Hlavní obsah

Open House Brno nechá zájemce zdarma nahlédnout do více jak sedmdesátky budov

O posledním květnovém víkendu (28.–29. 5.) nabídne festival městské architektury Open House Brno více než sedmdesát staveb k návštěvě. Řada z nich je běžně pro návštěvníky uzavřena, jde tak o výjimečnou příležitost. Za pozornost stojí budovy na výstavišti i zrekonstruovaná budova Českého rozhlasu.

Foto: Archiv festivalu Open House Brno, Martina Morrissey, Pavel Gurka

Moderní technické vybavení, severský design a neotřelá žlutá jsou typické pro moderní coworkingový prostor Clubco. I ten se otevře v rámci festivalu Open House Brno.

Článek

Historické i zcela současné stavby budou zájemci obdivovat v sobotu 28. a neděli 29. května 2022 na více než sedmi desítkách míst v Brně. Organizátoři lákají hlavně na místa, kam se veřejnost běžně nedostane.

„Letos budou moct návštěvníci Open House Brno zavítat například do nově zrekonstruované brněnské budovy Českého rozhlasu, který za svou rekonstrukci nedávno získal prestižní ocenění,“ uvedla kreativní ředitelka Lucie Pešl Šilerová ze spolku Kultura & Management.

Foto: Archiv festivalu Open House Brno

Prostoru vstupní haly hotelu Continental dominuje spirála zavěšeného schodiště v bruselském stylu.

Zájemci se mohou těšit například na vybrané zajímavé stavby areálu oblíbeného brněnského výstaviště, které se nachází nedaleko centra města.

Navštívit mohou i funkcionalistickou vyhlídkovou věž pavilonu G, zámeček průmyslníka Bauera nebo kdysi oblíbené divadlo Julia Fučíka, dnes Divadlo na výstavišti.

Foto: Archiv festivalu Open House Brno

Hotel Courtyard by Marriott nabídne i prohlídku velkoformátových obrazů.

Speciálním tématem letošního ročníku je „Stará a nová“ architektura, srovnání i kontrast socialistického realismu nebo brutalistní architektury a současných novodobých staveb.

Zájemci se tak také mohou vydat na prohlídku hotelu Marriott, centra Clubco v novém areálu Vlněny nebo si prohlédnout moderní styl ubytování s názvem Domeq.

Otevře se i slavný Bílý dům, budova polikliniky ze sedmdesátých let minulého století i s aktuálně nepřístupným sálem.

Foto: Archiv festivalu Open House Brno, Marek Štěpánek

Jak na posuny lokomotiv zjistíte ve stavebně působivé Parkové dráze Brno.

Vlajkovou lodí, která se objeví i ve vizuálu festivalu, je zrekonstruovaná budova Českého rozhlasu Brno v Beethovenově ulici, navržená architektem Ernstem Wiesnerem.

Prohlídky zahrnou pochozí střechu, ze které je nádherný výhled na Brno, zahlédnout lze i zajímavou věžičku Justičního paláce v Rooseveltově ulici s dochovanou císařskou korunou. Trasa prohlídky zahrnuje rovněž zrekonstruované točité schodiště s odkrytým mramorem či byt pro hosty.

Foto: Archiv festivalu Open House Brno, Martina Morirssey

Český rozhlas Brno má krásně restaurované schodiště. Během prohlídky uvidíte odkrytý mramor i původní barevnost.

„Výškovou třešinkou na dortu je výhled z 24. patra jedné ze tří rekonstruovaných výškových budov Šumavská Tower na prahu Žabovřesk,“ uvádí Pešl Šilerová.

Celý festival je neziskový, organizaci každoročně zajišťují dobrovolníci. Festival je součástí Open House Worldwide, což je síť více než padesáti metropolí celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost.

Pořádané festivaly každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě. Loni brněnský Open House navštívilo více než 17 tisíc lidí.

„Všechna místa se lidem otevírají zcela zdarma, některá jsou přístupná volně, jiná jsou z kapacitních a bezpečnostních důvodů přístupná jen s rezervovanou vstupenkou. Některé lokace budou lidem přístupné po celý víkend, jiná pouze jeden z víkendových dnů či v konkrétních hodinách,“ přibližuje Pešl Šilerová.

Vstupenky bude možné si vyzvednout v infocentru festivalu v pokladně brněnského Divadla na Orlí (Orlí 19) nebo zarezervovat on-line.

Infocentrum bude otevřeno v pondělí a ve středu od 9 do 15 hodin. On-line rezervace začíná v pondělí 23. 5. a končí ve čtvrtek 26. 5. 2022.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám