Hlavní obsah

Od narození architekta Adolfa Loose uplyne 150 let, výročí můžete oslavit z pohodlí domova

Novinky, tnk

Všichni, kdo se v dnešních dnech raději drží doma a snaží si tento pobyt co nejvíc zpříjemnit, mohou navštívit zajímavé projekty, které jsou dostupné on-line. Milovníci architektury tak mohou například oslavit 150. výročí od narození architekta Adolfa Loose, které připadá na letošní rok, a seznámit se s výstavou Raumplan a současná architektura.

Foto: Archiv, GJF výstava Raumplan a současná architektura, Wolfgang Thaler (koláž)

Interiér Müllerovy vily, průhled ze salonu do jídelny a dámského budoáru a architekt Adolf Loos na dobovém snímku v mladém věku.

Článek

Adolf Loos mínil, že architektonický prostor je možné správně vnímat jen fyzickým prožitkem. Výročí jeho narození (10. prosince 1870) je letos věnována celá řada projektů.

Srovnejte architektovu tvorbu s dnešní architekturou

Výstava „Raumplan a současná architektura” je umístěna na webu pražské Galerie Jaroslava Fragnera. Tvorbu architekta si můžete srovnat se soudobými díly architektury, která ji inspirují nebo z ní jen volně vycházejí.

Foto: Adolf Loos Plzeň

Plzeňské interiéry od Loose jsou pestrou přehlídkou použití kvalitních materiálů.

Video k výstavě nabízí pohledy do zamýšlené expozice věnované jeho prostorovému plánu Raumplanu (ve kterém se architekt snažil velikost místností uzpůsobit jejich funkci).

Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera

Díky videu si můžete výstavu projít alespoň virtuálně.

Architekt proslul tím, že velikost i šířku místností uzpůsoboval jejich účelům. Pro tuto výstavu a vzpomínku na architektovu tvorbu byla také vytvořena dvě videa – procházky vilami Rufer a Moller ve Vídni.

Porovnejte Loosovy stavby v mezinárodní souvislosti

Za pozornost stojí i virtuální prohlídky staveb amerického architekta a interiérového designéra Franka Lloyda Wrighta, které jsou minimálně do 10. května dostupné na sociálních sítích pod hastagem #WrightVirtualVisits.

Architekt Wright se narodil v roce 1867 a navrhl přes tisícovku budov - během své kariéry jich minimálně polovinu dokončil. Dnes je považován za jednoho z nejdůležitějších architektů 20. století.

Poslední dům navržený světoznámým architektem F. L. Wrightem je na prodej

Tipy a trendy

Slavná Müllerova vila od Adolfa Loose je často porovnávána právě s odlišnou stavbou - Darwin D. Martin House v americkém Buffalu od Wrighta, která je také jednou ze zásadních staveb světové moderní architektury.

Závěr architektovy tvorby budí zájem

S naší redakcí se můžete také vydat do Witzingerovy vily od Adolfa Loose, která se nachází na Praze 5.

Seznámit se ale můžete i se slavnou Müllerovou vilou. Ta byla spolu s Brumelovým domem nebo venkovským sídlem Paula Kuhnera jednou z posledních staveb slavného architekta.

Foto: Archiv Fakulty architektury ČVUT

V Čechách vzniká dům podle Loosova nerealizovaného návrhu.

Závěr architektovy tvorby se momentálně těší velkému zájmu. Seznámit se můžete i s celodřevěnou stavbou navrženou architektem Loosem, kterou chtějí u příležitosti jeho výročí vytvořit studenti Českého vysokého učení v Praze ve spolupráci s Národním technickým muzeem a Studijním a dokumentačním centrem Norbertov.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám