Hlavní obsah

Plovoucí město pro 60 tisíc obyvatel má tvar mořské želvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbenou odpovědí designérů na problém stoupající hladiny moří jsou projekty obřích plovoucích měst. Málokteré z nich bude patrně kdy realizováno, ale vždy jde o vizuálně velice zajímavé koncepty. K těm nejpohlednějším za posledních několik let patří rozhodně vizionářský projekt italského designéra Pierpaola Lazzariniho nazvaný terajachta Pangeos. Na první pohled připomíná obří mořskou želvu.

Italští návrháři představili koncept obřího plovoucího města ve tvaru mořské želvyVideo: AP

 
Článek

Pokud by terajachta byla kdy postavena, stala by se největším plovoucím objektem, který kdy lidé vytvořili. Na délku by totiž měřila 550 metrů a v nejširším místě by měla 610 metrů. Plovoucí kolos by měl ponor 30 metrů.

Plovoucí město by mohlo najednou obývat 60 tisíc hostů, pro něž designéři připravili ubytování v různě nákladných kategoriích. Sahá od bytů a domů přes super vily až po královské paláce.

Chybět nemají ani hotely, nákupní centra, restaurace a bary, zábavní podniky, parky, sportoviště a veškeré další vybavení, které lze nalézt v běžném městě. Spojení s okolním světem po vodě i vzduchem by zajišťovaly nejrůznější přistávací plošiny a mola. Tělo obří želvy by mělo hned několik různých přídí a bylo by rozděleno do několik bloků.

První plovoucí město u Jižní Koreje začíná získávat obrysy

Tipy a trendy

Jakkoli vzbuzuje želva dojem pomalosti, její gigantická verze by byla značně čilá. Její autoři předpokládají, že by byla poháněna devíti vysoce výkonnými elektrickými tryskovými motory o výkonu 16 800 koní, jež budou čerpat energii z různých zdrojů na palubě.

„Během plavby budou velká křídla získávat energii z lámání vln a Pangeos bude neustále křižovat bez emisí po mořích planety Země. Střecha je navíc obložena solárními panely, které poskytují část nezbytné čisté energie pro pohon jachty,“ upřesňuje designér. Rychlost veleobřího plavidla by měla činit 5 uzlů (9,26 km/hod).

Foto: AP

Plovoucí město má tvar želvy, plovoucí rychlostí pěti uzlů (9,26 km/h).

Designéři věří, že se jim podaří projekt realizovat. Peníze na něj chtějí získat prodejem NFT prostřednictvím crowdfundingu. Zájemci, kteří se rozhodnou dílo podpořit, si budou moci na terajachtě koupit virtuální prostory. Ty jim poslouží jako záloha v případě, že jachta bude někdy skutečně postavena.

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Celkové náklady na vybudování želvího plovoucího města italští autoři odhadují na 6,8 miliardy liber, tedy zhruba 191 miliard korun.

Anketa

Byli byste ochotní finančně podpořit tento projekt?
Ano, rád/a.
8,2 %
Kdybych měl/a dostatek informací a ty by mě přesvědčily, pak možná ano.
23,5 %
Asi spíš ne.
13,2 %
V žádném případě. Tyto věci podle mě nemají vůbec šanci na vznik.
55,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1127 čtenářů.

Bydlení v prvním plovoucím městě na světě je k mání. Od 427 tisíc do 25 miliard korun

Tipy a trendy

A s tím je spojený další zádrhel. V současnosti prakticky neexistuje loděnice vybavená dostatečně na to, aby v ní tak obří plavidlo bylo zhotoveno. Designéři proto počítají nejprve s vybudováním vlastní loděnice o rozměrech 650 × 600 metrů s přímým přístupem k moři.

Návrh želví terajachty Pangeos je odvozen od původního superkontinentu Pangey, který existoval na Zemi zhruba před 300 miliony let a přibližně před 200 miliony let se začal rozpadat na menší kontinenty, které se postupným posuvem dostaly nakonec na současné pozice a získaly současné tvary.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Černá kostka je ve skutečnosti výjimečným plovoucím domem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Loď Pangeos
Lazzarini Design

Související články

Příbytek plovoucí na vodě nese název UFO

Neidentifikovatelný plovoucí objekt (Unidentified Floating Object), tak pojmenoval svůj projekt plovoucího příbytku italský designér Pierpaolo Lazzarini...

Výběr článků

Načítám