Hlavní obsah

Novostavba vznikla podle tradičních pravidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý objekt, který postavila mladá rodina, nás velmi zaujal. Není to typizovaná stavba podle katalogu, ale tradiční dům, jenž má svou duši. Majitelé ho podle architektonického návrhu postavili svépomocí na krásné zahradě se vzrostlou vegetací.

Foto: Archiv architektů

Svým měřítkem drobný dům dokonale a přirozeně zapadá do svého okolí. Nachází se na severní straně pozemku a je vsazen do mírného svahu.

Článek

Zadání pro architekty bylo jednoznačné: omezit nadbytečnost, soustředit se na to podstatné, inspirovat se přitom domy našich předků. Důležitý byl jednoduchý koncept, praktické využití prostoru. A také ctít poctivé řemeslo.

Stěny domu tvoří keramické tvárnice, střecha je plechová, ovšem se solárními panely. Střešní krytina má antracitový odstín, svým vzhledem napodobuje falcovou krytinu. Je lehká, kompaktnější a odolná vůči větru a sněhové zátěži. Okna jsou velká, jednoduchá, bez zbytečných příkras.

Půdorys podlouhlého domu

Dlouhý dům a dlouhá chodba: typický znak novostavby s atmosférou útulného domova. Na vstup navazuje páteřní dlouhá chodba vedoucí napříč celým domem.

Dům dvou tváří

Tipy a trendy

Podél ní prochází celým domem nábytková stěna: začíná jako botník, pak navazují šatní skříně v zádveří, dále kuchyňská linka v obytné místnosti. Vše končí šatnou v části, kde jsou pokoje a ložnice.

Malé detaily, velký efekt

Ze vstupní chodby vedou dvoje dveře. Jedny do technické místnosti s kotelnou, kde se nachází kondenzační kotel na tuhá paliva. Druhé na malou toaletu.

Hlavní cesta nás však přivádí do srdce domu, kterým je kuchyně s obývacím pokojem a jídelním koutem. Prostor opticky zvětšuje otevření místnosti bez stropu až po sedlovou střechu.

Stará tradiční stavení plynule navazovala na chlév a stodolu se senem. Zde samozřejmě žádná tato část není, ale půda je otevřená až po střechu. Zajímavý je štíhlý úzký profil a podélný půdorys, který byl zvolen po vzoru starých domů.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 140 m2

Užitná plocha: 107 m2

Hrubá stavba: stropy a krovy: smrkové dřevo, cihly broušené

Dodavatelé: střešní krytina Satjam, cihly (vnitřní nosné stěny, příčky) Porotherm

Architektonická kancelář: BydloArchitekti

Rekonstrukce domu v horách měla přesně opačný účel, než bývá zvykem

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám