Hlavní obsah

Nová forma táboření? Zkuste ubytování v chatkách vznášejících se nad zemí

Na svahu oblastního parku Whitetail Woods v americké Minnesotě vyrostly tři dřevěné chatky na betonových pilířích. Vznášejí se nad zemí mezi vzrostlými jehličnany a každá z nich nabízí místo na přespání s vůní lesa a zvuky praskajícího dřeva až šesti táborníkům.

Foto: Paul Crosby

Chatky v chráněné oblasti Whitetail Woods

Článek

Podle poroty, která ocenila tento projekt jako jeden z deseti v soutěži Amerického institutu architektů AIA Housing Awards 2016, se domky v chráněném parku vyznačují krásou a jednoduchostí a ladí svými barvami a materiály s přirozeností okolního prostředí a nijak jej nenarušují.

Foto: Paul Crosby

Místní obyvatelé přijímají chatky, jejichž majitelem je okres Dakota, za své od samého počátku: návrhy byly inspirovány jejich představami a přáními a samotnou výstavbu realizovali studenti místní střední odborné školy pod dozorem odborníků.

Domky s obytnou plochou necelých deset metrů čtverečních jsou podepřeny betonovými sloupy a vznášejí se až čtyři metry nad zemí.

Na podlahy a stěny použili projektanti červený cedr, v konstrukci najdeme také prvky z borovice.

Foto: Paul Crosby

Nejvýraznějším prvkem každé stavby je prosklená stěna, která podle architekta ze studia HGA Stevena Dwyera rámuje výhled do lesa „jako umělecké dílo“. Široké dvoukřídlé posuvné dveře vedou na zastřešený balkón.

Foto: Paul Crosby

Všechny chatky jsou vybaveny základním nábytkem a vším potřebným na přespání – návštěvníci mohou využít jídelní stůl, dvě dvojlůžka, rozkládací gauč a křesla.

Do domků je zavedena elektřina, jsou tedy k dispozici zásuvky i osvětlení.

Foto: Pete VonDeLinde

Díky důkladné izolaci není třeba příliš topit, a protože chatky stojí v poměrně hustém lese pod vysokými stromy, stačí v létě ke zpříjemnění klimatu prostě jen otevřít dveře a okna. Zařízení, ve kterém je k dispozici pitná voda a koupelny s toaletami, stojí jen pár desítek metrů od chatek.

Tyto tři domky jsou prvními ve větším projektu, v němž se počítá celkem s dvaceti objekty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Veronika Mannová, více na www.mujdum.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám