Hlavní obsah

Originální zabydlení interiéru nemusí stát jmění

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jestli se chcete přijet podívat, jak šetříme při zařizování našeho nového domku, jste vítáni…“ napsal nám čtenář Pavel Babický od Berouna a my se dlouho nerozmýšleli. Taková pozvání se neodmítají. Princip kouzla zabydlování interiéru našich hostitelů - jak ušetřit a přitom se neodbývat - jsme poznali na místě.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

„Čajová“ polička má to pravé místo nad varnou konvicí.

Článek

Koupené věci jsou kompletovány s těmi vlastnoručně udělanými nebo vyrobenými profesionály - kamarády. Firmy pracující na zakázku si tu kapsy nadhodnocenými cenami nenamastily. Kuchyňská linka je také sestavou z koupených skříněk, pracovní desky uříznuté na míru a usazené na regálu od truhláře.

Víceúčelové schody

Nejpatrnější byl rozdíl v pořizovací ceně kovových schodů vyrobených prvek, který dopředu nenaplánujete. Hra s modrou barvou v kuchyni pokračovala i na „čajové“ poličce.

.: Kamna a v pozadí schodištěfoto: Právo/Zdeněk Smíšek

„Vlastně bych ji asi dokázal vyrobit celou, ale v obchodě mi na ni padlo oko a byla tak levná, že ji nešlo nekoupit! Stačilo přilepit lištu (také zbytek) a prošroubovat ji háčky na zavěšování oblíbených hrnků, které by bylo škoda schovávat v šuplíku, kde by navíc zabíraly vzácné místo. Pak už zbývalo jen dílko namořit stejně modře jako regál v lince,“ pochvaluje si Pavel. Opravdu se podařil detail, který koresponduje s celkem a dotváří atmosféru.

Prkno k prknu

„Největší radost mám z poliček nad křeslem. Soused chtěl prkna uložená roky na půdě spálit, tak jsem mu za ně dal polena. Truhlář mi prkna podle mého plánku přesně nařezal. Z jedné strany - u stěny - jsou zaříznuta do roviny a na pohledové straně byly ponechány tak, jak byl kraj kmene. S pohodlným křeslem tvoří odpočinkové zákoutí, které má u každého úspěch. Pár prken dává vlastně ráz celé místnosti.“

:. Křeslo zarámované policemi. foto: Právo/Zdeněk Šimek

Učitelský pár je rád, že bydlí ve své novostavbě. Od začátku jim prý sice bylo jasné, že peníze na nějaké luxusní zařizování interiéru nezbudou. Ale z dolaďování domácnosti si udělali další zábavu.

„Manželka učí výtvarku, tak tu má na starosti barvy a zdobné detaily. Já mám sice aprobaci zeměpis matematika, ale odpovídám za rukodělné práce a fyzicky náročnou práci,“ konstatuje Pavel a humor neztrácí ani po zjištění, že doplňky původně pořizované jenom jako přechodné řešení budou asi sloužit ještě dlouho. Například originální předsíňová stěna na kabáty. A klíče, tašky, čepice….

„Hodně ležérně a rychle jsem ze zbytků stavebního dříví sestavil jednoduchou konstrukci, která je opřená o podlahu a na vrchu přišroubovaná do zdi. Vlastně jsou to jen tři nosné hranolky a odkládací polička ze stejného materiálu - rošt z nařezaného hranolu. Manželka napřed spráskla ruce, že už ty svoje variace přeháním, ale taky si zvykla. A znáte to -když už něco slouží, netřeba se k tomu vracet. Pořád je čemu se věnovat. O dokončování zahradních úprav nemluvě.“

:. Počítačový koutek pod schody. foto: Právo/Zdeněk Smíšek

Ostatně i tam volí naši hostitelé levné materiály. Dílnička v koutu zahrádky bude ze starých cihel a teráska na zápraží je z prken - původně objednaných jako tvrdé palivové dříví. „Soused nám do krbu dovezl tak krásné kmínky, že jsme ty nejsilnější převezli rovnou na pilu a nechali z nich nařezat prkna.“

Pokračování příště

Dřevo mají naši hostitelé zjevně rádi. Interiér útulného pokojíku v podkroví určují bílé stěny, přiznané světlé trámy a nábytkové doplňky opět vlastně z odřezků masivu.

„Místnost je tak malá, že sem klasické skříně nejdou. Noční stolek s poličkami jsem vyrobil také na koleně a vlastně jen za pomoci kotoučové pily, rašple a brusného papíru. Přeměřovat pravé úhly bych nedoporučoval, ale i z tohoto výsledku mám radost. Vlastně jsem si další kus nábytku nakreslil podle toho, jaké jsem měl zrovna dřevo.“

:. Kuchyň je kombinací koupených skříněk a doplňků na míru. foto: Právo/Zdeněk Šimek

V malém domku jsme obdivovali ještě víc detailů a nápadů. Hostitelé sice připomínali, že ještě dlouho nebudou mít vše hotové podle plánů, ale i tak už bylo patrné, že se tu hezky žije.

„Až našetříme na další investice, tak vás zase pozveme. Doufám, že nám vydrží radost z budovatelského úsilí,“ loučí se s námi Pavel a my zase věříme, že nám sympatičtí mladí hostitelé zachovají čtenářskou přízeň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám