem. V místech, kde síť není k dispozici, zvolíme samostatný zdroj propanu či propanbutanu. Potřebovat budeme samostatný zásobník, který se dá doplňovat. Vyplatí se instalovat zásobník s větší kapacitou, než je roční spotřeba, abychom využili rozdílné ceny v letních a zimních měsících a ušetřili finance z domácího rozpočtu.

Jak na výběr plynového kotle

Plynové kotle jsou malé, dobře se obsluhují a problematické není ani jejich umístění. Jen musíme mít jasno, jestli bude kotel sloužit pouze k vytápění nebo také k ohřevu teplé vody. Z hlediska investic je nejlevnější ohřev vody přes tepelný výměník zahřívaný plamenem hořáku.

Moderní plynové závěsné kotle lze také díky speciálnímu softwaru a správné regulaci jednoduše propojit se solárními panely a získávat tak pro dům bezplatnou a ekologickou sluneční energii.

Co ovlivní volbu kotle

Výběr kotle ovlivní rozloha domu, místo určené pro jeho instalaci, ale také způsob odvodu spalin a stav komínu.

Plynové kotle rozdělujeme na závěsné a stacionární. V případě, že si pořídíme kotel závěsný, promyslíme způsob odvádění spalin. Máme dvě možnosti. Spaliny se dají odvádět přes obvodovou stěnu domu, tzv. turbo systém, při kterém nepotřebujeme komín, nebo je budeme odvádět do komína.

Závěsné kotle se dále dělí do dvou kategorií: na konvenční teplovodní a kondenzační. Teplovodní kotle mají delší tradici, jsou cenově dostupnější a jejich výhodou je osvědčená kvalita. Většina má k dispozici modulovaný výkon. To znamená, že si kotel najde optimum na vyhřívání objektu.

Kondenzační kotle jsou na pořízení dražší, ale ekonomicky výhodnější. V porovnání s klasickými plynovými kotli mají až o 15 % vyšší účinnost. V praxi tak díky vyšší účinnosti a nízkoteplotnímu provozu ušetříme až 25 % provozních nákladů na vytápění a přípravu teplé vody. U kondenzačních kotlů totiž neuniká část tepla obsaženého ve spalinách bez užitku do atmosféry, ale spaliny, které obsahují množství horké vodní páry a tím i energie, jsou zpětně maximálně využívány pro ohřev otopné vody.

Účinnost kotle se obvykle vztahuje pouze na výhřevnost, nikoli na spálené teplo. A u kondenzačních kotlů se připočítává ještě tato energie navíc. Proto výrobci uvádějí účinnost kondenzačního kotle 108 až 111 %. Nové modely kondenzačních kotlů vybavené řídicí elektronikou umožňují snadné a jednoduché nastavení a ovládání.

Spaliny do komína odvádějí také stacionární litinové kotle. Jde většinou o kotle postavené na zemi, které nahradily stacionární kotle na tuhá paliva při zavádění plynu, ale najdou uplatnění také ve větších kotelnách. K dostání jsou i stacionární poloturbo kotle, které používají nástavec umožňující odtah přes zeď a obejdou se bez komína.

Charakteristika plynových kotlů

Závěsné kotle jsou cenově dostupné, kompaktní a tiché. Mají plynulou regulaci, hospodárný provoz s nízkou spotřebou plynu, vysokou účinnost, malé rozměry, snadnou montáž, automatické kontrolní a ochranné funkce, dlouhou životnost, spolehlivost a jednoduchou obsluhu s vysokým komfortem.

Kondenzační kotle jsou vysoce efektivní, výkonné, tiché a ekologicky šetrné. Mají nízkou spotřebu plynu, vysokou účinnost (až 111 %), špičkové řídicí jednotky s možností řídit více topných okruhů, plynulou modulaci výkonu i ekvitermní regulaci (možnost nastavení teploty v domě v závislosti na venkovní teplotě).

Nástěnné plynové kotle k vytápění domů jsou k dostání s průtočným nebo zásobníkovým ohřevem užitkové vody. Jsou certifikované pro spalování zemního plynu a propanu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat nejúspornější plynový kotel

Plyn patří stále mezi nejrozšířenější palivo. Stačí jen otočit knoflíkem a máme teplo. Kolik za tento komfort zaplatíme, lze do značné míry ovlivnit výběrem...

Výběr článků

Načítám