Hlavní obsah

Pasivní a nízkoenergetické domy v Brně

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Stavbě pasivních a nízkoenergetických domů bude věnován veletrh Pasivní domy 2007, který začíná ve středu 10. října na brněnském výstavišti. Kromě možnosti konzultace s odborníky se zde budou moci zájemci o tento ekologicky šetrný způsob stavění dozvědět i leccos o nových produktech a postupech.

Článek

V Brně se dále nově otevírá Fórum vystavovatelů, na kterém se formou přednášek a následných diskusí představí nejnovější výrobní procesy a technologie vhodné pro pasivní domy. Fórum se bude konat na výstavišti od 11:15 hodin a je stejně jako celý veletrh pro všechny zájemce přístupné zdarma.

Výhodou tohoto typu staveb je zejména to, že podstatně ušetří náklady na vytápění, přičemž uživatelé takových domů nejsou nijak ošizeni o kvalitu bydlení. Vstupní náklady na takovou stavbu jsou o něco málo vyšší, ale mnohdy i proto, že podobné domy se staví podle kvalitních architektonických návrhů.

Domy využívající solární energii zdobí Londýn i kvalitní architekturou. Foto: Peabody Trust

Trend pasivních a nízkoenergetických staveb zachvátil již celou západní Evropu, i v Čechách se zájem zvyšuje. To dokládá i fakt, že ekologicky šetrné stavby v posledních letech získávají i mnohá ocenění na architektonických soutěžích. Letos na jaře tak například získal Grand Prix obce architektů projekt Sluňákov (Projektil architekti), který vychází z principů nízkoenergetických staveb.

Reklama

Související články

Poptávka po sluneční energii stoupá

Kvůli rostoucí poptávce po sluneční energii chce vrbenská společnost T.W.I. zdvojnásobit svou produkci solárních kolektorů. Loni jí vzrostl odbyt solární...

Ekofarma na ekologickém sídlišti

S výstavbou dalších nízkoenergetických domů na sídlišti Jižní Chlum na Zlínsku se již nepočítá. Předsedkyně občanského sdružení Zelené bydlení Helena Frkalová...

Výběr článků

Načítám