Hlavní obsah

Osobitá vila ve Valašském Meziříčí vyniká mezi běžnými stavbami v okolí

Novinky, Autor: Martina Mertová, editace: tnk

Zvlněné úpatí beskydských vrchů tvoří pozadí vily, která vyniká mezi běžnými stavbami v její těsné blízkosti i v širším okolí valašského venkova. Soudobá stavba od architekta Zdeňka Trefila je originální vilou, jež respektuje přání stavebníka, které ne vždy je v souladu s trendy.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Vila ve Valašském Meziříčí má i menší terasu přístupnou z obývacího pokoje.

Článek

Dispozici domu určuje hlavní souvislá komunikační osa, na kterou projektant navléká jednotlivé funkční jednotky. Protíná kuchyni, centrální prostor vily sevřený dvěma polouzavřenými atrii.

Bokem architekt přiložil společnou obytnou místnost. Na přání stavebníka ji oproti obecnému trendu dneška navrhl jako izolovaný pokoj. V zadní části domu jsou pak pokoje, ložnice a dvoje sociální zařízení.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Stavba má nadčasové tvary.

Pozornost, kterou architekt věnuje úložným prostorům, se obyvatelům vrací v působivě čistých interiérech pokojů. Ty tak působí uklizeným dojmem.

Severní strana skrývá provozní místnosti domu (dvojgaráž, manipulační terasu a koupelnu se saunou), zatímco jižní slunce obíhá obytné pokoje svírající útulné, zčásti kryté venkovní posezení.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Minimalistickou fasádu stavby dekoruje jen dřevěný obklad.

Stavba je navržena tak, aby byla v první řadě funkční, ale nechybí jí ani architektovo výtvarné cítění.

Vila výrazně vyčnívá ze smutného průměru stavební produkce regionu, stejně jako ostatní práce architekta Zdeňka Trefila, který si po praxi v ateliéru Jiřího Oplatka v Basileji založil vlastní ateliér právě ve Valašském Meziříčí.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Architekt vhodně propjil exteriér s interiérem.

V jeho rodišti také najdeme obytný Dům na půli cesty č. 2, oceněný hned ve dvou prestižních architektonických soutěžích, nebo letní terasu restaurace Snoza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám